Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus36102.10.202311
Kasvatus- ja opetuslautakunta11410.10.20234

6729-2023 (00 01 05, 10 03 02)

Lausunto Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Jäkärlän uutta koulu ja päiväkoti -kokonaisuutta esitetään rakennettavaksi vanhan koulurakennuksen paikalle. Käyttöikänsä päässä olevan rakennuksen sisäilmaongelmaisista tiloista siirryttiin väistöön lukuvuodelle 2023-2024. Vanhan koulurakennuksen purkua suunnitellaan alkuvuodelle 2024. Tavoitteena on, että uudisrakennus toteutetaan kaupunginhallituksen 3.4.2023 § 138 tekemän päätöksen asettamassa aikataulussa, jolloin rakennus valmistuisi lukuvuoden 2026-2027 alkuun.

Kh § 361

Vs. toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen, hankepäällikkö Saku Lehtiö ja rakennuttajainsinööri Marko Koskinen:

Kaupunginhallitus teki 3.4.2023 § 138 periaatepäätöksen Jäkärlän ja Varissuon koulujen väistötilojen osalta (Jäkärlän koulua koskevilta osin) seuraavasti:

”Jäkärlän koulu sijoitetaan Kärsämäkeen väistöön. Väistön aikana Jäkärlän alueen palveluverkkokokonaisuus ratkaistaan ja toteutetaan sen mukainen tilaratkaisu palvelemaan alueen asukkaiden tarpeita. Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin toiminnan on käynnistyttävä Jäkärlässä viimeistään lukuvuoden 2026–2027 alussa. Hankkeen sitova toteuttamisaikataulu on tuotava päätöksentekoon lokakuuhun 2023 mennessä. Jos esitetty aikataulu ei toteudu, hankitaan Jäkärlään pitkäaikainen tilaelementti syyskaudesta 2024 alkaen.”

Hankesuunnitelman esityksenä on, että Jäkärlän purettavan koulun ja asuntolan nykyiselle paikalle toteutetaan uudisrakennus, johon tulevat tilat kaksisarjaiselle alakoululle (240 lasta), sekä lisäksi 5 päiväkotiryhmälle (105 lasta) ja 3 esiopetusryhmälle (63 lasta).

Hankesuunnitelmaan koottu tilaratkaisu toteuttaa edellä mainitun kaupunginhallituksen päätöksen mukaisen ratkaisun sekä on lisäksi aiemmin laaditun Jäkärlän alueen päivähoitotilojen tilatarveselvityksen mukainen (Khkeh 20.8.2018 § 74).

Asemakaava

Hankesuunnitelman kohteena olevan uudisrakennuksen laajuus on laskennallisesti arviolta 4.665kem² ja ylittää nykyisen asemakaavan mukaisen rakennusoikeuden (5.500 m²) vain n. 200 kem² (alle 5 %). Näin ollen rakennuslupaa voidaan uudisrakennukselle hakea vanhan, nyt voimassa olevan, asemaakaavan mukaisesti, eikä uuden asemakaavan lainvoimaisuutta tarvitse odottaa. Uusi asemakaava tulee myöhemmin mahdollistamaan tontille aiempaa suuremman rakennusoikeuden ja täten tarvittaessa esim. laajennusmahdollisuuden rakennukseen.

Päiväkotiverkko

Nyt toteutettavan uudisrakennuksen myötä on mahdollista luopua Jäkärlän puistokadun ja Lampolankadun yksiköistä, mitkä eivät ole kaupungin omistuksessa olevia päiväkotitiloja. Uuden päiväkoti- ja koulurakennuksen valmistuttua voidaan sitä käyttää väistötilana samalla tontilla sijaitsevalle Arkeologinkadun päiväkodille ja sijoittaa toiminta väistöön päiväkodin peruskorjauksen ajaksi, jolloin erillistä väistötilaa ei tälle päiväkotirakennukselle tarvita. Arkeologinkadun päiväkoti voidaan peruskorjata arviolta 2027–2028 ja sen valmistuttua voidaan vuorostaan tarkastella Suotorpankujan päiväkodin tilanne ja tarve.

Tilaohjelma

Tilaohjelman (liite 1) mitoitusten pohjana ovat koulun nykytila sekä päiväkoti- ja perusopetuskonseptien mitoitusperiaatteet. Tilaohjelmat on läpikäyty ja tarkennettu yhteistyössä henkilökunnan kanssa.

Koulun toiminta-aika on klo 8–16. Koulu on mitoitettu 2-sarjaisena 264 oppilaalle (sisältäen valmistavan opetuksen ryhmät 2x12 oppilasta). Yleisopetuksen ryhmäkoot voivat vaihdella noin 15–28 oppilaan välillä.

Koulun tilaohjelman mitoituksessa on varauduttu 12 oppilasryhmään, niin että isompia opetustiloja (OT3) on mitoitettu 12 kpl, joka mahdollistaa alueen kehittymisen ja koulun oppilasmäärän kasvun. Tiloja käytetään yhteiskäyttöisesti ja joustavasti. Jos kaikissa isoissa opetustiloissa (OT3) ei ole laskennallisesti yleisopetuksen opetusryhmää, tiloja voidaan käyttää mm. Valmistavan opetuksen ryhmille tai isompien oppilasryhmien jako- tai toritilana.

Päiväkodin tilat mitoitetaan viidelle lapsiryhmälle (5x21=105 lasta). Päiväkodin toiminta-aika on klo 6–17, tarvittaessa klo 18 saakka.

Esiopetuksen tilat mitoitetaan kolmelle lapsiryhmälle (3 x 21). Kasvupaine voi lisääntyä tulevina vuosina rakentamisen myötä, koska Jäkärlän Kailan alueelle on kaavoitettu uutta omakotitaloaluetta.

Aamu- ja iltapäivätoimintaan varattu tilaa 50–60 lapselle.

Toteutustapa ja kustannusarvio

Jäkärlän koulu ja päiväkotihankkeen toteutus yhteistoiminnallisena urakkana, joka pitää sisällään kehitysvaiheen.

Hankesuunnitelmavaihe tehtiin kaupunginhallituksen 3.4.2023 § 138 päätöksen mukaisessa nopeutetussa aikataulussa välttämättömäksi katsotuin selvityksin. Hankkeen suunnitelmat tarkentuvat kehitysvaiheen aikana ja samalla kustannusarvio tarkentuu.

Hanke rahoitetaan kaupungin oman investointiohjelman kautta.

Kustannusarvio on 18,1–20,1 miljoonaa euroa.

Kustannusarvio sisältää 15 % hankevarauksen ja 100.000 € varauksen taidehankintoihin.

Kustannusarviossa ei ole voitu vielä huomioida purettavien rakennusten alta esiin tulevia olosuhteita ja esim. mahdollisesti piilossa olevia haitta-aineita. Maaperätutkimus näiden osalta tehdään välittömästi purkutoimenpiteiden jälkeen.

Koulun ja asuntolarakennuksen arvioitu purkukustannus on n. 200.000 € joka ei kuuluu investointiin, kuten ei myöskään kaluste- ja laitehankinnatkaan.

Vuokrakustannusarviot toimialoittain ovat rakennuskustannusarvion mukaan seuraavat:​

Kasvatus ja opetus​

122.534–134.032 €/kk​

1.470.411–1.608.385 €/v​

Varha​

1.932–2.113 €/kk​

23.186–25.361 €/v​

Aikataulu

Tavoitteena on hankkeen hyväksyminen ja siirtyminen kilpailutusvaiheeseen vuoden 2023 aikana sekä uudisrakennushankkeen valmistuminen lukuvuoden 2026–2027 alussa.

Oheismateriaali 1Jäkärlän uusi koulu ja päiväkoti – Hankesuunnitelma 19.9.2023 (sis. vuokralaskelmat)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus merkitsee hankesuunnitelman tiedoksi ja pyytää siitä lausunnot kasvatus- ja opetuslautakunnalta,​ liikuntalautakunnalta ja kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kasopelk § 114

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 4.10.2023:

 

Jäkärlän uudisrakennushanke koskee merkittävällä tavalla kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuutta, koska uudisrakennukseen on tulossa tilaa sekä varhaiskasvatukselle että perusopetukselle.

 

Lähes koko Jäkärlän päiväkotikanta on uudistamisen tarpeessa tilojen huonon kunnon vuoksi. Jäkärlän nykyinen koulu on jäänyt pois käytöstä kevätlukukauden päättyessä rakennuksen huonon kunnon vuoksi. Tehdyn selvityksen perusteella nykyistä koulurakennusta ei ole tarkoituksenmukaista peruskorjata.

 

Kasvatuksen ja opetuksen edustus on ollut mukana hankesuunnitelman valmistelussa. Uudisrakennus perustuu monitoimitaloajatteluun, jossa koulu ja päiväkoti toimivat samassa rakennuksessa. Tämä mahdollistaa osaltaan tilojen tehokkaan ja joustavan käytön pitkälle tulevaisuuteen.

 

Jäkärlän koulun oppilasmäärä on viimeisen vuosikymmenen ajan ollut alle 200. Nyt koulu aiotaan mitoittaa jonkin verran yli 200 oppilaalle. Tähän hankkeeseen on varattu jonkin verran ylimääräistä tilaa koulun osalta. Toisaalta koulun tiloja voidaan joustavasti käyttää esiopetuksen tarpeisiin, valmistavaan opetukseen tai pienryhmäopetukseen tarpeen mukaan. Yhdessä tämän prosessin aikana kaupungin päätöksenteossa kulkee myös Koskennurmen alueen kaavoitus, joka painottuu lapsiperheitä kiinnostavaan omakotiasumiseen. Jäkärlän lähialueella on vielä muitakin kaavoituskohteita lähinnä omakotiasumista varten. Onkin tarkoitus, että näille alueille muuttaville osoitetaan ensisijaiseksi lähikouluksi uusi Jäkärlän koulu. Luonnollisesti myös uusien alueiden asukkaiden päivähoitotarpeet voidaan ratkaista uudella ja peruskorjattavalla rakennuksella.

 

Huomattavaa on, että kaupunki merkittävällä tavalla ja poikkeuksellisen nopeasti kehittää Jäkärlän alueen varhaiskasvatuksen ja peruskoulun edellytyksiä.

 

Liite 1                                  Jäkärlän uusi koulu ja päiväkoti - Hankesuunnitelma 19.9.2023 (sis. vuokralaskelmat)

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että lautakunta osaltaan hyväksyy Jäkärlän koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman ja sitoutuu osaltaan aiheutuviin kustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kasopelk § 114
Liite 1:Jäkärlän uusi koulu ja päiväkoti - Hankesuunnitelma 19.9.2023 (sis. vuokralaskelmat)