Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kasvatus ja opetus 
Kasvatus- ja opetusjohtaja10825.10.2023 

7408-2023 (02 08 00)

Rengaskoneen hankinta ammattilisen koulutuksen aplvelualueen opetustarpeisiin

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus, ammatillinen koulutus, palvelupäällikkö, Suvi Haukioja sekä hankitsijat Janne Salmi ja Jusa Mämmi, 6.10.2023:

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin Kasvatuksen ja opetuksen palvelualue on pyytänyt tarjouksia automaattisesta rengaskoneesta, joka tulee Turun ammatti-instituutin autoalan koulutuksen käyttöön.

 

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot alittavasta hankinnasta eli ns. pienhankinnasta.

 

Hankintaa koskeva pienhankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi tarjouspalvelu.fi-portaalissa 28.8.2023.

 

Hankinnan tunniste kilpailutusjärjestelmässä on 470968.

 

Kyseessä on kertahankinta. Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohteet ja hankinnalle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

 

Hankinnasta ei esitetty lisätietokysymyksiä määräaikaan 5.9. klo 11.00 mennessä.

 

Hankinnan kohteen kriteerit olivat seuraavat:

 

Automaattinen rengaskone:

 

-

Sisältää renkaannostimen kiinnitysasemaan

-

Vanteen keskiökiinnitys, lukitus pneumaattinen tai hydraulinen

-

Operoitavat vannekoot 12-30”

-

Suurin operoitava rengaskoko vähintään 1200 mm

-

 

Soveltuu kaikille henkilöautojen rengastyypeille ilman erikoistoimia tai lisävarusteita

-

Kaikki vannekontaktit muovipintaisilla työvälineillä

-

Työvaiheiden opastus 3D animaationa tai videona laitteeseen integroituna

-

 

Varsinainen rengastyö automaattisesti asentajan koskematta. Renkaan nosto koneelle ja aseman määrittely asentajan toimesta

-

 

Koneen suorittaessa purkua tai asennusta on opiskelijan mahdollista seurata oikeaa toimintatapaa sivusta seuraten

-

Vaikeasti vanteelle asentuvan palteen mankelointi/hierontatoiminto

-

Automaattinen rengaspaineen täyttö

-

Sisältää ilmaiskupistoolin

-

Takuu vähintään 12 kk

-

Toimitus ja asennus Tilaajan osoitteeseen (Hamppukatu 2, 20740 Turku) ja tarkemmin määriteltyyn kohteeseen yhdessä Tilaajan kanssa sovittavana ajankohtana. Toimitus ehdottomasti viimeistään 21.12.2023

 

 

-

 

Käyttökoulutus sisältyy tarjoukseen, ajankohta sovitaan yhdessä Tilaajan kanssa.

-

 

Suomenkieliset käyttöohjeet saatavilla kaikista laitteista joko painettuna tai verkkoversiona.

 

Tarjouksia saatiin määräaikaan 15.9.2023 klo 11.00 mennessä kolme kappaletta. Tarjouspyyntöön tutustui kahdeksan eri tahoa.

 

Tarjouksia saatiin seuraavilta yrityksiltä:

 

Arpre OY (FI01294151),

Tarjouksen nimi: Arpre Rengaskone

 

Tecalemit Oy (2200221-8),

Tarjouksen nimi: Corghi Artiglio Master Force

 

Wihuri Oy Tekninen kauppa (2557856-2),

Tarjouksen nimi: Turku automaattinen rengaskone

 

Rengaskoneen tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

 

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Kaikki tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Arpre Oy:n laite (Butler Capture.4 Premium):

 

Laitteesta pyydettiin lisätietoja seuraavien kriteerien osalta: ”Varsinainen rengastyö automaattisesti asentajan koskematta. Renkaan nosto koneelle ja aseman määrittely asentajan toimesta”.

 

Hankinnassa asetettu vähimmäisvaatimus ei täyty (tarkistettu myös valmistajan ohjevideosta): Laitteen lukitus ei ole täysin pneumaattinen tai hydraulinen, vaan vaatii käyttäjän mekaanista kiristämistä. Lisäksi kriteerin ”Työvaiheiden opastus 3D animaationa tai videona laitteeseen integroituna" toteutuminen jäi lisäkysymyksen vastauksessa epäselväksi.

 

Tecalmit Oy:n laite (Corghi Master Force):

 

Laite ei täyttänyt kriteeriä "Vanteen keskiökiinnitys, lukitus pneumaattinen tai hydraulinen", koska laitteessa oli sähköinen kiinnitys.

 

Lisäksi kriteeristä ”Varsinainen rengastyö automaattisesti asentajan koskematta. Renkaan nosto koneelle ja aseman määrittely asentajan toimesta” lähetettiin toimittajalle lisätietokysymys väärän vannekoon mahdollisesta valinnasta. Saadun vastauksen perusteella tahallisesti väärän vannekoon valitseminen on laitteessa mahdollista. Tämä on oppilaskäytössä olevan koneen kohdalla turvallisuusriski.

 

Annetut kriteerit/vähimmäisvaatimukset täyttyivät Wihuri Oy:n tarjoamassa laitteessa HUNTER (USA) TCRH435.

 

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

 

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin. Koska vain yksi tarjotuista laitteista täyttää täysin tarjouspyynnön kriteerit, tulee valituksi Wihuri Oy Teknisen kaupan tarjoama laite HUNTER (USA) TCRH435.

 

Hinta yhteensä: 34 950,00€ (alv 0 %)

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön 79 §:n mukaan kaupunginhallitus ja lautakunta päättävät hankinnoista talousarvion puitteissa ja päättävät alaistensa viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Tällä tarkoitetaan oikeutta tehdä hankintapäätös ja solmia sitoumus kaupungin puolesta. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen (18.5.2022 § 80) mukaan kasvatus- ja opetusjohtaja päättää hankintasopimuksista, joiden arvolisäveroton kokonaishinta on kussakin tapauksessa voimassa olevan EU-kynnysarvon alle. Investoinneista päättää kasvatus- ja opetusjohtaja.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Päätös          Päätän edellä esitetyin perustein, että automaattisen rengaskoneen toimittajaksi valitaan Wihuri Oy Tekninen kauppa hintaan 34 950,00 € (alv. 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Arpre Oy:n ja Tecalemit Oy:n tarjoukset poissuljetaan tarjouskilpailusta hankinnan kohteen kriteerit täyttämättöminä aiemmin tässä päätöksessä kappaleessa ”Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen” eritellyin perusteluin.

 

Kyseessä on investointi tunnuksella M-1002-300071-0100, Rengaskone.

 

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus tai tilaus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävällä tilauksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus tai tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen tiedoksi.

 

 

 

 

Timo Jalonen

kasvatus- ja opetusjohtaja

 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarvittaessa hankitsija Jusa Mämmi, puh. 040 182 7376.

 

Oikaisuvaatimusohjeet päätöspöytäkirjan liitteenä.

Jakelu

aoArprè Oy
aoTecalemit Oy
aoWihuri Oy
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, hankinnat
tpvHaukioja Suvi
tpvHauninen Mikko
tiedImmonen Hannu
tiedKarilainen Päivi
tpvMämmi Jusa
tiedNummi Maarit
tpvSalmi Janne
tiedSeikkula Jaana