Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto10803.12.201316

5379-2013 (011)

Raportti kielellisten vaikutusten arvioinnin tuloksista ammatillisen koulutuksen ruotsinkielisessä opetuksessa

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 108

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen 26.11.2013:

 

Kasvatus ja opetuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto antoi kokouksessaan 23.5.2013 § 36 lausunnon kasvatus- ja opetuslautakunnalle koskien ammatillisen koulutuksen uuden organisaation vaikutusta ruotsinkielisen merkonomi- ja datanomiopetuksen asemaan. Organisaatiouudistuksessa ruotsinkielinen ja suomenkielinen kaupan ja tietotekniikan yksikkö yhdistettiin yhdeksi kaksikieliseksi koulutusyksiköksi, jossa lähiesimiehenä toimii suomenkielisen yksikön koulutuspäällikkö, joka oli sisäisessä haussa tehtävän ainoa hakija.

 

Ruotsinkielinen yksikkö on suhteellisen pieni. Opiskelijoita yksikössä on hieman yli 100 opiskelijaa ja opettajia on 10. Opettajista osa opettaa myös suomenkielisellä puolella, jotta opetusvelvollisuudet täyttyisivät ja muutamalla suomenkielisen puolen opettajalla on myös opetusta ruotsinkielisellä puolella.

 

Asiasta on tehty kielellisten vaikutusten arviointi, jonka raportti on jätetty 26.11.2013 ruotsinkielisen jaoston esittelijälle. Raportissa on kyselylomakkeiden kautta tutkittu ruotsinkielisen yksikön opettajien ja opiskelijoiden kantaa organisaatiomuutoksen vaikutukseen saada ruotsinkielisiä palveluita yksikössä sekä ruotsinkielen käyttämismahdollisuuksia.

 

Liite 1                                  Raportti kielellisten vaikutusten arvioinnin tuloksista

 

Opiskelijakysely toteutettiin Wilma-ohjelmiston kautta ja lähetettiin 74:lle toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille, joista kyselyyn vastasi 33. Opettajien kysely toteutettiin nimettömänä lomakekyselynä. Ruotsinkielisistä 10:stä opettajasta kyselyyn vastasi 8.

 

Opiskelijoiden näkökulmasta palvelujen saannissa ei ollut muutoksia huonompaan suuntaa viime lukuvuoteen verrattuna. Kuitenkin 18,2 % vastanneista katsoi tiedon saannin huonontuneen, varsinkin keskusradiotiedotteet tulevat usein vain suomen kielellä. Wilma-tiedotteet toimivat ruotsiksi.

 

Opettajien vastauksissa ilmenee huoli yksikön tulevaisuudesta ja ruotsinkielisten oman kulttuurin katoamisesta. Lisäksi opettajat totesivat kolmen kuukauden ajan olleen niin lyhyen, ettei tulevia vaikutuksia toimintaan vielä näy. Lisäksi pelättiin tulevaisuudessa resurssien heikkenemistä, koska yksikössä esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden määrä on suhteellisesti suuri. Päätösten ja asioiden kielen käännöstyöstä ei kukaan ole kantanut vastuuta ja on epäselvää, kuka päättää, mitä käännetään ja kuka kääntää.

 

Ruotsinkielinen jaosto käsittelee raporttia kokouksessaan 3.12.2013.

 

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää merkitä tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tiedSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning
ilmKjellman Liliane


Liitteet:

Kasoslaj § 108
Liite 1:Raportti kielellisten vaikutusten arvioinnin tuloksista