Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto7607.10.201412

10125-2014 (5120)

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain aiheuttamat muutokset Turun ammatti-instituutin opetussuunnitelman yhteiseen osaan

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 76

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen 1.10.2014:

 

Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki annettiin 30.12.2013 (1287/2013). Laki velvoitti Opetushallitusta muuttamaan opetussuunnitelmia siten, että ne olisivat otettavissa käyttöön 1.8.2014 alkaen.

 

Laissa määritellään, mitä on yhteisöllinen ennaltaehkäisevä opiskeluhuolto ja mitä yksilökohtainen opiskeluhuolto. Siinä korostetaan opiskelijan ja huoltajan osallisuutta, täsmennetään kirjaamiskysymyksiä ja määritellään opiskeluhuoltopalveluiden saatavuus siten, että opiskelijalla on oikeus päästä kuraattorin tai psykologin vastaanotolle 7 vrk:n kuluessa asian esille tulosta ja kiireellisissä tapauksissa 1 vrk:n kuluessa.

 

Paikallisella tasolla opiskeluhuollon suunnittelua ja toteuttamista ohjaa kolme eri suunnitelmaa. Suunnitelmat ovat 1) lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, johon sisältyy opiskeluhuoltoa koskeva osuus, 2) opetussuunnitelman yhteiseen osaan sisältyvä kuvaus opiskeluhuollosta sekä 3) oppilaitoskohtainen / talokohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma, joka voi olla myös kahden tai useamman oppilaitoksen yhteinen.

 

Turun ammatti-instituutin opetussuunnitelman yhteisen osan opiskeluhuoltoa koskevan luvun päivitys.

 

Vanha teksti:

 

7.7 Opiskelijahuolto

 

Opiskelijahuollon tavoitteena on luoda turvallinen ja terveellinen opiskeluympäristö ja edistää oppilaitosyhteisön yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja viihtyisyyttä. Tavoitteena on tukea opiskelijaa sekä säilyttää oppilaitosyhteisön toimintakyky fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta sekä hyvinvointia uhkaavissa tilanteissa. Ohjaus tukee opiskelijoiden työelämään tai jatko-opintoihin siirtymistä sekä vahvistaa opiskelijoiden elämänhallinnan valmiuksia. Turun ammatti-instituutissa on kattava opiskelijahuolto, jossa työskentelevät mm. opinto-ohjaajat, kuraattorit, psykologit, uraohjaajat, sosiaalikuraattori, oppilaitospappi, koulupoliisi, opiskelijaterveydenhoitaja ja -lääkäri.

 

Yhteystiedot ja vastaanottoajat löytyvät tarkemmin koulutalokohtaisesta opiskelijanoppaasta. (www.turkuai.fi: opiskelijalle ->opiskelijan oppaat)

 

Uusi teksti 1.8.2014 alkaen:

 

7.7 Opiskeluhuolto

 

Opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä oppimisympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena toimintana. Opiskeluhuollon painopiste on ennaltaehkäisevässä toiminnassa ja se kuuluu kaikkien oppilaitoksissa työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtäviin.

 

Turun ammatti-instituutissa toimii monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä, joka tehtävänä on vastata opiskeluhuollon suunnitelman laadinnasta ja seurata eri koulutalojen opiskeluhuoltoryhmien toimintaa. Opiskeluhuoltosuunnitelmaa laadittaessa ja päivitettäessä kuullaan opiskelijoita ja mahdollisuuksien mukaan huoltajia. Koulutalokohtaiset opiskeluhuoltoryhmät suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä opiskelijoiden ja koulutalon henkilöstön kanssa yhteisöllisyyttä tukevaa ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia lisäävää toimintaa. Vuosittain tehdään koulukiusaamiskysely ja havaittuun kiusaamiseen puututaan.

 

Jos kaipaat opiskeluun tai elämäntilanteeseen liittyvissä asioissa henkilökohtaista ohjausta tai tukea, voit keskustella ensin oman ryhmänohjaajan tai opinto-ohjaajan kanssa, tai ottaa suoraan yhteyttä terveydenhoitajaan, lääkäriin, kuraattoriin, psykologiin tai urasuunnittelijaan. Myös oppilaitospappi ja koulupoliisi auttavat tarvittaessa. Opiskeluhuollon henkilöstö järjestää myös ryhmämuotoista tukitoimintaa mm. mielialataidot ja jännittäjien ryhmä.

 

Opiskeluhuoltohenkilöstön yhteystiedot ja vastaanottoajat löytyvät koulutalokohtaisesta opiskelijanoppaasta. (www.turkuai.fi: opiskelijalle ->opiskelijan oppaat)

 

Opetussuunnitelman yhteinen osa tarkistetaan kokonaisuudessaan 1.8.2015 mennessä, jolloin tutkinnon laajuuden määrittelyssä siirrytään opintoviikoista osaamispisteisiin.

 

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää hyväksyä esitetyt muutokset Turun ammatti-instituutin opetussuunnitelman yhteisen osan kohtaan 7.7. Lisäksi opetussuunnitelman yhteinen osa tuodaan kokonaisuudessaan hyväksyttäväksi siinä vaiheessa, kun opintoviikoista siirrytään osaamispisteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmAho Teuvo
ilmAksentjev Anne
ilmDahlström Kalervo
ilmHauninen Mikko
ilmHotokka Terhi
ilmKoskinen Henry
tpvLehto Soile
ilmMäkilä Timo
ilmOjanen Kalle
tpvOksanen Marjo
ilmPietilä Olli