Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto6422.09.20159

9390-2015 (5121, 5124, 5127)

Yrittäjyysopetuksen toimintamallit Turun ammatti-instituutissa

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 64

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen 17.9.2015:

 

Turun ammatti-instituutti tuottaa osaavia ammattilaisia kaikkiin työelämän tarpeisiin ja pyrkii sytyttämän opiskelijoihin yrittäjyyden kipinän jo opiskeluaikana. Yrittäjyysopinnot kuuluvat kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin ja ne tukevat laajasti yritteliäisyyden ja yritystoiminnan käynnistämiseen liittyvien valmiuksien kehittymistä. Yrittäjyyskasvatuksessa panostetaan erityisesti uusia työpaikkoja synnyttävään yrittäjyyteen, sillä tulevaisuudessa iso osa uusista työpaikoista syntyy pienyrityksiin. Turun ammatti-instituutissa on tavoitteena, että yrittäjyysopetukseen osallistuvat kaikki koulutuksen piirissä työskentelevät.

 

Varsinais-Suomen yrittäjyyskasvatuksen strategiaohjelma on asettanut tavoitteekseen vuoteen 2020 mennessä, että jokaisella yrittäjäksi haluavalle toisen asteen opiskelijalle luodaan aito mahdollisuus aloittaa yritystoiminta opintojensa aikana. Tämän strategian toteuttamiseksi Turun ammatti-instituutissa on luotu visio yrittäjyyden kampuksesta, joka mahdollistaa 1) yrittäjyyskasvatuksen, 2) yrittäjyyden mahdollistavien rakenteiden ja 3) työelämän ja sidosryhmien yhteisen toiminta- ja kohtaamistilan.

 

Tällä visiolla Turun ammatti-instituutti osallistui TAITAJA2015-kilpailuissa Suomen Yrittäjien yrittäjyysopetusmenetelmäkilpailuun ja sai kunniamaininnan kunnianhimoisesta visiosta ja strategiasta, joka kuitenkin kaipaa ympärilleen vielä käytännön toimintaa.

 

Tarkoituksena on luoda valmennusohjelma, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoita yrittäjyysopinnoissa ja löytämään oma kipinänsä. Valmennuksessa voidaan käyttää Nuori Yrittäjyys-ohjelmaa, oppilaitoksen omaa osuuskunta TAI-palveluita joko siten, että yrittäjyys tapahtuu kampuksella tai osuuskuntayrittäjänä työssäoppimassa.

 

Jaostolle näitä visioita ja jo toteutunutta toimintaa niin Nuori Yrittäjä -ohjelmassa kuin oppilaitoksen osuuskunnassa TAI-palveluissa, tulee esittelemään yrittäjyyskasvatusta koordinoiva tiimivastaava Jaana Åkerroos.

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää merkitä tiedoksi selvityksen yrittäjyysopetuksen toimintamalleista Turun ammatti-instituutissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSivistystoimiala, ammatillinen koulutus