Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8822.08.20234

10157-2022 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2023 toiminnan ja talouden 2. osavuosikatsaus

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle raportoidaan vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja palvelusuunnitelmat.

Kasopelk § 88

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen ja talouspäällikkö Jaana Seikkula 11.8.2023:

 

Toisen osavuosikatsauksen käsitteleminen

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös. Kaupunginvaltuusto on vuoden 2023 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-30.6.2023. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta.

 

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan toimintasuunnitelmassa vahvistettujen kaupungin strategiaa ja pormestariohjelmaa toteuttavien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen sekä taloudellisten tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti. Toimintasuunnitelmiin sisältyvät kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle tiedoksi annettavat tunnusluvut raportoidaan tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä erikseen.

 

Palvelukokonaisuudet raportoivat lautakunnille palvelusopimusten toteutumisesta toimintasuunnitelmien raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, 2. osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Kasvatuksen ja opetuksen toimintasuunnitelman seuranta

 

Liite 1                                  Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimintasuunnitelman 2023 sisältämät toiminnallisten tavoitteiden toteutumis- ja ennustetiedot

 

Liite 2                                   Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2023

 

Palvelukokonaisuuden nettoylitysennuste vuodelle 2023 on kesäkuun lopun toteuman yhteydessä arvioituna 26,5 milj. euroa (7,7 %). Tulojen ennustetaan ylittävän talousarvion 2,1 milj. eurolla ja menojen ennustetaan ylittyvän 28,6 milj. euroa.

 

Toimintakuluissa henkilöstökulut ylittyvät 15,5 milj. eurolla talousarvioon nähden. Tästä ylityksestä palkkaratkaisun vaikutus on 7,9 milj. euroa, jossa palkankorotusten osuus on 2,6 milj. euroa, kertaerien osuus 2,9 milj. euroa ja järjestelyerien osuus 2,4 milj. euroa. Saadun koronarahan ja muiden tukien ja avustusten takia henkilöstökuluihin sisältyy noin 2 milj. euroa kuluja, jotka eivät sisälly talousarvioon ja joita vastaavat tuet ja avustukset näkyvät toimintatuotoissa. Lisäksi palvelukokonaisuudelle on kohdistettu eläkemenoperusteisen maksun vuonna 2023 korvannutta tasausmaksua 2,9 milj. euroa budjetoitua enemmän. Näiden erien jälkeen muu 2,7 milj. euron henkilöstökulujen ylitys syntyy henkilöstölisäyksistä.

 

Suurimmat henkilöstömäärän kasvut ovat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelualueilla. Varhaiskasvatuksessa elokuussa 2022 tullut lakimuutos koskien lapsen saamaa tukea on vaikuttanut henkilöstömäärän kasvuun. Henkilökuntaresurssiin on vaikuttanut myös alle 3-vuotiaiden lasten määrän kasvu varhaiskasvatuksessa. Perusopetuksessa oppilaiden määrä on kasvanut, mikä vaikuttaa henkilöstömäärään. Lisäksi valmistavaan opetukseen on tarvittu lisää henkilöstöä sen oppilasmäärän kasvettua, jossa näkyy erityisesti vieraskieliset lapset. Lukiokoulutuksessa henkilömäärä ei ole juurikaan kasvanut, mutta opiskelijamäärän kasvettua lukion sisäänottomäärien nousun takia on opettajien tuntimäärä kasvanut ja täten lisännyt henkilöstökulua. Näitä edellä mainittuja asioita esiintyy myös ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualueella.

 

Palvelujen ostojen arvioidaan ylittävän talousarvion 8,3 milj. eurolla. Perusopetuksen kotikuntakorvausten arvioidaan olevan 1,1 milj. euroa budjetoitua suuremmat. Palvelusetelimenojen talousarvioylityksen arvioidaan olevan tämänhetkisten tietojen mukaan 3,1 milj. euroa. Menoa on kasvattanut niin yksityisten palvelutuottajien hintojen nousu, asiakasmaksuosuuden pienentyminen kuin myös alle 3-vuotiaiden määrän lisääntyminen varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuudesta johtuvan työvoiman vuokrauksen ennakoidaan ylittävän talousarvion 2,9 milj. eurolla. Ruokapalveluiden ostoissa ennakoidaan olevan ylitystä 1,3 milj. euroa.

 

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden 2,6 milj. euron talousarvioylitys tulee suurimmaksi osaksi sähkön ostosta, jonka ennakoidaan ylittävän talousarvion 2,1 milj. eurolla. Toinen suurempi ylitys tulee IT-laitteista, joissa talousarvion ennakoidaan ylittyvän 0,9 milj. eurolla. Muiden toimintakulujen 2,1 milj. euron ylitys tulee tilavuokrien kustannuksista, jotka ylittävät talousarvion 2,2 milj. eurolla.

 

Toiseen osavuosikatsaukseen ja tässä yhteydessä laadittuun talouden ennusteeseen sisältyy edelleen epävarmuuksia syksyn toiminnan käynnistymisen yhteydessä. Monien kustannusten nousut voivat vielä muuttaa tilannetta esimerkiksi henkilöstön, varhaiskasvatuksen palvelusetelimenojen tai työvoiman vuokrauksen osalta. Tämän epävarmuuden vuoksi talousarvioylitykset voidaan luotettavimmin arvioida vasta kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä ja määritellä tarkemmat talousarviomäärärahan korotustarpeet. Lokakuussa kolmatta osavuosikatsausta tehtäessä ennuste tulee selvästi tarkentumaan, joten korotustarpeet voidaan arvioida suuremmalla tarkkuudella kuin tämän osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä.

 

Palvelusuunnitelmien seuranta

 

Palvelualuekohtaiset palvelusuunnitelmat raportoidaan samassa yhteydessä.

 

Liite 3                                  Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023

 

Liite 4                                  Perusopetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023

 

Liite 5                                  Lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelusuunnitelman seuranta 2023

 

Liite 6                                  Ammatillisen koulutuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023

 

Liite 7                                  Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2023 toisen osavuosikatsauksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 88
Liite 1:Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimintasuunnitelman 2023 sisältämät toiminnallisten tavoitteiden toteutumis- ja ennustetiedot
Liite 2:Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2023
Liite 3:Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023
Liite 4:Perusopetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023
Liite 5:Lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelusuunnitelman seuranta 2023
Liite 6:Ammatillisen koulutuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023
Liite 7:Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2023