Kouluterveyskyselyn 2013 tulokset / Lukiot

 

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamaan valtakunnalliseen Kouluterveyskyselyyn 2013 vastasi 1553 Turun lukioiden 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijaa (595 poikaa, 958 tyttöä). Turun kaupungin lukioiden lisäksi mukana olivat Turun Steinerkoulun lukio ja Turun normaalikoulun lukio.

 

Kunnan tärkeimmät tulokset on tiivistetty kuntaraportissa ilon ja huolen aiheiksi. Turun lukioiden osalta ilon aiheita edelliseen kyselyvuoteen 2011 verrattuna olivat seuraavat: vanhemmat tiesivät paremmin lapsensa viikonloppuiltojen viettopaikan, perheen yhteinen ateriointi iltaisin lisääntyi, fyysistä uhkaa koettiin vähemmän, koulun fyysiset työolot koettiin paremmiksi, kuulluksi tuleminen koulussa lisääntyi, tietoisuus tavoista vaikuttaa koulun asioihin lisääntyi, hampaiden harjaamistottumukset paranivat ja humalajuominen vähentyi. Positiivisia muutoksia Turun lukiolaisten hyvinvoinnissa oli myös pidemmällä aikavälillä. Koulun fyysiset työolot koettiin paremmiksi, kuulluksi tuleminen koulussa lisääntyi ja nuorten humalajuominen vähentyi.

 

Huolenaiheita verrattuna edelliseen kyselyvuoteen olivat seuraavat: vanhempien työttömyys lisääntyi, toistuva rikkeiden teko lisääntyi, koulun työilmapiiri heikkeni, opiskeluun liittyvät vaikeudet lisääntyivät, koettu terveydentila heikkeni, useiden oireiden kokeminen päivittäin lisääntyi, päivittäin koettu väsymys lisääntyi, viikoittain koettu päänsärky yleistyi, koulu-uupumus lisääntyi, koululounaan syöminen päivittäin vähentyi, ruutuaika arkipäivisin lisääntyi, koululääkärin vastaanotolle pääsy koettiin vaikeammaksi ja koulukuraattorin vastaanotolle pääsy koettiin vaikeammaksi.

 

Poimintoja tuloksista

 

Perheen yhteinen ateriointi iltaisin lisääntyi, vaikkakin edelleen 58 % Turun lukion opiskelijoista vastasi, että perhe ei syö yhteistä ateriaa iltaisin. Ruutuaika lukiolaisilla lisääntyi ja 22 %:n ruutuaika oli yli 4 tuntia päivässä.

 

Osallisuus

 

Kouluterveyskyselyssä selvitettiin oppilaiden ja opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksia koulussa ja osallistumista koulun eri toimintoihin. Tulokset osoittavat, että kehitys on ollut myönteistä monelta osin. Enemmistö nuorista kokee, että he uskaltavat ilmaista oman mielipiteensä luokassa ja että opettajat rohkaisevat heitä siihen. Turun lukioissa kuulluksi tuleminen koulussa lisääntyi ja tietoisuus tavoista vaikuttaa koulun asioihin lisääntyi.

 

Terveystottumukset

 

Kouluterveyskyselyn mukaan moni nuori jättää jonkun päivän aterioista syömättä. Turun lukiolaisista 32 prosenttia ei syö aamupalaa joka arkiaamu ja 38 prosenttia jättää väliin koululounaan ainakin yhtenä päivänä viikossa. (vastaavat luvut kokomaassa 33/28). Myönteistä kuitenkin on, että energiajuominen nauttiminen ja makeisten syöminen koulupäivän aikana on vähentynyt viime vuosina.

 

Liikunnan harrastaminen näyttäisi Kouluterveyskyselyn mukaan lisääntyneen viime vuosina. Hengästyttävää liikuntaa vapaa-ajalla tunnin tai enemmän viikossa harrastaneiden osuudet ovat kasvaneet kaikissa ikäluokissa. 71 % lukiolaisista harrastaa hengästyttävää liikuntaa tunnin tai enemmän viikossa.

 

Kyselyn mukaan moni nuori nukkuu liian vähän. Turun lukiolaista 45 % nukkuu arkisin alle 8 tuntia.

 

Kyselyn mukaan lukiolaisten tupakan ja alkoholin käyttö on vähentynyt. 59 % Turun lukiolaisista ei tupakoi. Lukiolaisten päivittäinen tupakointi on vähentynyt edelleen, 7 % Turun lukiolaista tupakoi päivittäin. Sen sijaan nuoren nuuuskan käyttö on lisääntynyt, lukiolaistytöistä 3 % ja lukiolaispojista 15 % käyttää nuuskaa silloin tällöin. Raittiiden osuus nuorista on kasvanut 2000-luvulla. Täysin raittiita on nykyisin puolet peruskoululaisista, neljäsosa lukiolaisista ja viidesosa ammattiin opiskelevista. Turun lukiolaisista 26 % on täysin raiteita. Samalla viikoittain alkoholia käyttävien nuorten osuus on pienentynyt ja humalajuominen vähentynyt. Kuitenkin 10 % Turun lukiolaista käyttää alkoholia viikoittain ja 21 % juo itsensä tosi humalaan vähintään kerran kuukaudessa. Vaikka lukiolaisten alkoholin käyttö on vähentynyt, on käyttö edelleen huolestuttavan korkealla tasolla.

 

Nuorten asenteet huumeita kohtaan ja huumekokeilut aiheuttavat huolta. Huumeita kokeilleiden osuudet alkoivat kasvaa vuonna 2008/2009, mutta nyt kasvu näyttää pääosin taittuneen. Poikkeuksena ovat peruskoulun yläluokkien pojat ja ammattiin opiskelevat tytöt, joilla kokeilut yleistyivät edelleen. Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan lukiolaisten asenteet näyttävät olevan tiukentumassa, mutta peruskoulun yläluokkalaiset ja ammattiin opiskelevat suhtautuivat kannabiskokeiluihin yhä myönteisemmin. Huolestuttavaa on myös, että nuoret arvioivat huumeiden hankkimisen entistä helpommaksi. Turun lukiolaisista 14 % on kokeillut ainakin kerran marihuanaa tai hasista ja 34 % hyväksyy marihuanan polttamisen silloin tällöin.

 

Tytöt kokevat poikia useammin mielenterveyden ongelmia, mutta hakevat ongelmiinsa myös poikia useammin apua ammattiauttajalta. Koulu-uupumusta koki noin joka kymmenes lukiolainen.

 

Kouluterveyskyselyssä selvitettiin nuorten mielikuvaa oppilas- ja opiskelijahuollon palveluiden saatavuudesta. Turussa koululääkärin ja koulukuraattorin vastaanotolle pääsy koettiin vaikeammaksi edelliseen kyselyvuoteen verrattuna.