Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto1518.03.20148

2981-2014 (5110)

Valtionosuusrahoitteisten ammatillisten perustutkintopaikkojen aloituspaikkaesitys vuodelle 2015

Tiivistelmä:

Aloituspaikkojen osalta lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää lähettää esityksen lausunnoille ammatillisille neuvottelukunnille. Aloituspaikat viedään lukio- ja ammattiopetusjaoston kokoukseen 13.5.2014 päätöksentekoa varten.

Kasoslaj § 15

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen, aikuiskoulutuksen tulosaluejohtaja Päivi Lehtinen 12.3.2014:

 

Rahoitukseen tehtävät leikkaukset

 

Vuonna 2013 jäädytettiin yksikköhintojen indeksitarkistus ja vuosina 2014 - 2016 yksikköhintaa leikataan. Säästötoimenpiteiden vaikutus valtionosuusrahoitteiseen koulutukseen kasvaa vuosittain ja niiden määrän arvioidaan olevan nykyiseen tasoon verrattuna vuonna 2016 reaalisesti yli 10 %.

 

Ammatillisen koulutuksen koulutuspaikkojen lisääminen

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 27.6.2013 tekemällään päätöksellä Turun kaupungille vuosille 2014 - 2016 yhteensä 95 uutta koulutuspaikkaa. Vuodelle 2015 lisäys on 35 vuosiopiskelijaa. Ministeriö arvioi vuosien 2013 ja 2014 täyttöastetietojen perusteella koulutuksen järjestäjän edellytykset toteuttaa luvassa määrätyt vuosien 2015 ja 2016 enimmäisopiskelijamäärät ja voi tarvittaessa muuttaa päätöstään, mikäli valtiontalouden säästötoimien toteuttaminen, alueen koulutustarve, ammatillisen koulutuksen järjestäjärakenteen kehittämisen toimeenpano tai muut syyt sitä edellyttävät.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön toimintaohjelma kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi hallituksen rakenneuudistusohjelmassa (OKM/1/012/2013 30.9.2013)

 

-Oppivelvollisuusiän nostaminen. Uudistus koskee koko ikäluokkaa ja valmistellaan siten, että sillä tavoitetaan erityisesti nuoret, jotka eivät pääse koulutukseen perusopetuksen jälkeen. Lainsäädäntö tulee voimaan 1.1.2015.

 

-Toteutetaan toisen asteen koulutuksen rakenteellinen uudistus. Koulutuksen järjestäjiä olisi jatkossa vain sellainen määrä, joka mahdollistaa myös tulosneuvotteluihin perustuvan ohjauksen. Ministeriö käynnistää toimenpideohjelman keväällä 2014. Järjestämisluvat uusitaan viimeistään 1.1.2017 alkaen.

 

-Ammatillisen koulutuksen (perus- ja lisäkoulutus) rahoitusjärjestelmä uudistetaan ja sitä koskeva rahoituslainsäädäntö tulee voimaan 1.1.2015. Koulutuksen järjestäjien rahoitus määräytyisi tulosrahoituksesta, tutkinnon osien ja tutkintojen suoriterahoituksesta sekä perusrahoituksesta (opiskelija-määrä).

 

-Nuorten ja aikuisten koulutuksen järjestämisluvat eriytetään. Aikuisten ammatilliseen peruskoulutukseen ja lisäkoulutukseen luodaan oma aikuiskoulutuksen erityispiirteet huomioon ottavat yksikköhinta ja laskentapohja.

 

-Huolehditaan siitä, että työvoimapoliittisen koulutuksen järjestämiseen liittyvä yhtiöittämisvelvoite voidaan ratkaista siten, että jatkossakin kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät voivat tarjota myös työvoimapoliittista koulutusta.

 

-Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavat ja valmistavat 1-vuotiset koulutukset yhdistetään yhdeksi moduulirakenteiseksi koulutukseksi (VALMA) 1.8.2015 alkaen. Tässä yhteydessä OKM esittää, että maahanmuuttajille tarkoitettua valmistavaa koulutusta kohdennetaan jatkossa pääasiallisesti nuorille.

 

Valtakunnallisesti ammatillisen peruskoulutuksen tarjontaa lisätään sosiaali- ja terveysalalla sekä tekniikan ja liikenteen alalla ja vähennetään kulttuurialalla sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla (OKM:n Toiminta- ja taloussuunnitelma 2015 - 2018).

 

Toimialojen työllisyyttä koskevat ennusteet

 

ETLA:n vuoteen 2017 ulottuvan ennusteen (päivitetty 25.11.2013) mukaan Varsinais-Suomen voimakkaimmin työllisyyden mukaan kasvava ala on liike-elämän palvelut. Muita kasvavia aloja ovat terveys- ja sosiaalipalvelut, majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä maa- ja vesirakentaminen.

 

Voimakkaimmin taantuvia toimialoja ovat elektroniikkateollisuus ja kulkuneuvoteollisuus.

 

VATT on laatinut Varsinais-Suomea koskevan ennakoinnin tavoiteskenaarion vuoteen 2024 (7.4.2013). Työvoiman määrällä mitattuna kasvavia toimialoja ovat terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut, tukku- ja vähittäiskauppa, majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä rakentaminen. Supistuvia aloja ovat kulkuneuvojen, koneiden ja laitteiden ja metallituotteiden valmistus sekä sähköteknisten tuotteiden valmistus.

 

Läpäisy

 

Vuonna 2010 aloittaneista opiskelijoista valmistui vuoden 2013 loppuun mennessä 73,8 %

 

Liite 1                                  Nuorten läpäisy 2013

 

Jatkosijoittuminen

 

Vuosina 2008 - 2011 ammatillisen perustutkinnon suorittaneista nuorista oli työllisiä tai työllisiä opiskelijoita 67 %, päätoimisia opiskelijoita 8,8 % ja työttöminä 12,1 %.

 

Liite 2                                  Tilastokeskus: Ammatillisen tutkinnon 2008 - 31.7.2011 suorittaneiden nuorten pääasiallinen toiminta 2011 tutkinnoittain

 

Nuorten ammatillinen perustutkintokoulutus

 

Opetustoimen käytettävissä olevien tietojen mukaan peruskoulun päättäville nuorille on aloituspaikkoja riittävästi. Opetussuunnitelmaperusteisen nuorten ammatillisen koulutuksen mitoitus pidetään vähintään nykyisellä tasolla.

 

Liite 3                                  Tilastokeskus: Turun seutukunnan ja Turun 15-16
-vuotiaiden väestöennuste 2012 - 2020

 

Esitettävissä aloituspaikkamuutoksissa on huomioitu päätoimialan ennakoidun työvoimakysynnän ohella hakijamäärät, nykyiset ryhmäkoot sekä läpäisy ja jatkosijoittuminen.

 

Pieni määrä ammatillisen perustutkinnon suorittaneista alanvaihtajista voidaan valita erillishaulla.

 

Keskimääräistä ryhmäkokoa kasvatetaan yhdistämällä pieniä opetusryhmiä kokonaan tai osittain sekä ottamalla ylioppilaita eräille aloille, joille ei ole tarjolla yo-pohjaista koulutusta.

 

Esitettävistä aloituspaikkamuutoksista on kuultu ao. koulutuspäälliköitä ja opettajia.

 

Tulosalue varautuu tarvittaessa aloituspaikkojen muutokseen järjestämisluvan puitteissa vuodelle 2015, mikäli esim. logistiikkakoulutuksen tilaratkaisuista tehdään päätös.

 

Aikuisten ammatillinen perustutkintokoulutus

 

Ammatillisen aikuiskoulutuksen osalta aloituspaikoissa on vuosittaista vaihtelua, mm. hius- ja kauneudenhoitoalojen perustutkintoon valmistavat koulutukset aloitetaan joka toinen vuosi.

 

Vuonna 2014 aloitettiin uusina koulutuksina kiinteistöpalvelualan perustutkintoon valmistava koulutus sekä ylimääräinen sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon valmistava iltaryhmä. Syksylle 2014 on lukio- ja ammattiopetusjaostolle esitetty uutena aloitettavana välinehuoltoalan perustutkintoon valmistava koulutus. Näihin koulutuksiin esitetään aloituspaikat myös vuodelle 2015. Lisäksi syksyllä 2014 alkaa prosessitekniikan perustutkintoryhmä aikuisille. Vuosille 2014 ja 2015 osoitetut lisäpaikat on suunnattu aikuisten perustutkintokoulutukseen.

 

Aloituspaikkaesitys

 

Ammatillisen koulutuksen tulosalueen osalta aloituspaikkoihin esitetään seuraavia muutoksia:

 

vähennetään:

 

-metallialan perustutkinto, pk 108 >90

-puualan perustutkinto, pk 36 >18

 

lisätään:

 

-rakennusalan perustutkinto, pk, (maarakentajan ko.) 72>90

 

Ruotsinkielisen koulutuksen osalta päätöksen aloituspaikoista tekee kasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto.

 

Aikuiskoulutuksen osalta esitetään liitteen 4 mukaisia aloituspaikkoja

 

Liite 4                                  Ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat

 

Aloituspaikkojen kokonaismäärä esityksessä on 1942, joista nuorten koulutuksen osuus on 1581 aloituspaikkaa. Aikuisten koulutuksen aloituspaikkamäärä on 361 aloituspaikkaa.

 

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetus jaosto päättää lähettää esityksen lausunnoille ammatillisiin neuvottelukuntiin, maakunnan yhteistyöryhmän koulutusjaostoon sekä maahanmuuttajakoulutusten koordinaatioryhmään. Lausunnot pyydetään 6.5.2014 mennessä.

Jakelu

laupMaahanmuuttajakoulutusten koordinointiryhmä
laupMaakunnan yhteistyötyhmän koulutusjaosto
tpvHalli Reijo
tiedSivistystoimiala, aikuiskoulutus
tiedSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning
ilmAho Teuvo
ilmAksentjev Anne
ilmDahlström Kalervo
tpvFriman Mervi
tpvHasunen Kati
ilmHauninen Mikko
tpvHeinonen Hanna
ilmHelva Mika
ilmHentula Päivi
ilmHotokka Terhi
tpvHydén Annika
tpvHörkkö Petri
tpvJantunen Minna
ilmJoenpolvi Juhani
tpvJokinen Raili
tpvKankare Harry
ilmKoivisto Pekka
ilmKoskinen Henry
tpvKulmala Leena
tpvKuronen Jari
tpvLaine Eija
ilmLehto Soile
tpvLehtonen Harri
tpvLähde Seppo
ilmMäkilä Timo
tpvNieminen Juha
ilmOjanen Kalle
tiedOksanen Marjo
ilmPietilä Olli
tpvRajamäki Harri
tpvRauhala Mika
tpvSinervaara Leena
tpvToivola Maarit
tpvViitala Arto


Liitteet:

Kasoslaj § 15
Liite 1:Nuorten läpäisy 2013
Liite 2:Tilastokeskus: Ammatillisen tutkinnon 2008 - 31.7.2011 suorittaneiden nuorten pääasiallinen toiminta 2011 tutkinnoittain
Liite 3:Tilastokeskus: Turun seutukunnan ja Turun 15-16 -vuotiaiden väestöennuste 2012 - 2020
Liite 4:Ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat