Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8120.06.20236

4712-2023 (02 05 00)

Kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvaus 1.8.2023 alkaen

Tiivistelmä:

Varhaiskasvatuksen asiakastietojärjestelmä on vaihtunut toukokuun alusta 2023. Tässä yhteydessä myös perhepäivähoidon kustannuskorvauksien maksatuksessa käytetty järjestelmä on vaihtumassa. Käytössä ollut kustannuskorvausjärjestelmä on monitahoinen ja sen ylläpito lisäisi jatkossa tietojärjestelmän ylläpitokustannuksia. Järjestelmään esitetään yksinkertaistettavaksi.

Kasopelk § 81

Palvelupäällikkö Satu Leppänen ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 5.6.2023:

 

Omassa kodissaan työskentelevälle kunnalliselle perhepäivähoitajalle korvataan lapsen hoidosta aiheutuneet välittömät kustannukset Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES perhepäivähoitajia koskevan liitteen 12 (Perhepäivähoidon kustannuskorvaus) 13 §:n mukaan Suomen Kuntaliiton kulloinkin voimassa olevan perhepäivähoidon kustannuskorvauksia koskevan suosituksen perusteella.

 

Varhaiskasvatuksen asiakastietojärjestelmä on vaihtunut toukokuun alusta 2023. Tässä yhteydessä myös perhepäivähoidon kustannuskorvauksien maksatuksessa käytetty järjestelmä on vaihtumassa. Käytössä ollut kustannuskorvausjärjestelmä on monitahoinen ja sen ylläpito lisäisi jatkossa tietojärjestelmän ylläpitokustannuksia. Järjestelmään esitetään yksinkertaistettavaksi. Erityisesti tulee tarkastella erityisruokavalioista maksettavaa kustannuskorvausta.

 

Kuntaliiton suositus

 

Suomen Kuntaliitto on 19.12.2022 yleiskirjeessään 14/2022 antanut suosituksen perhepäivähoidon kustannuskorvauksista vuodelle 2023. Kuntaliitto laatii vuosittain yleiskirjeen kustannuskorvauksien suuruudesta.

 

Tavallisimpien erityisruokavalioiden ollessa kysymyksessä lisätään siitä aiheutuvina kustannuksina enintään 30 % tavallisen ruokavalion aiheuttamiin kustannuksiin.

 

Erityisruokavalioita korvattaessa kustannuskorvauksissa otetaan huomioon vain raaka-aineiden lisäkustannukset. Tehtyjen kustannuslaskelmien mukaan tavallisimpien erityisruokavalioiden osalta kustannuskorvauksia voisi korottaa seuraavasti:

 

 

%

vähälaktoosinen ruokavalio

5

laktoositon

0-10

gluteeniton (keliakia)

30

maidoton

0-15

vilja-allergia

5-30

 

Korotusprosentti vaihtelee sen mukaan, kuinka tiukasta dieetistä on kyse ja mitä tuotteita käytetään korvaavina tuotteina. Kustannuksiltaan kalliiden ruokavalioiden, esim. keliakia tai usean eri sairauden aiheuttama erityisruokavalio, osalta lisäkustannukset tulisi määritellä tapauskohtaisesti todellisten menojen mukaisina. Lisäkustannuksista tulee antaa verottajalle erillisselvitys. Tällöin ruokavalion tulee olla hoitavan lääkärin ja/tai ravitsemusasiantuntijan määrittelemä.

 

Kuntaliitto suosittelee, että niissä tapauksissa, joissa perhepäivähoitoryhmässä jollakin lapsella on vähälaktoosinen ruokavalio, kustannuskorvaukset maksettaisiin siten, että perhepäivähoitajan työn säästämiseksi kaikille lapsille voitaisiin valmistaa vähälaktoosinen ateria.

 

Turussa kustannuskorvausta on korotettu 5 prosentilla, jos lapsella on vähälaktoosinen ruokavalio tai joka ei voi uskonnollisista tai eettisistä syistä syödä sianlihaa. Korotus on ollut 10 %, jos lapsella on laktoositon ruokavalio, kasvisruokavalio tai lapsi on alle 1 vuotta. Edelleen korotus on ollut 15 %, jos lapsella on maidoton ruokavalio. Gluteeniton ruokavalio tai vilja-allergisella lapsella korotus on ollut 30 %.

 

Uudet kustannuskorvaukset

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että korotus olisi elokuusta 2023 alkaen 15 %, jos lapsella on

 

vähälaktoosinen ruokavalio,

ruokavalio, jossa ei voi uskonnollisista tai eettisistä syistä syödä sianlihaa,

laktoositon ruokavalio,

maidoton ruokavalio,

kasvisruokavalio tai

lapsi on alle 1 vuotta.

 

Korotus olisi 30 %, jos lapsella on

 

Gluteeniton ruokavalio tai

vilja-allergia.

 

Perhepäivähoidossa ei ole ollut useaan vuoteen yöhoitoa, joten sille on tarpeetonta määritellä erikseen kustannuskorvausta.

 

Kuntaliiton suosituksen mukaisesti niissä tapauksissa, joissa perhepäivähoitoryhmässä jollakin lapsella on vähälaktoosinen ruokavalio, kustannuskorvaukset maksettaisiin siten, että perhepäivähoitajan työn säästämiseksi kaikille lapsille voitaisiin valmistaa vähälaktoosinen ateria.

 

Muutosasiaa on käsitelty 5.6.2023 järjestetyssä neuvottelussa ammattijärjestön edustajien kanssa. Muutos koskee syksyllä 17 työssä olevaa kunnallista perhepäivähoitajaa, joten kustannusvaikutus on hyvin vähäinen. Kustannusvaikutus on vuoden 2023 osalta noin 130 euroa ja koko vuoden osalta nykyisellä kustannuskorvaustasolla 300 euroa.

 

Liite 1                                  Kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvaukset elokuusta 2023

 

Oheismateriaali 1               Suomen Kuntaliiton suositus kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvauksista 2023

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää vahvistaa Turun kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvaukset 1.8.2023 alkaen liitteen 1 mukaisesti. Kolmiperhepäivähoidossa suosituksia toteutetaan soveltuvin osin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvKarlsson Hanna
tiedKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa


Liitteet:

Kasopelk § 81
Liite 1:Kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvaus 1.8.2023 alkaen