Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto3412.05.20159

7547-2013 (5120, 5121)

Ylioppilaskirjoitusten sähköistämisen aiheuttamat kustannukset ja toimenpiteet Turun lukioissa

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 34

Lukio-opetuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonen 8.5.2015:

 

Ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät Suomessa syksystä 2016 alkaen, jolloin uudella tavalla kirjoitetaan filosofian, maantieteen ja saksan ylioppilaskokeet. Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) on avannut tiedotusta ja yhteydenpitoa varten http://www.abitti.fi/ sivuston. Tätä täydentää facebookiin avattu keskusteluryhmä, jossa kirjoituksiin liittyviä asioista on voinut keskustella.

 

YTL on toimittanut koulutuksen järjestäjille jatkuvasti täydentyvää tietoa kokeiden teknisistä vaatimuksista. Niistä ei vieläkään olla täysin selvillä. Kokeiden harjoittelua varten lukioille on tammikuussa 2015 toimitettu ns. abitti -muistitikut, joiden avulla on voitu aloittaa kokeisiin harjoittelu. Myös tämä käyttöjärjestelmä päivittyy kaiken aikaa saatujen kokemusten perusteella. Syksyllä 2015 tullaan järjestämään ensimmäinen valtakunnallinen testikoe. YTL on päättänyt, että kirjoituksissa tietoliikenne hoidetaan perinteisen lankaverkon kautta. Lisäksi sähköistykselle on asetettu vaatimukset, jotka edellyttävät kirjoitustiloissa kolmivaihevirtaa.

 

Turussa perustettiin keväällä 2014 työryhmä, jota on johtanut lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja. Siihen ovat kuuluneet puheenjohtajan lisäksi Kari Saarinen kiinteistötoimialalta, Joni Ilmanen ja Timo Koskinen tietohuollosta, Jouni Paakkinen TOP-keskuksesta, Juho Airola Kerttulin lukiosta. Tätä ennen oli tutustuttu niiden kaupunkien teknisiin ratkaisuihin, joissa työ oli jo aloitettu. Tämän pohjalta lähdettiin suunnittelemaan Turussa käyttöön otettavaa toimintamallia ja tekniikkaa. Kustannussyistä oli alusta alkaen selvää, että kirjoituksia ei keskitetä yhteen tilaan vaan ne tehdään edelleen lukioissa. Työ voitiin aloittaa investointirahoituksen turvin.

 

Kesällä 2014 sähköistettiin klassillisessa lukiossa ensimmäinen malliluokka ja sovittiin jatkotoimista joululoman aikana. Samaan aikaan ryhdyttiin suunnittelemaan voimistelusaleissa käyttöönotettavia siirrettäviä laitteistoja. Turun klassillisessa lukiossa sähköistettiin joululoman aikana kolme luokkaa kiinteällä asennuksella, tehtiin valmiudet kolmeen luokkaan siirrettäville laitteille sekä rakennettiin voimistelusaliin sähkö- ja tietoliikennevalmiudet. Laitteistot testattiin 26.1.2015 ja sovittiin jatkotoimista.

 

Rahoitus toimintaan on saatu investointirahoituksesta, jota on suunnattu tähän tarkoitukseen. Klassillista lukiota on käytetty esimerkkikohteena, koska lukiossa on joka tapauksessa tehty normaaliin kunnossapitoon ja jälkiremontointiin liittyviä toimia. Kesän 2015 aikana on tarkoitus sähköistää kaikkien tarvittavien lukioiden voimistelusalit.

 

Yhden kiinteillä asennuksilla varusten luokan yksikköhinta on n. 5 500 €. Siirrettävän laitteiston hinta varmistuu kilpailutuksen jälkeen.

 

Sähköistäminen on tarkoitus toteuttaa seuraavasti:

-Luostarivuoren lukion sähköistys järjestyy meneillään olevan remontin yhteydessä, mutta tulee vaatimaan 4-5 siirrettävää laitteistoa saleihin

-Klassillinen lukio on jo sähköistetty mutta vaatii vielä 4-5 siirrettävää laitteistoa. Lisäksi Iltalukion kanssa yhdessä on neuvoteltava VPK:n talon käytöstä.

-Kerttulin lukion salit sähköistetään kesän 2015 aikana. Sen lisäksi tarvitaan kolme kiinteäasenteista luokkaa ja 4 siirrettävillä laitteilla varustettua luokkaa.

-Puolalanmäen lukiossa sähköistetään kaksi salia Puutarhakadun tiloissa kesän 2015 kuluessa. Sen lisäksi tarvitaan kolme kiinteäasenteista luokkaa.

-TSYKin liikuntasali sähköistetään kesän 2015 aikana. Muiden tilojen osalta tehdään päätöksiä myöhemmin talon remontoinnin ja siitä aiheutuvan muuton vuoksi.

 

Kesän 2015 liikuntatilojen sähköistys voidaan hoitaa investointirahoituksen turvin kaupungin omana toimintana. Luokkien kiinteitä asennuksia ei tehdä vuoden 2015 aikana. Siirrettävien laitteiden kilpailutusta ollaan parhaillaan aloittamassa.

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto merkitsee tiedokseen selvityksen ylioppilaskirjoitusten sähköistämisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSivistystoimiala, lukiokoulutus