Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9612.09.20236

10532-2022 (02 08 00)

Kaarea Oy:n esitys ruokapalveluiden hinnan tarkistamisesta 1.1.2024 lukien

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 96

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen ja ruokapalveluiden projektipäällikkö Maarit Ketola 1.9.2023:

 

Kaarea Oy on tehnyt 25.8.2023 päivätyssä kirjeessään esityksen ruokapalveluiden hintojen tarkistamisesta.

 

Oheismateriaali 1               Hinnantarkistusesitys 25.8.2023

 

Turun kaupungin ja Kaarea Oy:n keskinäisessä palvelusopimuksessa sopimuksessa kohdassa 5 (Sopimushinnat) todetaan seuraavaa:

 

”Palveluntuottaja voi esittää sopimushintojen hinnantarkistusta Tilaajalle perustellusta syystä yleistä kustannuskehitystä vastaavasti 12 kuukauden välein. Selvyyden vuoksi todetaan, että sopimushinnat ovat kulloinkin voimassa aina vähintään 12 kuukautta. Ensimmäinen hinnantarkistus voi tulla voimaan aikaisintaan 1.1.2024 alkaen. Hinnantarkistusesitykset on esitettävä Tilaajalle jokaisen kalenterivuoden 30.8. mennessä. Palveluntuottajan on esitettävä Tilaajalle asianmukainen kirjallinen selvitys kustannusten kehityksestä. Sopimushintojen tarkistaminen edellyttää, että se perustuu Palveluntuottajan Tilaajalle tuottamien Palveluiden toteutuneeseen kustannustason nousuun. Selvityksen tulee sisältää selvitys Palveluntuottajan kuluista Palvelujen osalta.

 

Hinnankorotus voi olla kuitenkin enintään Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin (Palvelujen tuottajahintaindeksit, yhteensä (BtoAll) (2015=100), tuotteet toimialoittain (CPA 2015) kohta I toimiala 56 ’’Ravitsemuspalvelut’’)) -indeksimuutoksen suuruinen.

 

Yllä mainittu indeksimuutos lasketaan seuraavasti: Perusindeksinä käytetään tämän Sopimuksen voimaantulohetkellä viimeisimmän vuosineljänneksen julkaistua indeksin pistelukua (”perusindeksi”), johon verrataan hinnantarkistusesityksen ajankohtana viimeisintä julkaistua vuosineljänneksen indeksin pistelukua (”tarkistusindeksi”). Ensimmäisen hinnantarkistuksen jälkeen edellisen hinnantarkistusesityksen tarkistusindeksiä käytetään seuraavan tarkistusesityksen perusindeksinä. Sopimushintoja voidaan tarkistaa enintään indeksien välisessä suhteessa kaavalla (tarkistusindeksi / perusindeksi * 100) - 100.

 

Tilaaja käsittelee hinnankorotusehdotuksen, tekee asiassa päätöksen ja ilmoittaa Palveluntuottajalle kirjallisesti vähintään yhtä (1) kuukautta ennen uusien sopimushintojen aiottua voimaantuloa, hyväksyykö vai hylkääkö se hinnantarkistuksen.

 

Tilaajalla on vastaavilta osin kuin Palveluntuottajalla oikeus esittää sopimushintojen tarkistamista (Tilaajan tapauksessa alaspäin), mikäli tarkistusindeksin ja perusindeksin muutos on negatiivinen (alentunut).”

 

Kaarea Oy:n tekemä ehdotus on edellä kuvatun sopimuksen reunaehtojen mukainen ja esitys on tehty annetun määräajan puitteissa. Kuten Kaarea Oy:n edustaja toteaa, on muutos pienempi kuin mitä kustannusindeksi osoittaa. Samalla on kuitenkin todettava, että määrällisesti pyyntö on varsin merkittävä ja sen kustannusvaikutus on noin 400.000 euroa vuoden 2024 aikana. Kyseinen pyyntö on kuitenkin saatu mahdutettua vuoden 2024 talousarvioesitykseen.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä Kaarea Oy:n 25.8.2023 esittämän hinnankorotusesityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKaarea Oy
mtpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvJalonen Timo
tpvKetola Maarit