Turun kaupunki kiittää mahdollisuudesta lausua varhaiskasvatuslain muuttamisesta. Esityksen mukaan jatkossa ei enää olisi velvoitetta laatia paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia. Lisäksi ehdotetaan henkilöstön täydennyskoulutuksen raportointivelvoitteen keventämistä siten, että varhaiskasvatuslain 70 §:n 2 momentin kohta 5 kumottaisiin.
Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laadintavelvoitteen kumoaminen
Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi varhaiskasvatuslain (540/2018) 22 § kokonaisuudessaan. Esitystä voidaan pitää perusteltuna ja valtiovarainministeriön kuntien normien keventämisen ja kokeilujen ohjelman mukaisena, keventäminen suunnataan suunnittelu- ja raportointivelvoitteiden keventämiseen.
Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laadintavelvoitteen poistaminen ei välttämättä vähennä työpanosta, edelleen jää varhaiskasvatukseen liittyvää suunnitelma-, päätöksenteko- ja raportointivelvoitteita. Edelleen olisi pohdittava voitaisiinko vähentää erilaisia lapsikohtaisia tai muita suunnitelma- ja raportointivelvoitteita päiväkodissa ja perhepäivähoidossa työskentelevältä henkilöstöltä, tämä voisi jopa lisätä työntekijöiden työhyvinvointia.
Jatkossakin on varmistettava paikallisesti se, että valtakunnalliseen suunnitelmaan on perehdytty riittävästi ja asiakirja toimii toimintaa ohjaavana normina. Turussakin on juuri hyväksytty päivitetty Turun varhaiskasvatussuunnitelma käyttöön otettavaksi elokuussa 2024.
Turun kaupunki suhtautuu esitykseen paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laadintavelvoitteesta luopumisesta kuitenkin myönteisesti. Paikallisten suunnitelmien laadinta on monivaiheinen, aikaa vievä, laaja ja merkittävä hallinnollinen työ. Edelleen on kuitenkin varmistettava kunnissa se, että normiluonteisen asiakirjan vaatimukset toteutuvat kaikissa lapsiryhmissä. Toisaalta jatkossakin on kaiketi mahdollista jatkaa paikallisten suunnitelmien laadintaa. Esiopetuksen osalta paikalliset suunnitelmat on edelleen laadittava, joten olisi perusteltua tarkastella varhaiskasvatusta ja esiopetusta kokonaisuutena.
Täydennyskoulutuksen raportointivelvoitteen keventäminen
Esityksessä mukaan varhaiskasvatuslain 70 § 2 momentin kohta 5 kumotaan. Nykyisen lain mukaan varhaiskasvatustoimijoiden tulee tallentaa jokaiselle tietovarantoon tallennetulle työntekijälle seuraavat tiedot henkilön täydennyskoulutukseen osallistumisesta: täydennyskoulutuksen nimi, suorituspäivämäärä, koulutuspäivien määrä ja työntekijän tehtävänimike. Nyt tehtävän esityksen mukaan jatkossa henkilöstön täydennyskoulutusta koskevia tietoja ei tallennettaisi.
Turun kaupunki kannattaa täydennyskoulutusta koskevaa muutosta. Saatu tieto ei ehkä ole ollut luotettavaa, koska tietojen kokoaminen Turun kokoisessa työyhteisössä on vaikeaa eikä kaikkia tietoja ole mitä todennäköisemmin tallennettu.
Taloudelliset vaikutukset
Turun kaupungin näkemyksen mukaan tarkkoja kustannusvaikutuksia on erittäin vaikea arvioida.