Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta12431.10.20236

10157-2022 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Kolmannen osavuosikatsauksen raportointi kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden/kasvatus- ja opetuslautakunnan osalta

Tiivistelmä:

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus tuo kasvatus- ja opetuslautakunnalle tiedoksi kolmannen osavuosikatsauksen raportointijaksolta 1.1. - 30.9.2023. Kaupunginhallitukselle, kaupunginvaltuustolle ja tarkastuslautakunnalle annettava osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta.

Kasopelk § 124

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen ja talouspäällikkö Jaana Seikkula 26.10.2023:

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös. Kaupunginvaltuusto on vuoden 2023 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Kolmas osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-30.9.2023. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta.

 

Kasvatuksen ja opetuksen toimintasuunnitelman seuranta

 

Palvelukokonaisuuden nettoylitysennuste vuodelle 2023 on syyskuun lopun toteuman yhteydessä arvioituna 26,5 milj. euroa (7,7 %). Tulojen ennustetaan ylittävän talousarvion 2,0 milj. eurolla ja menojen ennustetaan ylittyvän 28,5 milj. euroa.

 

Toimintatuotot

 

Toimintatuottojen 2,0 milj. euron talousarvioylitys muodostuu pitkälti tukien ja avustusten ennakoitua suuremmasta määrästä. Tukien ja avustusten arvioidaan ylittävän talousarvion 3,3 milj. eurolla, koska esimerkiksi koronarahoista ei ollut päätöstä vielä talousarviota laadittaessa, niin ne eivät sisälly vuoden 2023 talousarvioon. Myyntituottojen arvioidaan alittavan talousarvion 0,8 milj. eurolla.

 

Toimintakulut

 

Henkilöstökulujen arvioidaan ylittyvän 12,0 milj. eurolla. Edellisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginvaltuusto teki 18.9.2023 § 333 päätöksen siirtää kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudelle 3,65 milj. euroa lisämäärärahaa kattamaan palkkaratkaisun tuomaa kustannusten nousua. Tämän lisämäärärahan jälkeen palkkaratkaisusta aiheutuu vielä 4,2 milj. euron talousarvioylitys. Saadun koronarahan sekä muiden tukien ja avustusten takia henkilöstökulujen ennusteeseen sisältyy noin 2 milj. euroa kuluja, jotka eivät sisälly talousarvioon ja joita vastaavat tuet ja avustukset näkyvät toimintatuotoissa. Lisäksi palvelukokonaisuudelle on kohdistettu eläkemenoperusteisen maksun vuonna 2023 korvannutta tasausmaksua 2,9 milj. euroa budjetoitua enemmän. Näiden erien jälkeen muu 2,8 milj. euron henkilöstökulujen ylitys syntyy henkilöstölisäyksistä ja lukiokoulutuksen osalta suuremmasta tuntimäärästä lukion sisäänottomäärien kasvusta johtuen.

 

Toisaalta henkilöstömenoja ovat osaltaan kasvattaneet mainittujen palkankorotusten lisäksi henkilömitoitusten muutokset varhaiskasvatuksessa ja niihin liittyvä sijaistarve, maahanmuuton voimakas lisääntyminen (työperäinen maahanmuutto ja Ukrainan pakolaisuus) sekä palvelukysynnän kasvu perusopetuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Suurimmat henkilöstömäärän kasvut ovat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelualueilla. Varhaiskasvatuksessa elokuussa 2022 tullut lakimuutos koskien lapsen saamaa tukea on vaikuttanut henkilöstömäärän kasvuun. Henkilökuntaresurssiin on vaikuttanut myös alle 3-vuotiaiden lasten määrän kasvu varhaiskasvatuksessa. Perusopetuksessa oppilaiden määrä on kasvanut, mikä vaikuttaa henkilöstömäärään. Lisäksi valmistavaan opetukseen on tarvittu lisää henkilöstöä sen oppilasmäärän kasvettua, jossa näkyy erityisesti vieraskieliset lapset. Lukiokoulutuksessa henkilömäärä ei ole juurikaan kasvanut, mutta opiskelijamäärän kasvettua lukion sisäänottomäärien nousun takia on opettajien tuntimäärä kasvanut ja täten lisännyt henkilöstökulua. Näitä edellä mainittuja asioita esiintyy myös ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualueella.

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden osalta arvioidaan, että kokonaishenkilötyövuosimäärä on koko vuoden osalta 4.200. Palvelutarpeen kysynnän kasvun ja ennakoitua pidemmän koronatukirahoituskauden vuoksi määrä on 140 henkilötyövuotta suurempi kuin mitä tälle vuodelle alun perin arvioitiin.

 

Vuodelle 2023 on ollut tyypillistä kustannusten nopea nousu viime vuoden tapaan. Tällä on ollut merkittäviä vaikutuksia myös kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden toimintaan. Palvelujen ostojen arvioidaan ylittävän talousarvion 10,6 milj. eurolla. Varhaiskasvatuksen palvelusetelimenojen talousarvioylityksen arvioidaan olevan tämänhetkisten tietojen mukaan 4,9 milj. euroa. Menoa on kasvattanut niin yksityisten palvelutuottajien hintojen nousu, asiakasmaksuosuuden pienentyminen kuin myös alle 3-vuotiaiden määrän lisääntyminen varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuudesta johtuvan työvoiman vuokrauksen ennakoidaan ylittävän talousarvion 3,0 milj. eurolla. Ruokapalveluiden ostoissa ennakoidaan olevan ylitystä 2,0 milj. euroa. Perusopetuksen kotikuntakorvausten arvioidaan olevan 0,9 milj. euroa budjetoitua suuremmat.

 

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden 2,2 milj. euron talousarvioylitys tulee suurimmaksi osaksi sähkön ostosta, jonka ennakoidaan ylittävän talousarvion 1,6 milj. eurolla. Tehdyn linjauksen mukaisesti sähkön kustannustason kasvuun ei ole varauduttu palvelukokonaisuuksien talousarvioesityksissä. Toinen suurempi ylitys tulee kirjallisuudesta, joissa talousarvion ennakoidaan ylittyvän 0,7 milj. eurolla. Kirjallisuuteen sisältyy myös sähköinen oppimismateriaali. Muiden toimintakulujen 2,9 milj. euron ylitys tulee tilavuokrien kustannuksista, jotka ylittävät talousarvion 2,8 milj. eurolla.

 

Valmistavan opetuksen määrä on ollut voimakkaassa kasvussa. Normaalisti yksi valmistavan opetuksen oppilas tuo valtionosuutta hieman yli 9.000 euroa. Viime vuosina valmistavassa opetuksessa on ollut noin 120 oppilasta, joten tulo on ollut noin 1.080.000 euroa. Nyt maahanmuutto on kasvanut voimakkaasti Ukrainan sodan ja työperäisen maahanmuuton kasvettua voimakkaasti. Nyt valmistavassa opetuksessa on 300 oppilasta ja tulot ovat noin 2.700.000 euroa. Menot juoksevat koko ajan, mutta peruspalvelujen valtionosuuden osalta valtio maksaa kotikuntakorvauksen opetuksen järjestäjälle ilman kotikuntaa olevien oppilaiden osalta takautuvasti. Tänä vuonna laskentapäivänä 15.12. olevista oppilaista saadaan kotikuntakorvaukset vasta vuonna 2025. Määrä on oletettavasti noin 1,5 miljoonaa euroa.

 

Kolmanteen osavuosikatsaukseen ja tässä yhteydessä laadittuun talouden ennusteeseen sisältyy edelleen epävarmuuksia. Lisäksi paineet valmistavan opetuksen lisäämiseen ovat edelleen olemassa.

 

Toimintaan liittyvät tavoitteet ovat toteutumassa vuoden 2023 aikana.

 

Liite 1                                  Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2023

 

Investointiosa

 

Investointimenojen talousarvio vuodelle 2023 on 5,1 milj. euroa ja ennuste on 4,6 milj. euroa.

 

Ehdotus kasvatus- ja opetuslautakunnalle

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää, että kolmannen osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä kasvatus- ja opetuslautakunta päättäisi esittää kaupunginvaltuustolle, että sen tekemien linjausten mukaisesti kasvatus- ja opetuslautakunnan vastuualueelle osoitetaan menojen kattamiseksi:

 

-

palkankorotuksista ja kertaeristä johtuvat henkilöstömenot 4.200.000 €

-

 

palvelukysynnän ja siitä johtuvan henkilöstömäärän kasvusta aiheutuvat henkilöstömenot 2.600.000 €

-

 

henkilöstökuluihin sisältyvän tasausmaksun arvioitua suurempi määrä 2.900.000 €

-

ruokapalvelut 2.000.000 €

-

palvelusetelien kustannusten kasvu 4.800.000 €

-

oppilaskuljetukset 160.000 €

-

varhaiskasvatuksen työvoiman vuokraus 2.800.000 €

-

ammatillisen koulutuksen koulutuskorvaukset 210.000 €

-

kirjallisuus 630.000 €

-

 

lasten hoidon tuet (kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki ja sen kuntalisä) 750.000 €.

 

Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, että kasvatus- ja opetuslautakunnan menomäärärahaa lisätään 1.610.000 eurolla liittyen kasvaneisiin sähkökuluihin. Tilavuokrien talousarvioylitykseen ei tässä vaiheessa esitetä lisämäärärahaa vaan asia käsitellään tilapalveluissa tarkentuneen ennusteen yhteydessä loppuvuoden aikana.

 

Lisäksi talouden tasapainottamiseksi kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa tulee itse ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, joissa noudatetaan henkilöstön, palvelujen oston ja muiden hankintojen osalta tiukkaa tarveharkintaa vuoden 2023 loppuun asti, kuitenkin siten, että pormestariohjelmassa mainitut tavoitteet toteutuvat.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee asian tiedokseen.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että valtuuston tekemien linjausten mukaisesti kasvatus- ja opetuslautakunnan vastuualueelle osoitetaan 21.050.000 euroa edellä esitetyn mukaisesti.

 

Lisäksi lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, että kasvatus- ja opetuslautakunnan menomäärärahaa lisätään 1.610.000 eurolla.

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että talouden tasapainottamiseksi kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa tulee ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, joissa noudatetaan henkilöstön, palvelujen oston ja muiden hankintojen osalta tiukkaa tarveharkintaa vuoden 2023 loppuun asti.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Oheismateriaali 1​OVK3 2023 ennuste

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tiedSeikkula Jaana


Liitteet:

Kasopelk § 124
Liite 1:Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2023