Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5916.04.20248

2868-2024 (05 10 00, 05 10 01)

Suomen- ja ruotsinkielisen ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen järjestäminen rinnakkain Kaskenmäen päiväkodissa 1.8.2024 alkaen

Tiivistelmä:

Turun kaupungin suomenkielistä ja ruotsinkielistä ympärivuorokautista varhaiskasvatusta on perusteltua keskittää. Kaskenmäen päiväkodissa alkaa peruskorjaus syksyllä ja nykyinen toiminta siirtyy Akselintie 11 väistötiloihin. Lisätilat mahdollistaisivat kahden kieliryhmän toiminnan samassa päiväkodissa.

Kasopelk § 59

Palvelualuejohtajat Liliane Kjellman ja Vesa Kulmala sekä aluepäälliköt Pia Jokinen ja Hanna Karlsson 8.4.2024:

 

Nykytilanne

 

Ympärivuorokautista varhaiskasvatusta järjestetään Turussa sekä suomenkielisessä Kaskenmäen päiväkodissa että ruotsinkielisessä Daghem Port Arthurissa. Vuorohoidon kysyntä vaihtelee eri toiminta-aikoina ja tarvittavien henkilöstöresurssien suunnittelu on haasteellista. Vuorohoito ei ole lapsille subjektiivinen oikeus. Työvuorosuunnittelusta vastaava päiväkodinjohtaja laatii henkilökunnan työvuorosuunnitelmat huoltajien ilmoitusten perusteella.

 

Vuorohoidon huoltajat ilmoittavat kerran viikossa heidän työ- tai opiskeluajoistaan muodostuvat lasten varhaiskasvatusaikojen tarpeet. Ajoittain perheiden tarpeet saattavat muuttua nopeasti. Äkilliset sairastumiset ja toisaalta huoltajien työtilanteen ennakoimattomat muutokset joko lisäävät tai vähentävät suunniteltua tarvetta. Erityisesti kesäaikana vuorohoidon tarve pääasiassa kasvaa.

 

Ruotsinkielisen ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen tarve on tällä hetkellä määrällisesti pientä. Port Arthurin päiväkodissa on yhteensä 13 vuorohoitoa tarvitsevaa lasta. Ilta- ja viikonloppuhoitoa tarvittaessa lapsista muodostetaan yhteinen ryhmä. Yöhoidon tarvetta ei tällä hetkellä ole.

 

Ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen rinnakkain järjestämisen vaikutus toimintaan

 

Päiväkotien varhaiskasvatuksen rinnakkain järjestämisellä ei ole vaikutusta lasten varhaiskasvatuksen arkeen. Suomenkielinen ja ruotsinkielinen ympärivuorokautinen varhaiskasvatus toimii päiväkodissa omissa ryhmissään kuitenkin siten, että hyviä pedagogiikan käytäntöjä jaetaan keskenään ja toimitaan rinnakkain. Laadukas varhaiskasvatus varmistetaan yhteisissä henkilöstökokouksissa ja toiminnan kehittämis- ja arviointipäivillä.

 

Vuorohoidon keskittämisen tavoitteena on ensisijaisesti turvata lasten ja henkilökunnan kokoaikainen turvallisuus sekä henkilöstön riittävyys. Siitä huolimatta, että molemmille kieliryhmille turvataan oma toiminta, on mahdollista tehostaa toimintaa tukipalveluiden ja henkilöstökoulutusten osalta sekä suunnitella henkilökunnan työvuoroja tehokkaammin, esimerkiksi yövuoroja.

 

Vuorohoidon ryhmiin on mahdollista sijoittaa myös päivävuoroja tarvitsevia lapsia huoltajien työtilanteen muuttuessa.

 

Port Arthurin lastenhoitajat osaavat sekä suomea että ruotsia ja pystyvät työskentelemään molemmilla kielillä. Henkilökunnan on mahdollista työskennellä myös päiväkodin yövuoroissa. Vuorohoitoryhmän pedagogiikasta vastaa oma ruotsinkielinen varhaiskasvatuksen opettaja yhdessä muiden ryhmän työntekijöiden kanssa.

 

Verkkoselvitys

 

Käsitellessään 29.1.2024 § 27 Turun varhaiskasvatusverkkosuunnitelmaa keskusta-alueella Turun kaupunginhallitus on päättänyt, että varhaiskasvatustiloja suunnitellaan kahden kieliryhmän rakennuksiksi siten, että tiloissa sijaitsee sekä suomen- että ruotsinkielisiä varhaiskasvatusryhmiä. Ryhmien toimintaa ei yhdistetä. Palveluverkkotyön aikana on tehty osallistamista sekä ennakkovaikutusten arviointia.

 

Monikielinen oppimisympäristö

 

Rikas ja kannustava kieliympäristö voi auttaa lapsia kehittämään vahvoja taitoja sekä omassa äidinkielessään että vieraassa kielessä. Ruotsinkielisten lasten osalta on erityisen tärkeää luoda monipuolisesti kielenkehitystä tukeva ympäristö, jossa ruotsin kieltä ja suomenruotsalaista kulttuuria arvostetaan. Onnistunut monikielinen ympäristö vaatii kielitietoista ja sensitiivistä työotetta, joka voi johtaa myös kaikkien lasten kiinnostuksen heräämiseen muita kieliä ja kielten oppimista kohtaan. Rinnakkain toteutettavassa varhaiskasvatuksessa on erityisesti huomioitava henkilöstön kielitietoisuusosaaminen ja osaamisen jatkuva kehittäminen.

 

Yhteistoimintamenettely

 

Aluepäällikkö Pia Jokinen ja Hanna Karlsson ovat keskustelleet Kaskenmäen ja Port Arthurin päiväkotien johtajien sekä heidän varajohtajiensa kanssa johtamisesta, yhdistämisen ajankohdasta, yhdistämistä seuraavista toimenpiteistä ja siinä huomioitavista asioista. Port Arthurin vuorohoidossa toimivat työntekijät ovat osallistuneet Kaskenmäen päiväkodin arviointi- ja kehittämispäiviin vuoden 2024 alusta.

 

Asiasta on käyty yhteistoimintalain mukainen neuvottelu päiväkotien henkilöstön kanssa Kaskenmäen päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajien kanssa 3.4.2024 ja lastenhoitajien kanssa 4.4.2024 sekä Port Arthurissa 4.4.2024. Port Arthurin vuorohoitolasten huoltajia on tiedotettu suunnitelluista muutoksista 9.4.2024. Lisäksi ruotsinkielisten vuorohoitolasten huoltajille on varattu keskustelu- ja tutustumistilaisuus 25.4. klo 17.30 Akselintiellä.

 

Tulevaisuudessa vuorohoidon järjestämispaikkoja tullaan arvioimaan ja kehittämään edelleen. Tulevaisuuteen sijoittuvat päiväkotihankkeet antavat toteutuessaan mahdollisuuden vuorohoidon toimintojen laajempaan kehittämiseen. Kaskenmäen peruskorjauksen valmistuttua on mahdollista siirtää ruotsinkielinen vuorohoito yhdessä suomenkielisen kanssa korjattuihin tiloihin.

 

Kahden kieliryhmän päiväkodin toimintaa ei ole tarkoitus toistaiseksi yhdistää hallinnollisesti, eikä muutos aiheuta henkilötyövuosien lisääntymistä.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että suomenkielinen ja ruotsinkielinen ympärivuorokautinen vuorohoito viikonloppujen, arkipyhien, öiden ja päivien osalta järjestetään 1.8.2024 alkaen keskitetysti Kaskenmäen päiväkodissa, joka on väistötiloissa osoitteessa Akselintie 11.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
mtpvKonsernihallinto, viestintä- ja markkinointipalvelut
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvJokinen Pia
tpvKarlsson Hanna
tpvKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa