Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto1731.03.20159

3250-2015 (5110)

Valtionosuusrahoitteisten ammatillisten perustutkintopaikkojen aloituspaikkaesitys vuodelle 2016

Tiivistelmä:

Aloituspaikkojen osalta lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää lähettää esityksen lausunnoille ammatillisille neuvottelukunnille. Aloituspaikat viedään lukio- ja ammattiopetusjaoston kokoukseen 12.5.2015 päätöksentekoa varten.

Kasoslaj § 17

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen, ammatillisen aikuiskoulutuksen palvelualuejohtaja Päivi Lehtinen 23.3.2015:

 

Lukion, ammatillisen perus- ja aikuiskoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenteiden uudistushanke ei toteudu suunnitellusti. Järjestämis- ja ylläpitämisverkkoa ja -lupia koskeva hallituksen esitys on rauennut. Toisen asteen koulutuksen rahoitusta koskeneet muutosesitykset eduskunta kumosi äänestyksessä. Vapaan sivistystyön rahoitusuudistusta koskeva lakiehdotus on hyväksytty ja muutos tulee voimaan vuonna 2016.

 

Uudistuksen tarkoituksena oli tehostaa koulutusjärjestelmän toimintaa ja vahvistaa koulutuksen järjestäjien edellytyksiä vastata opiskelijoiden, työelämän, muun yhteiskunnan sekä alueiden muuttuviin tarpeisiin laadukkaalla opetuksella ja koulutuksella. Toimenpiteille oli laskettu 260 miljoonan euron vähennys julkisiin menoihin.

 

Lukion ja ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon uudistamisen osuudeksi menoleikkauksista arvioitiin 69 miljoonaa ja rahoitusuudistuksen osuudeksi 191 miljoonaa euroa. Suurimmat vähennykset kohdistuisivat oppilaitosmuotoiseen ammatillisen peruskoulutukseen, ammatilliseen aikuiskoulutukseen ja lukiokoulutukseen.

 

Ammatillisen koulutuksen koulutuspaikkojen lisääminen

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 27.6.2013 tekemällään päätöksellä Turun kaupungille vuosille 2014 - 2016 yhteensä 95 uutta koulutuspaikkaa. Vuodelle 2016 lisäys on 35 vuosiopiskelijaa ja vuotuinen kokonaisopiskelijamäärä on 4330 opiskelijaa. Ministeriö voi tarvittaessa muuttaa päätöstään, mikäli valtiontalouden säästötoimien toteuttaminen, alueen koulutustarve, ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisen toimeenpano tai muut syyt sitä edellyttävät.

 

Toimialojen työllisyyttä koskevat ennusteet

 

Varsinais-Suomen liitto on laatinut toimiala- ja ammattirakenne-ennusteen (25.2.2015), joka perustuu VATT:n valtakunnallisen toimialakehityksen alueellistamiseen. Valtakunnallinen toimialakehityksen perusura on alueellistettu siten, että lähtökohdaksi on otettu koko maan toimialarakenne sekä Tilastokeskuksen väestöennuste.

 

Vuoteen 2020 asti työllisten määrä saa kasvaa vapaammin ilman työvoimarajoitetta -> työttömyys pienenee ja rakennepoliittiset toimet nostavat työllisyysastetta. Vuodesta 2020 eteenpäin alueellinen työllisyys alkaa seurata työikäisen väestön määrän kasvua, jolloin väestöennusteesta tuleva rajoite aktivoituu. Työllisten määrän ennustetaan kääntyvän nopeaan kasvuun Varsinais-Suomessa. Ennusteen mukaan työllisten määrä kasvaa 20 000:lla ollen 230 000 henkeä vuosikymmenen vaihteessa.

 

Liite 1                                  Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän kasvu

 

Toimialarakenteen kehitys 2012 - 2020

 

Päätoimialojen työllisyyskehitys vuoteen 2020 on Varsinais-Suomessa nouseva lukuun ottamatta seuraavia toimialoja; kauppa, rakentaminen, rahoitus ja vakuutustoiminta sekä julkinen hallinto ja maanpuolustus, joiden työllisten määrän ennustetaan laskevan.

 

Liite 2                                  Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän muutos toimialoittain 2012 - 2020

 

Ammattirakenteen kehitys 2012 - 2020

 

Työllisten määrä ammattiryhmittäin kasvaa eniten teollisessa työssä ja sosiaali- ja terveysalan työssä.

 

Liite 3                                  Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän muutos ammattiryhmittäin 2012 - 2020

 

Eläkepoistuman aiheuttama työvoiman tarve

 

Uusien työntekijöiden tarve ja työllisten määrä kasvaa voimakkaasti vuosikymmenen vaihteeseen asti noin 9000 henkeä/vuosi tasaantuen sen jälkeen 5000 henkilön tasolle.

 

Liite 4                                  Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän kehitys eläkepoistuma huomioiden

 

Liite 5                                  Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän muutos toimialoittain eläkepoistuma huomioiden

 

Läpäisy

 

Vuonna 2011 nuorten koulutuksessa aloittaneista opiskelijoista valmistui

vuoden 2014 loppuun mennessä 71,9 %.

 

Liite 6                                  Nuorten läpäisy 2014

 

Jatkosijoittuminen

 

Vuosina 2009 - 2012 ammatillisen perustutkinnon suorittaneista nuorista oli työllisiä tai työllisiä opiskelijoita 65,5 %, päätoimisia opiskelijoita 9,3 % ja työttöminä 14,4 %. Koko maassa nuorten ammatillisen perustutkinnon suorittaneista oli työllisiä tai jatko-opiskelijoita vertailuajankohtana yhteensä 69,5 %.

 

Liite 7                                  Tilastokeskus: Ammatillisen tutkinnon 2009 - 31.7.2012 suorittaneiden nuorten pääasiallinen toiminta 2012 tutkinnoittain

 

Nuorten ammatillinen perustutkintokoulutus

 

Opetustoimen käytettävissä olevien tietojen mukaan peruskoulun päättäville nuorille on aloituspaikkoja riittävästi. Opetussuunnitelmaperusteisen nuorten ammatillisen koulutuksen mitoitus pidetään nykyisellä tasolla.

 

Liite 8                                  Tilastokeskus: Turun seutukunnan ja Turun 15-16 -vuotiaiden väestöennuste 2012 - 2020

 

Esitettävissä aloituspaikoissa on huomioitu päätoimialan ennakoidun työvoimakysynnän ohella hakijamäärät, nykyiset ryhmäkoot sekä läpäisy ja jatkosijoittuminen.

 

Pieni määrä ylioppilaita voidaan ottaa aloille, joille ei ole tarjolla yo-pohjaista koulutusta.

 

Sosiaali- ja terveysalalle esitettävän aloituspaikkamuutoksen perusteena on pk-pohjaisen koulutuksen vähäinen hakijamäärä tammikuussa alkavaan koulutukseen.

 

Kone- ja metallialan peruskoulupohjaisen koulutuksen hakijamäärä ei mahdollista viiden aloitusryhmän aloittamista. Yksi aloitusryhmä siirretään ylioppilaspohjaiseen koulutukseen. Samalla alan aloituspaikkamäärää nostetaan viidellä paikalla 95:een.

 

Palvelualue varautuu tarvittaessa aloituspaikkojen muutokseen järjestämisluvan puitteissa, mikäli esim. logistiikkakoulutuksen tilaratkaisuista tehdään päätös.

 

Aikuisten ammatillinen perustutkintokoulutus

 

Aikuisten näyttötutkintoperusteisiin ammatillisiin perustutkintoihin valmistaviin koulutuksiin varataan opiskelupaikkoja Turun kaupungin järjestämisluvasta. Tämä mahdollistaa esimerkiksi perusasteen jälkeisen tutkinnon jo suorittaneille henkilöille alanvaihdon tai ilman ammatillista koulutusta oleville aikuisille ammatillisen perustutkinnon suorittamisen.

 

Työttömillä aikuisilla on mahdollisuus suorittaa omaehtoisia opintoja työttömyysetuudella. Maahanmuuttajataustaisten aikuisopiskelijoiden määrä on kasvanut huomattavasti ammatillisiin perustutkintoihin valmistavissa koulutuksissa. Aikuisopiskelijoiden hakeutuminen koulutukseen on lisääntynyt merkittävästi em. syiden vuoksi ja alueellisen työelämän rakennemuutoksen johdosta.

 

Aikuiskoulutukseen kohdennettavat aloituspaikat vaihtelevat vuosittain.

 

Aloituspaikkaesitys

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualueen osalta aloituspaikkoihin esitetään seuraavia muutoksia:

 

vähennetään:

 

-sosiaali- ja terveysalan pt. pk, 20 aloituspaikkaa, tammikuu

 

-kone- ja metallialan pt. pk, 18 aloituspaikkaa, elokuu

 

lisätään:

 

-sosiaali- ja terveysalan pt. yo, 20 aloituspaikkaa, tammikuu

 

-kone- ja metallialan pt. yo, 18 aloituspaikkaa, tammikuu

 

Ruotsinkielisen koulutuksen aloituspaikoista päättää kasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto.

 

Aikuiskoulutuksen osalta esitetään liitteen 9. mukaisia aloituspaikkoja.

 

Liite 9                                  Ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat

 

Aloituspaikkojen kokonaismäärä esityksessä on 1956, joista nuorten koulutuksen osuus on 1614 aloituspaikkaa. Aikuisten koulutuksen aloituspaikkamäärä on 342 aloituspaikkaa.

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää lähettää esityksen lausunnoille ammatillisiin neuvottelukuntiin ja MYR:n koulutusjaostoon. Lausunnot pyydetään sähköpostitse 8.5.2015 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupMaakunnan yhteistyöryhmä MYR, Varsinais-Suomen liitto
tpvHalli Reijo
ilmSivistystoimiala, aikuiskoulutus
ilmSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tiedSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning
tpvFriman Mervi
tpvHasunen Kati
tpvHeinonen Hanna
tpvHiltunen Jari
tpvHydén Annika
tpvHörkkö Petri
tpvJantunen Minna
ilmJoenpolvi Juhani
tpvJokinen Raili
tpvKankare Harry
tpvKulmala Leena
tpvKuronen Jari
tpvLaine Eija
tpvLehtonen Harri
tpvLähde Seppo
tpvNieminen Juha
tpvRauhala Mika
tpvSinervaara Leena
tpvViitala Arto


Liitteet:

Kasoslaj § 17
Liite 1:Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän kasvu
Liite 2:Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän muutos toimialoittain 2012 - 2020
Liite 3:Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän muutos ammattiryhmittäin 2012 - 2020
Liite 4:Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän kehitys eläkepoistuma huomioiden
Liite 5:Varsinais-Suomen liitto: Työllisten määrän muutos toimialoittain eläkepoistuma huomioiden
Liite 6:Nuorten läpäisy 2014
Liite 7:Tilastokeskus: Ammatillisen tutkinnon 2009 - 31.7.2012 suorittaneiden nuorten pääasiallinen toiminta 2012 tutkinnoittain
Liite 8:Tilastokeskus: Turun seutukunnan ja Turun 15-16 -vuotiaiden väestöennuste 2012 - 2020
Liite 9:Ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat