Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5615.04.202513

385-2025 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 56

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 7.4.2025:

 

1.

Kaupunginhallitus päätti 31.3.2025 § 103, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 25.3.2025 tai suomenkielisen jaoston 27.3.2025 pöytäkirjoja.

 

 

 

 

2.

Kaupunginhallitus päätti 31.3.2025 § 92 ottaa toistaiseksi voimassa olevaan lasten ja nuorten palveluiden johtajan virkaan (vak. nro 001455) kasvatustieteen maisteri Anu Parantaisen 1.6.2025. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Anu Parantainen vastaa 1.4.2025 lukien omassa muutosjohtajan virassaan muutoksen valmistelusta uuden palvelukokonaisuuden rakentamisessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kasvatus- ja opetusjohtajan virka (vak. nro 000492) lakkautetaan 1.6.2025 lukien ja että kansliapäällikkö valtuutetaan käymään tuotannollisin perustein yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut nykyisen kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden johdon organisoinnin osalta.

 

 

3.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 31.3.2025: Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat julkaisseet kansalliset suositukset tekoälyn käytöstä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä vapaassa sivistystyössä. Kokonaisuus on laadittu vahvistamaan tekoälyyn liittyvää ymmärrystä ja tukemaan tekoälyn turvallista ja vastuullista käyttöä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – lainsäädäntö ja suositukset -kokonaisuus on julkaistu Opetushallituksen verkkosivuilla. Kokonaisuus sisältää sekä koonnin kansallisista keskeisistä lakisääteisistä velvoitteista ja yleisistä suosituksista varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjille ja henkilöstölle että toisaalta tausta-aineiston, joka sisältää lisätietoa tekoälystä ja sen hyödyntämisestä.

 

Tekoäly ei poista tarvetta oppia esimerkiksi lukemista, laskemista ja eri oppiaineiden ydinkäsitteitä, vaan se voi monipuolistaa oppimisen tapoja ja muuttaa käsitystä tiedosta ja tietämisestä.

 

Tekoälyä käytettäessä varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien ja henkilöstön on huomioitava Euroopan unionin tekoälyasetuksen lisäksi esimerkiksi tietosuojalainsäädäntö sekä tekijänoikeuksiin liittyvä lainsäädäntö. Kokonaisuus tarjoaa opetuksen ammattilaisille hyvät perustiedot tekoälyä koskevasta lainsäädännöstä.

 

Työnantaja ohjaa henkilöstöään tekoälyn käyttämisessä

 

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjän vastuulla on ohjata henkilöstöä tekoälyn käytössä. Ennen kuin tekoälysovelluksia otetaan käyttöön, varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjän tehtävänä on linjata tekoälyn käytöstä, ohjeistaa käyttöä sekä arvioida ja vastata käyttöönotettavien tekoälyä hyödyntävien järjestelmien lainmukaisuudesta. Lisäksi on määriteltävä mihin ja milloin tekoälyä voi käyttää. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjillä tulee olla ohjeet siitä, miten tekoälyä käytetään.

 

Tekoälysuosituksia oli opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen kanssa valmistelemassa iso joukko sidosryhmiä ja asiantuntijoita: eri koulutusasteiden opetus- ja ohjaushenkilöstöä, rehtoreita, oppijoita ja tutkijoita. Lausuntokierroksilla opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus keräsivät palautetta laajalta sidosryhmäjoukolta. Lausunnon jätti yhteensä 172 tahoa. Myös lapsia ja nuoria kuultiin Opetushallituksen järjestämien lapsia ja nuoria osallistavien Digiraatien avulla.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus hyödynsivät valmistelussa tutkimuksia ja selvityksiä, kansainvälistä vertailutietoa sekä Unescon, OECD:n ja Euroopan unionin julkaisuja.

 

TOP-keskus on laatinut omat tekoälyn käyttöä koskevat ohjeet palvelukokonaisuudelle.

 

 

4.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 1.4.2025: Ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeiluun haki määräaikaan mennessä 85 koulutuksen järjestäjää. Hakuaika päättyi perjantaina 28. maaliskuuta. Toiminnanohjauksen kokeilu on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaista ammatillisen koulutuksen uudistamista. Toiminnanohjauksen kokeilun tavoitteena on muun muassa parantaa uuden ohjausmallin avulla ammatillisen koulutuksen vaikuttavuutta ja laatua sekä lisätä koulutuksen järjestäjän, hallinnon ja alueen välistä vuoropuhelua.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M Hakemukset arvioidaan kevään 2025 aikana. Hakemusten arvioinnin ja pisteytyksen toteuttaa Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen, Karvin, asiantuntijoista ja ulkopuolisista asiantuntijoista koostuva arviointiryhmä. Opetus- ja kulttuuriministeriö kuulee kokeilulupaa hakeneita Karvin pisteytyksestä alkusyksystä 2025.

 

Ministeriö päättää syksyllä 2025 kokeiluun valittavista järjestäjistä Karvin toteuttaman hakemusten pisteytyksen pohjalta. Päätöstä tehdessään ministeriö varmistaa myös, että kokeiluun valittavat koulutuksen järjestäjät muodostavat alueellisesti, opiskelijamääriltään, kansalliskieliltään, tutkintotarjonnaltaan ja omistajapohjaltaan riittävän monipuolisen järjestäjäverkon.

 

Kokeiluun valitaan enintään 40 koulutuksen järjestäjää. Kokeiluun valittaville myönnetään kokeiluluvat, joiden perusteella koulutuksen järjestäjä saisi nykyistä vapaammin järjestää lähes kaikkia ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriö käy kokeiluun valittavien koulutuksen järjestäjien kanssa neuvottelut keväällä 2026, joissa sovitaan muun muassa tavoitteista ja toimenpiteistä koulutustarjonnan ja työmarkkinoiden kohtaannon sekä laadun varmistamiseksi. Lisäksi neuvotteluissa sovitaan toimista, joilla koulutuksen järjestäjä etenee asetettujen tavoitteiden suuntaisesti.

 

Turun kaupunki haki mukaan kokeiluun.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.