Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 13.05.2025 | 7 |
3777-2025 (10 03 02)
Hannunniitun koulun väistötilaratkaisu
Tiivistelmä:
Hannunniitun koulun kaikki rakennukset pitää peruskorjata lähivuosina. Hankkeen kokonaiskestoksi arvioidaan 4-5 vuotta. Tilojen käytön pitää loppua Hannunniitun koulun B-rakennuksessa kesällä 2025. Koulun 5.- ja 6.-luokkalaisten olisi mahdollista siirtyä väistötiloihin Halisiin syyskaudella 2025.
Kasopelk §
Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 6.5.2025:
Kaupungin tilapalvelut on tutkinut Hannunniitun koulun rakennusten kunnon. Lähivuosina kaikki tontilla sijaitsevat rakennukset pitää peruskorjata, jotta turvallinen koulutoiminta on mahdollista kymmeniä vuosia eteenpäin. Hankkeen kokonaiskestoksi arvioidaan 4-5 vuotta. Kaikkia Hannunniitun koulun peruskorjaustoimia ei ole mahdollista toteuttaa kesälomien aikaan, ja rakennuksia joudutaan sulkemaan jo ennen remonttia. Tämä tarkoittaa, että koulutoiminta A- ja B-rakennuksissa keskeytettäisiin ja toiminta siirrettäisiin väistötiloihin syksystä 2025 alkaen. B-rakennuksessa on viisi kotiluokkaa sekä koulun käsityö- ja musiikkitilat. Erikoisluokkia ei pystyttäisi siirtämään koulun muihin rakennuksiin, vaan tilat pitää löytää muualta.
Tilapalvelut on kartoittanut kaikki kaupungin perusopetuksen väistötarpeet. Joissakin tapauksissa on mahdollista sijoittaa väistötilat remontoitavan kohteen läheisyyteen, mutta kaikissa kohteissa tämä ei ole mahdollista. Hannunniitun koululle on löytynyt mahdollinen valmis väistörakennus Halisista, osoitteesta Paavinkatu 13. Rakennus sisältää luokkatiloja, käsityö- ja musiikkitilat, kieltenopetuksen tilat, oppilashuollon ja hallinnon tilat sekä oman keittiön ja ruokalan. Tilat olisivat erittäin toimivat väistötiloiksi. Piha-alue on miellyttävä ja toimiva sekä välitunti- että ulkoliikunta-alueeksi. Rakennuksen takana on rauhallinen metsikkö, jota voitaisiin hyödyntää liikuntatunneilla.
Koska erikoisluokkatilojen merkitys on suuri nimenomaan isommille oppilaille, olisi luontevaa sijoittaa väistötiloihin ainakin ensimmäisten vuosien ajaksi 5. ja 6. luokkien oppilaat. Nämä oppilaat olisivat myös kykenevimpiä itsenäisiin koulumatkoihin. Lisäksi Halisissa järjestettäisiin 4. luokkien käsityötunnit.
Halisten väistökoulusta muodostuisi noin 200 oppilaan kokonaisuus, joka olisi vain Hannunniitun koulun käytössä. Muiden koulujen oppilaita ei tiloissa opiskelisi. Ainoastaan koulun ruokalaa ja piha-aluetta käyttäisivät samalla tontilla sijaitsevan Nummenpakan koulun Halisten yksikön pienet oppilaat. Tässä yksikössä oppilaita on muutaman luokallisen verran.
Hannunniitun koulun korjaustarpeet
Hannunniitun koulun (Virmuntie 3) teknisiä peruskorjaustoimenpiteitä on aloitettu tekemään vuonna 2017 laaditun tarveselvityksen (kh 18.12.2017 § 551) pohjalta. Hannunniitun koulussa tehtiin osittaisia peruskorjaustoimenpiteitä vuosien 2018 - 2022 välillä. Teknisiä peruskorjauksia toteutettaessa sekä tarkempien tutkimusten myötä on tullut esille useita lisäkorjaustarpeita joko teknisistä, ylläpidollisista tai toiminnallisista näkökulmista.
Tarveselvityksen ja hankekuvauksen aikaan oli käynnissä kouluverkkoselvitys, jossa Hannunniitun koulun toiminnan laajuus ja jatkuvuus nyt korjattavassa kiinteistössä oli vielä epäselvä ja korjausastetta mietittiin vain 10 vuoden käyttöiän mukaan. Iän myötä korjaustarpeita tuli hankkeen kuluessa lisää. Korjauslaajuuden valinta-aikaan ajatuksena oli, että Itäharjun ja Skanssin/Karhunaukion monitoimitalot lähtevät rakentumaan lähivuosina. Kumpikaan koulu ei kuitenkaan ole edennyt vielä. Näistä syistä koulukokonaisuuden pitkän aikavälin palveluverkon näkemys tuli päivittää sekä koulun kunto tarkastella perusteellisesti, jotta saadaan oikea tietoa peruskorjaukseen tarvittavista lähtötiedoista. Näillä toimenpiteillä varmistetaan sellaiset suunnitelmat, joilla Hannunniitun koulun terveellisyys ja turvallisuus taataan pitkälle tulevaisuuteen.
Sisäilmatutkimukset ja sisäilmatilanne
Hannunniittun koulun A- ja B-rakennuksiin tehtyjen rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisten kuntotutkimusten tarkoituksena oli selvittää koulun rakennusten kuntoa ja korjattavuutta sekä arvioida sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä. Tutkimukset toteutettiin vuoden 2024 aikana, ja niiden taustalla oli peruskorjauksen suunnittelutarpeiden tarkentaminen. Sisäilmatilannetta arvioitiin myös koululta tulleisiin sisäilmailmoituksiin verraten.
A-rakennuksen tutkimustulokset
Tutkimusten mukaan ulkoseinien rappauksessa ja siihen liittyvissä elastisissa saumoissa esiintyy vaurioitumista. Osassa lämmöneristeitä havaittiin selkeitä viitteitä mikrobivaurioista. Myös sokkelirakenteessa oli havaittavissa vaurioitumista. Havaintojen perusteella salaojajärjestelmä on toimiva.
Alapohjan osalta vain yhdessä tilassa havaittiin kohonneita kosteuspitoisuuksia ja mattoliiman hajoamista. Väliseinissä esiintyy yleisesti puutteita läpivientien toteutuksissa, mitkä mahdollistavat mineraalivillakuitujen kulkeutumisen sisäilmaan. Myös liikuntasalin yhteydessä olevan näyttämön välipohjarakenteesta voi mineraalivillakuituja päästä sisäilmaan. Lisäksi alaslasketuissa katoissa oli mineraalivillakuitulähteitä. Sisäilman mineraalivillakuitujen näytteenotossa oli viitettä kuiduista, mutta toimenpideraja ei ylittynyt. Ilmanvaihtokanavistossa esiintyvien kuitujen pitoisuudet eivät poikenneet tavanomaisista pitoisuuksista.
Rakennuksen vesikate on ruokasalin kohdalta heikossa kunnossa. Yläpohjan alapinnassa rakenteissa havaittiin avoimia läpivientejä, ja yläpohjaan tehtyjen rakenneavausten yhteydessä oli havaittavissa mikrobiperäistä hajua. Materiaalinäytteissä ei kuitenkaan havaittu viitteitä vauriosta. Ilmatiiveydessä oli havaittavissa selkeitä puutteita mm. ikkunaliitosten ja yläpohjan osalta.
Sisäilman olosuhteet olivat vuodenaikaan nähden lähes tavanomaisella tasolla. Lämpötila oli hetkellisesti alhainen ja hiilidioksidipitoisuus ylittyi yhden tilan osalta. Paine-erot olivat voimakkaasti alipaineisia koko mittausjakson ajan.
Osa ilmanvaihtokoneista on teknisen käyttöikänsä päässä. Mitatut ilmamäärät eivät vastanneet suunnitteluarvoja, ja tuloilman lämpötila oli korkea, minkä takia tuloilma ei sekoitu kunnolla huoneilmaan.
B-rakennuksen tutkimustulokset
Tutkimusten mukaan alapohjien lattiapinnoitteena käytetyssä muovimatossa havaittiin monin paikoin kohonneita kosteuspitoisuuksia, mattoliiman vaurioitumista ja paikoin mikrobikasvua. Osassa tiloja havaittiin myös mattoliiman päästöihin viittaavaa muovimaista hajua. Musiikkiluokan lattiarakenteen ääneneristyksessä käytetty mineraalivilla on materiaalinäytteen perusteella vaurioitunut.
Rakennuksen ulkoseinissä havaittiin kosteusteknisen toimivuuden kannalta puutteita. Ikkunat ovat alkuperäisiä puuikkunoita, ja niiden rakenne sekä kunto mahdollistavat sadeveden pääsyn rakenteisiin.
Yläpohjan kosteusteknisessä toimivuudessa ei havaittu puutteita, mutta räystään tuuletusraosta puuttuu myrskypellitys, jolloin veden on mahdollista päästä rakenteisiin, kun sateen yhteydessä on tuulista. Vesikatteena olevan bitumikermin kunto on hyvä.
Teollisten mineraalivillakuitujen pitoisuus ylitti toimenpiderajan teknisen työn tilassa, ja lisäksi ilmanvaihtokanavistoista otetuissa näytteissä oli viitearvojen ylityksiä. Sisäilman lämpötilat olivat käyttöaikana suositusten mukaisia, mutta käyttöaikojen ulkopuolella hieman alhaisia. Sisäilman hiilidioksidipitoisuuksissa oli ylityksiä yhden tilan osalta. Painerot olivat lievästi alipaineen puolella.
Ilmanvaihtokoneet ja erillispoistot ovat teknisen käyttöikänsä päässä ja mitatut kokonaisilmamäärät jäivät suunnitteluarvojen alapuolelle. Mitatuilla ilmamäärillä tilojen henkilömäärien tulisi olla pienempiä kuin suunnitteluarvojen mukaisilla. Lisäksi ilmanvaihtokanavat olivat likaiset.
Väliaikaistilojen tarpeen perustelut sisäilmatutkimusten pohjalta
Hannunniitun koulun A- ja B-rakennusten tutkimusten pohjalta Caverion Suomi Oy:n rakennusterveysasiantuntija on antanut suositukset tärkeimmistä toimenpiteistä. Toimenpiteet on luokiteltu ennen peruskorjausta toteutettaviin ja sisäilmaolosuhteita parantaviin korjauksiin ja selvityksiin eli käyttöä turvaaviin toimenpiteisiin sekä peruskorjauksen yhteydessä toteutettaviin toimenpiteisiin.
Rakennusten ikä, rakennetyypit sekä korjaushistoria ovat toisistaan poikkeavia, minkä vuoksi myös rakennuksissa todetut vauriot sekä niiden edellyttämät toimenpiteet poikkeavat toisistaan. Rakennusterveysasiantuntijan A-rakennukseen suosittelemat käyttöä turvaavat toimenpiteet on todettu mahdollisiksi toteuttaa koulun toiminnan tai tulevan kesäloman aikana. Valtaosa suositelluista toimenpiteistä on tämän selvityksen valmistumiseen mennessä jo toteutettu.
Myös B-rakennuksen toimenpiteisiin sisältyy osin tehtäviä, jotka olisivat toteutettavissa toiminnan aikana tai kesätauolla. Väliaikaistilojen tarpeen määrittäväksi tekijäksi katsottiin kosteusvaurioituneiden lattiapinnoitteiden poistaminen sekä ulkoseinien lämmöneristeen alaosan kuivatus.
Tutkijan näkemyksen mukaan mattopinnoitteiden kosteusvaurioiden aiheuttajana on ulkoseinien vuotokohtien sekä sisäpuolisten kattosadevesiviemäreiden kautta kulkeutuva kosteus. Tähän perustuen toimenpidesuosituksiin on kirjattu ulkoseinien kautta tapahtuvan kosteuden siirtymisen estäminen uusien vaurioiden ehkäisemiseksi ja kattokaivojen sadevesiviemäreiden hormikoteloiden korjaukset sekä viemärin lämmöneristäminen.
Tutkimusraporttien valmistuttua vuodenvaihteessa 2024–2025 järjestetyissä moniammatillisissa palavereissa käsiteltiin tutkimusten tuloksia tutkimusraporttien valmistuttua. Palavereissa todettiin, että edellä mainittujen toimenpiteiden toteuttamisen osalta järjestys olisi
- | ulkoseinien kosteusreittien katkaiseminen vaurioiden ehkäisemiseksi, |
-
| sisäpuoliset purkutyöt mattojen ja hormikoteloiden osalta sekä lattiapinnan jyrsiminen, |
-
| kuivatukset ulkoseinien alaosiin sekä alapohjarakenteen kuivattaminen pinnoituskosteuteen, |
- | uudelleenrakennustyöt hormikoteloiden ja lattiapinnoitteiden osalta. |
Putkihormien ympärille ja WC-tiloihin suositeltujen töiden vuoksi sekä alapohjan mahdollisesta kosteudesta aiheutuvan vaurioitumisriskin vähentämiseksi matonvaihtotyöt todettiin tehokkaammaksi toteuttaa koko B-rakennuksessa.
Kosteusvaurioiden syyksi on tutkimuksissa todettu ulkoseinien ja sisäpuolisten viemärien kautta kulkeutuva kosteus, mutta alapohjarakenteen kosteusprofiilia ei ole tarkastettu. Tilapalveluissa on tiedossa aikaisemmat haasteet alapohjarakenteen kosteuden kanssa, minkä vuoksi todettiin tarve alapohjarakenteen kosteusprofiilin selvittämiselle rakennekosteusmittauksilla.
Palavereissa todettiin, että käytettävissä olleiden kosteusmittaustietojen pohjalta ei ole mahdollista arvioida rakenteiden kuivatuksen kestoa edes suuntaa antavasti.
Palavereissa todettiin myös, että pelkästään käyttöä turvaavien toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää koulun toimintojen siirtämistä B-rakennuksesta väliaikaistiloihin. Alapohjarakenteen kosteusmittaukset päätettiin joka tapauksessa toteuttaa, jotta hankesuunnittelussa on käytettävissä myös tietoa rakenteen kosteusteknisestä toimivuudesta. Mittausten toteuttaminen on viivästynyt, mutta raportti valmistunee toukokuun 2025 puoliväliin mennessä.
Turun kaupungilla on ympäristöterveysviranomaisen lausunto, jossa selkeästi ilmaistaan, että tilojen käytön pitää loppua Hannunniitun koulun B rakennuksessa kesällä 2025. Yhteenvetona todettiin, että B-rakennukseen ei pystytä toteuttamaan vaadittavia käyttöä turvaavia toimenpiteitä, minkä vuoksi rakennuksen käytön tulee loppua 6 kk:n kuluessa, eli kesän 2025 aikana.
Väistötila
Ympäristöterveysviranomainen on antanut lausunnon, jonka mukaan Hannunniitun koulun B-rakennuksen tilojen käytön pitää loppua kesällä 2025. B-rakennukseen ei pystytä toteuttamaan vaadittavia käyttöä turvaavia toimenpiteitä, joten rakennuksen tulee käytön loppua 6 kk:n kuluessa eli viimeistään syyskuun 2025 lopussa. Nummenpakan koulun käytössä olleet Halisten yksikön pihassa olevat tilaelementit vapautuvat kesäkuussa 2025, kun Nummenpakan koulun peruskorjaus valmistuu. Uuden tilaelementin hankinta vaatii vähintään 12-18 kk:n ajanjakson, joten se olisi käytössä aikaisintaan huhtikuussa 2026 paikasta riippumatta, todennäköisimmin kesälomien jälkeen elokuussa 2026. Uuden tilaelementin hankinta ei siten ole mahdollista vaaditussa aikataulussa (6 kk).
Halisissa oleva tilaelementti A on L-muotoinen rakennus, jonka ulkomitat (pitkät sivut) ovat 63 m x 52 m (runkosyvyys 16 m). Tämän kokoinen rakennuskokonaisuus ei mahdu Hannunniitun koulun vieressä olevalle kentälle. Rakennuksen sijoittamisen lisäksi myös pihan logistiikka mm. oppilasliikenteen, keittiön liikenteen ja huoltoliikenteen suhteen pitää toteuttaa niin, ettei vaaratilanteita ole mahdollista syntyä. Lisäksi pihalla tulee huomioida se seikka, että rakennusten välitön ympäristö muuttuu työmaa-alueeksi sitä mukaa kun rakennuksia on peruskorjauksessa. Myös työmaan logistiikka pitää olla toimivaa ja turvallista. Tilaelementin B2, jossa sijaitsevat kovan käsityön tilat, ulkomitat ovat 22 m x 15 m.
Vapautuvien olemassa olevien väliaikaistilojen mahtumista Hannunniittun alueelle tutkittiin, ja todettiin mahdottomaksi tontin pienuuden ja alueella olevan suurjännitelinjan vuoksi. Väliaikaistilojen selvittäminen on ollut osa prosessin mukaista laajempaa tarkastelua Turun kaupungin tilatarpeiden mittakaavassa. Asiasta ei ole päätöksiä, vaan työ on ollut valmistelevaa.
Kustannuksia on laskettu toteutuneiden kohteiden kustannuksien pohjalta. Uuden väliaikaistilaelementin hankinnan kustannusarvio on tarvetta palvelevalle noin 2 280 m²:lle on 6-8,7 milj. euroa. Kustannuksien suuruuteen vaikuttavat mm. rakennuspaikka ja sen olosuhteet.
Siirrettävän elementin kustannuksien arvioidaan olevan 500 000-1 500 000 milj. euroa. Kustannuksien suuruuteen vaikuttavat itse siirtämisestä aiheutuvat kustannukset, uuden sijainnin perustamisolosuhteet ja mahdolliset pilaantuneiden maa-ainesten poistot, tarvittavat välttämättömät liitännät, kuten vesi, viemäröinti ja sähkö, sekä mahdolliset infrakustannukset.
Koulumatkat
Virmuntieltä Paavinkadulle on matkaa runsaat kolme kilometriä. Matkan voisi pyöräillä, mutta bussilla kulkeminen olisi monille välttämättömyys. Joitakin koulupäivän sisäisiä tilauskuljetuksia tarvittaisiin viikoittain esimerkiksi Halisista Virmuntielle sisäliikuntatunneille siirryttäessä sekä mahdollisesti 4.-luokkalaisten saattamiseksi käsityötunneille Halisiin. Bussiasioita on selvitetty joukkoliikenteen kanssa.
Lapsivaikutusten arviointi
Lapsivaikutusten arviointi toteutetaan käytännössä vaiheittain, ja se voidaan jakaa kolmeen päävaiheeseen: ennakkoarviointiin, prosessiarviointiin ja seuranta-arviointiin.
Ennakkoarviointi tehdään ennen päätöksentekoa. Tässä vaiheessa arvioidaan suunnitteilla olevien päätösten, toimenpiteiden tai ohjelmien vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen. Esimerkiksi Turussa lapsivaikutusten arviointia tehdään niissä asioissa, joilla tunnistetaan olevan laajoja vaikutuksia lasten, nuorten ja perheiden elämään ja hyvinvointiin.
Prosessiarviointi tehdään päätöksen toimeenpanon yhteydessä. Tässä vaiheessa arvioidaan, miten päätös tai toimenpide vaikuttaa lasten hyvinvointiin ja oikeuksiin käytännössä.
Seuranta-arviointi tehdään päätöksen vaikutusten jälkikäteisarviointina. Tässä vaiheessa tarkastellaan, miten päätös tai toimenpide on vaikuttanut lasten hyvinvointiin ja oikeuksiin pitkällä aikavälillä.
Lapsivaikutusten arviointiin vastaavat usein aikuiset, koska heillä on yleensä enemmän kokemusta ja asiantuntemusta päätöksenteosta ja vaikutusten arvioinnista.
Asiassa kuultu henkilökuntaa, huoltajia, vanhempainyhdistystä ja oppilaskuntaa.
Koulun oman henkilökunnan kanssa rehtori on keskustellut asiasta päivittäin. Henkilökunta näkee yhä, että toiminta on toteutettavissa teknisesti Halisten tiloissa. Luonnollisesti koulun toimintojen osittainen vieminen toiseen kaupunginosaan tuo paljon työtä ja huomioitavaa, myös kustannuksia kahden osoitteen ylläpito tuo varmasti. Arki muuttuu ja logistiikka tuo työtä.
Huoltajat ovat olleet harmissaan, koska näkevät, että heitä ei ole kuultu hyvissä ajoin, vaan vasta kun asia on näyttänyt käytännössä jo päätetyltä. Infotilaisuus olisi pitänyt markkinoida kuulemistilaisuutena, jossa esitetään vaihtoehtoehtoiset ratkaisut.
Huoltajapalautteissa korostuvat huoli koulumatkojen toteutuksesta:
-
| Millaiset bussiyhteydet turvaavat lapsille sekä sujuvan että turvallisen koulumatkaliikkumisen? |
-
| Pystytäänkö takaamaan tai toteuttamaan turvallinen polkupyöräily Halisiin, koska matkan varrelle osuu hankalia ja valottomia risteyksiä? |
Koulun vanhempaintoimikunnan kannanotto on esityslistan liitteenä. Allekirjoittajia on 260. Nimilista on nähtävillä kokouksessa.
Oppilaat eivät enimmäkseen ole ilahtuneet siirtymisestä pois koulun alueelta. Kulkeminen askarruttaa eniten heitäkin. Oppilaskyselyyn on vastannut lähes 200 oppilasta.
Yhteenveto
Yhteenvetona on todettavissa, että kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus suosittaa, että Hannunniitun koulun väistöratkaisu toteutetaan Halissa, koska:
- | Uuden tilaelementin kustannukset olisivat noin 7 miljoonaa euroa ja jo olemassa olevien tilojen käyttäminen maksaisi noin 1 miljoonaa euroa ilman kuljetuskustannuksia. Alustavan arvion mukaan Hannunniitun väistöstä aiheutuvan uuden koululaislinjan vuositason kustannus olisi noin 150 000 euroa eli koko ajalta noin 600 000-750 000 euroa. |
| |
-
| Hannunniitun alueelta ei ole löydettävissä helposti toteutettavaa rakennuspaikkaa. |
-
| Koulukuljetus on järjestettävissä varsin vaivattomasti ja kohtuullisin kustannuksin (kokemukset Sirkkalan ja Jäkärlän koulujen väistötilaratkaisuista). |
-
| Kaupunki järjestää ja kustantaa koulukuljetuksen väistöaikana väistötiloissa oleville oppilaille. |
Edellä mainituin perustein kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että väistötilaratkaisu toteutetaan Halisiin.
Liite 1 Hannunniitun koulun vanhempaintoimikunnan kannanotto
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Hannunniitun koulun väistötilaratkaisu toteutetaan Halisissa ja että väistöaikana oppilaille järjestetään ja kustannetaan koulukuljetus.
Liitteet ja oheismateriaalit:
Kasopelk § 7
Liite 1:Hannunniitun koulun vanhempaintoimikunnan kannanotto