Lausunto ammatillisten koulutusten aloituspaikkojen riittävyydestä

 

Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto on 18.3.2014 (§ 15) pyytänyt maahanmuuttajakoulutusten koordinaatiotyöryhmältä lausuntoa ammatillisen perustutkinnon aloituspaikoista. Näistä paikoista on varattu maahanmuuttajien valmistaviin koulutuksiin nuorille 18 kevään ja 36 syksyn aloituspaikkoihin sekä vastaavat määrät aikuisten maahanmuuttajien valmistaviin koulutuksiin eli 18 keväälle ja 36 syksylle. Paikat ovat olleet etenkin aikuiskoulutuksessa joustavassa käytössä eli jonkun siirtyessä tästä koulutuksesta muuhun koulutukseen tai työhön tai keskeyttäessä tilalle on otettu uusi opiskelija.

 

1.8.2015 alkaen valmistavien koulutusten perusteet muuttuvat. Tällöin tulee tarkastella erikseen miten maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen valmistavat koulutukset toteutuvat.

 

Varsinais-Suomen ELY-keskus ja TE-toimisto pitävät tärkeänä ammatillisen valmistavan koulutusten säilymisen, etenkin kun ohjaavia koulutuksia ei ole enää olemassa.

 

Koordinaatiotyöryhmä puoltaa Turun ammatti-instituutin aloituspaikkaesitystä, mutta toivoo, että tehtäisiin sille toimitettava selvitys näiden koulutusten vaikuttavuudesta eli kuinka suuri osa näiden koulutusten oppilaista on koulutusten jälkeen päässyt jatkamaan opintojaan ammatillisessa koulutuksessa Turun ammatti-instituutissa tai jossakin toisessa oppilaitoksessa. Selvityksessä olisi hyvä ottaa huomioon myös mahdollisesti koulutuksen jälkeen työllistyneet.