Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8005.06.20245

4175-2024 (10 03 02)

Lausunto Taito-kampuksen hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle lausunnon koskien Taito-kampuksen hankesuunnitelmaa.

Kasopelk § 80

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen ja palvelualuejohtaja Hannu Immonen:

 

Taito-kampuksen hankesuunnitelma koskee Turun kaupungin toimitilahankintaa, Taito-kampusta. Taito-kampuksen hankesuunnitelma perustuu Turun kaupunginhallituksen 13.5.2019 § 206 hyväksymään tarveselvitykseen. Hankesuunnitelmaa esitellään kaupunginhallitukselle ja lautakunnalle aamukoulussa 3.6.2024. Aamukoulun materiaali on luettavissa Päättäjäpalvelun tausta-aineistossa.

 

Asia on tulossa kaupunginhallituksen käsittelyyn maanantaina 10.6.2024. Kansliapäällikön kanssa on sovittu, että tiukan aikataulun vuoksi kasvatus- ja opetuslautakunta voi antaa asiasta lausunnon ennen kaupunginhallituksen varsinaista käsittelyä.

 

Taito-kampus on Turun ammatti-instituutin (TAI) palvelualojen kampusrakennus noin 3 000 opiskelijalle ja asiakkaalle sekä 300:lle henkilökunnan edustajalle. Yhtäaikainen maksimikapasiteetti on noin 2 200 opiskelijaa. Rakennuksen bruttoala on noin 21 600 brm2.

 

Taito-kampus sijoittuu Kupittaan kärjen suunnittelualueen ytimeen Turun kaupungin ja Turun AMK:n synergiatavoitteiden mukaisesti. Taito-kampus toteutetaan yhtiömuotoisena investointikohteena. Hankkeen tilaajana toimii Turun Taito-kampus Oy.

 

Hanke toteutetaan osana Kupittaan Kärjen kumppanuushanketta, joka innovatiivisuudella, yhteistoiminnallisuudella ja tehokkuudella tukee kaikkia osapuolia saavuttamaan hankkeen parhaan lopputuloksen kaikilla eri osa-alueilla. Taito-kampuksen suunnittelu ja toteutus ovat keskeisessä roolissa kumppanuushankkeessa, jossa hyödynnetään allianssin eri osakokonaisuuksien yhteissuunnittelun ja -toteutuksen synergiaetuja.

 

Taito-kampus on merkittävä osa Kupittaan kärjen kumppanuushanketta ja Turun Tiedepuiston kokonaisuutta. Hanke tukee alueen nopeaa toteutumista ja osaltaan Kupittaan kärjelle asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Taito-kampus on alueen keskeinen maamerkki, joka toimii alueen suunnannäyttäjänä ja positiivisen kierteen luojana. Alueen ensimmäisenä uudisrakennuksena Taito-kampus määrittää alueen kunnianhimon tason ja ohjaa tulevan kaupunginosan kehittymistä aktiivisena kaupunkitilana ja kestävän kehityksen edelläkävijänä. Taito-kampus on alueen sykkivä sydän, vetovoimainen keskittymä, jonka laadukkaat julkiset sisä- ja ulkotilat yhdistävät kaupunkirakennetta joukkoliikenteen ihmisvirtoihin ja mahdollistavat halutun kohtaamispaikan kaupunkilaisille sekä aktiivisen ja luontevan vuorovaikutuksen kaikille eri tahoille.

 

Taito-kampus tukee osaltaan alueen 24/7/365 elävä ja viihtyisä -tavoitetta. Johtavana ajatuksena toiminnan suunnittelussa on ollut aina avoin ammattioppilaitos, joka tarkoittaa sekä fyysisten tilojen käyttöä että erilaisia virtuaalisia ympäristöjä. Taito-kampus parantaa alueen ympärivuorokautista elävyyttä toteuttamalla ammatillista koulutusta arkisin kello 8-21 ja laajentamalla lisäksi osassa tiloista toiminta-aikoja viikonloppuihin ja loma-aikoihin.

 

Taito-kampuksen tavoitteena on hiili- ja energiapositiivisuutta sekä luonnon monimuotoisuutta edistävä kokonaisuus. Tekniset ratkaisut pyrkivät älykkyyteen ja kestävyyteen, innovatiivisuuteen sekä muuntojoustavuuteen. Tavoitteena on RTS-ympäristöluokituksen 4 tähden taso. Taito-kampuksen tontin vehreät viheralueet edistävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja hiiliviisautta. Taito-kampus on osa 8/80 kaupunkiympäristöä, joka huomioi kaiken ikäisten turvallisuuden, tarpeet ja esteettömyyden.

 

Käyttäjän ensisijaisia tavoitteita ovat tilamäärän pienentäminen ja tilojen käyttöasteen parantaminen, toimivat ja turvalliset tilat sekä ammatillisen koulutuksen vetovoiman lisääminen. Alueella on vireillä asemakaavamuutos Kupittaan kärki 76-2023. Tavoiteaikataulun mukaan kaava on lainvoimainen vuoden 2024 loppuun mennessä. Taito-kampuksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa alkuvuodesta 2025, ja rakennus on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2027.

 

Hankesuunnitelman tavoitekustannusarvioon on suunnittelutyön edetessä tarkentuneet oppilaitoksen erikoisvarustellut tilatarpeet, julkisten tilojen korkeampi laatutaso sekä rakennuksen rooli alueen edistyksellisenä maamerkkinä ja suunnannäyttäjänä tarveselvitykseen nähden. Tavoitekustannusarviossa korostuvat erityisesti ammattioppilaitoksen monipuolinen palvelualojen opetustarjonta ja sen edellyttämät laatu- ja varustelutasot sekä talotekniset ratkaisut.

 

Taito-kampuksen tavoitekustannus on 62,2 milj. euroa, alv 0 % (Haahtela 1/2019), indeksikorjattuna tavoitekustannus on 65,4 milj. euroa, alv 0 % (Haahtela 1/2024). Hankkeen kokonaiskustannusarvio hankesuunnitteluvaiheessa on 86,6 milj. euroa, alv 0 % (Haahtela 1/2024) ja kokonaiskustannusarvioon perustuva neliöhinta 4 008 euroa/brm2. Allianssin kokonaiskustannuksen lisäksi tilaajan kokonaiskustannukseen sisältyy tilaajan riskivaraus, bonuspooli sekä hankkeen rakennuttamis- ja valvontakustannukset. Tilaajan kokonaiskustannusarvio hankesuunnitteluvaiheessa on 93,7 milj. euroa, alv 0 % ja tilaajan kokonaiskustannusarvioon perustuva neliöhinta 4 339 euroa/brm2.

 

Allianssin määrittämä kustannustaso on vertailtu viitehankevertailuna. Vertailun perustana on käytetty tunnuslukua euroa/brm2, joka sisältää allianssin kokonaiskustannusarvion lisäksi muut tilaajalle hankkeesta aiheutuvat kustannukset. Vertailuun valittujen hankkeiden koko- naiskustannukset ovat Turun kaupungin muiden hankkeiden osalta olleet 3 560-4 504 euroa/brm2 ja muille paikkakunnille sijoittuvien hankkeiden osalta 3 320-4 045 euroa/brm2. Taito- kampuksen osalta vastaava vertailuluku on 4 339 euroa/brm2.

 

Jo toteutuneiden kohteiden viitehankevertailun tuloksien osalta on otettava huomioon rakennuskustannusten yleinen nousu ja kohdekohtainen tilatehokkuuden vaikutus rakennuskustannuksiin. Huomioiden hankkeen korkea kunnianhimon taso sekä Taito-kampuksen rooli alueen sykkivänä sydämenä, maamerkkinä ja suunnannäyttäjänä määritetty kustannustaso on realistinen ja perusteltu.

 

Allianssin kokonaiskustannuksen oppilaskohtainen neliöhinta on 39 352 euroa/oppilas. Muualla Suomessa rakennetun samankaltaisen oppilaitoksen neliöhinta on 42 260 euroa/oppilas. Hankesuunnitteluvaiheen aikana Taito-kampuksen ydinryhmä on tunnistanut Arvoa rahalle -periaatteen mukaisesti laaja-alaisesti säästömahdollisuuksia hankesuunnitteluvaiheen kustannusarvion tarkentamista varten. Arvoa rahalle -toiminta jatkuu koko hankkeen ajan sekä kehitys- että toteutusvaiheessa.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että se toteaisi lausuntonaan:

 

1.

Taito-kampuksen toteuttamiskustannukset ovat korkeat mutta kohtuullisella tasolla ottaen huomioon muut suuret rakennushankkeet Turussa. Kustannustason on tarpeen pysyä järkevällä tasolla, koska tavoitteena on, että tilakustannukset eivät muutoksen myötä merkittävästi nouse, kun siirrytään nykyisistä tiloista Taito-kampukseen. Liikkumavara käyttökustannuksien nousuun on ammatillisessa koulutuksessa lähivuosina pieni. Uudet tilat tuovat monenlaisia synergiaetuja ja vähentävät useasta sijainnista aiheutuvia nykyisiä kustannuksia. Tilankäyttöä saadaan merkittävästi tehostettua uudella järjestelyllä tilojen vähentyessä 25 prosentilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Turun ammatti-instituutin henkilöstöä on hankkeessa osallistettu poikkeuksellisen laajasti ja tämä mahdollistaa hankkeelle hyvän lopputuloksen.

 

 

3.

Turun kasvatuksella ja opetuksella on aiemmista allianssi-hankkeista myönteisiä kokemuksia, ja myös valittu toimintatapa edistää hyvän lopputuloksen toteutumista.

 

 

4.

 

Uuteen Taito-kampukseen sijoittuu noin 3 000 ammatillista opiskelijaa ja 300 henkilöstön jäsentä. Koska alue rakentuu ennen kaikkea hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle, tulee joukkoliikenteen olla toimivaa (linja-autot). Myös joukkoliikenteen kehittäminen (raitiotie- ja lähijunaliikenne) voivat avata uusia mahdollisuuksia. Erityisesti opiskelijat ovat joukkoliikenteen merkittävä käyttäjäryhmä. Joukkoliikenteen ja oppilaitoksen hyvällä yhteistyöllä saadaan sovitettua liikenne ruuhka-aikojen ulkopuolelle ja jakautumaan tasaisemmin alueella. Myös kampukseen sijoittuva polkupyörähotelli edistää osaltaan henkilöstön sekä opiskelijoiden liikkumista kestävän kehityksen- ja hyvinvoinnin mukaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Sijainti Turun ammattikorkeakoulun välittömässä läheisyydessä hyödyttää molempia oppilaitoksia. Tilojen molemminpuolinen yhteiskäyttö lisääntyy ja parantaa molempien oppilaitosten taloudellisia toimintaedellytyksiä.

 

 

 

 

Taito-kampuksen hankesuunnitelma on luettavissa Päättäjäpalvelun taustamateriaalissa.

 

Palvelualuejohtaja Hannu Immonen on kuultavana kokouksessa.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus