Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto5317.06.201411

6971-2014 (5110)

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain aiheuttamat muutokset lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 53

Lukio-opetuksen tulosaluejohtaja Esko Heikkonen 5.6.2014:

 

Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki annettiin 30.12.2013 (1287/2013). Laki velvoitti Opetushallitusta muuttamaan opetussuunnitelmia siten, että ne olisivat otettavissa käyttöön 1.8.2014 alkaen. Opetushallitus lähetti 3.3.2014 asiasta määräyksen kunnille ja Turun kaupunki kirjasi 11.3.2014 määräyksen vastaanotetuksi. Lukion osalta määräys koski valtakunnallisen opetussuunnitelman lukua 4.3 Opiskeluhuolto.

 

Laissa määritellään, mitä on yhteisöllinen ennaltaehkäisevä opiskeluhuolto ja mitä yksilökohtainen opiskeluhuolto. Siinä korostetaan oppilaan ja huoltajan osallisuutta, täsmennetään kirjaamiskysymyksiä ja määritellään opiskeluhuoltopalveluiden saatavuus siten, että opiskelijalla on oikeus päästä kuraattorin tai psykologin vastaanotolle 7 vrk:n kuluessa asian esille tulosta ja kiireellisissä tapauksissa 1 vrk:n kuluessa.

 

Paikallisella tasolla opiskeluhuollon suunnittelua ja toteuttamista ohjaa kolme eri suunnitelmaa. Suunnitelmat ovat 1) lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, johon sisältyy opiskeluhuoltoa koskeva osuus, 2) paikalliseen opetussuunnitelmaan sisältyvä kuvaus opiskeluhuollosta sekä 3) oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma, joka voi olla myös kahden tai useamman oppilaitoksen yhteinen.

 

Opetussuunnitelmamuutos tulee valmistella ja hyväksyä kunnissa kevään 2014 kuluessa. Kaupunkikohtaista osiota ryhtyi valmistelemaan monialainen työryhmä. Järjestelmä on portaittainen. Opetussuunnitelman ensimmäisessä osassa on Opetushallituksen hyväksymät valtakunnalliset perusteet. Niiden pohjalta on laadittu Turun kuntakohtainen opetussuunnitelma (luku 4.3.3.), joka on samalla Turun päivälukioiden yhteinen opiskeluhuoltosuunnitelma. Tarvittavat lukiokohtaiset muutokset kirjataan Wilma-järjestelmässä vuosisuunnitelmaan. Näin on vältetty asioiden turhaa toistaa ja päällekkäisyyttä.

 

Edellytetty opiskelijoiden kuuleminen on toiminnan vaatiman kireän aikataulun vuoksi toteutettu kuulemalla kunkin lukion oppilaskunnan hallitusta. Saadut muutosesitykset otetaan huomioon lukiokohtaisesti.

 

Liite 1                                  Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos, luku 4.3 opiskelijahuolto

 

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielen lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää hyväksyä muutokset lukiokoulutuksen kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan, joka on samalla Turun päivälukioiden yhteinen opiskeluhuoltosuunnitelma.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto päätti, että jaostolle syksyllä 2014 tuodaan raportti oppilas- ja opiskelijahuoltolain toteutuksesta Turun kaupungin lukioissa ja ammatti-instituutissa.

Jakelu

tpvSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tpvSivistystoimiala, lukiokoulutus


Liitteet:

Kasoslaj § 53
Liite 1:Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos, luku 4.3 opiskelijahuolto