Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6230.05.20234

4010-2023 (00 01 00)

Kukolan päiväkodin hallinnollinen yhdistäminen Moikoisten ja Syvälahden päiväkoteihin 1.8.2023 lukien

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että Kukolan päiväkoti jaetaan kahteen osaan ja yhdistetään hallinnollisesti Moikoisen ja Syvälahden päiväkoteihin 1.8.2023 lukien. Samassa yhteydessä Tammilehdon leikkipaikan leikkipuistotoiminta siirtyy Haarla-Pikisaaren päiväkodin alaisuuteen.

Kasopelk § 62

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja aluepäällikkö Virpi Kariluoma 16.5.2023:

 

Käsitellessään vuoden 2023 talousarviota 14.11.2022 § 232 kaupunginvaltuusto päätti seuraavasti: ”Selkeytetään varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmää.” Osana tätä prosessia tarkastellaan myös päiväkodinjohtajien tehtäväkokonaisuuksia, kuten henkilöstön määrää, palvelujen monipuolisuutta, toimipisteiden määrää.

 

Tavoitteena on kevään 2023 aikana suunnitella ja syksystä 2023 alkaen toteuttaa muutoksia varhaiskasvatuksen organisaatiossa siten, että lähijohtamiseen varataan palvelukysyntää vastaavat johtamisen resurssit. Samalla selvitetään mahdollisuuksia vahvistaa johtajuutta apulaisjohtajan virkasuhteella.

 

Tätä tarkastelua vasten lähdettiin Hirvensalon alueella miettimään johtamisen kokonaisuuksia uudella tavalla. Asian tarkastelua vauhdittivat Kukolan päiväkodinjohtajan ja varajohtajan pitkät edelleen jatkuvat poissaolot työstä. Poissaolojen aikana Kukolan päiväkodinjohtajuus on ollut jaettuna Moikoisten ja Syvälahden päiväkodinjohtajille oman työn ohella.

 

Kukolan päiväkoti koostuu kahdesta eri osoitteessa sijaitsevasta päiväkoti- ja esiopetuskiinteistöstä, osoitteissa Anniitunkatu 2 ja Wäinö Aaltosen koulutie 3. Lisäksi päiväkotikokonaisuuteen kuuluu Tammilehdon leikkipaikka. Kukolan päiväkotikokonaisuuteen kuuluu tällä hetkellä neljä ryhmää Anniitunkatu 2:n kiinteistössä ja kaksi esiopetusryhmää Wäinö Aaltosen koulun pihapiirissä. Yhteensä päiväkodissa on 103 varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkaa. Ylikylän koulurakennuksen valmistuessa v. 2024 esiopetusryhmien määrä nousee neljään ja esiopetuspaikkojen määrä 84:ään.

 

Elokuun alusta 2023 alkaen olisi tarkoitus lakkauttaa Kukolan päiväkoti omana hallinnollisena kokonaisuutena, liittää Anniitunkatu 2:n kiinteistössä toimiva päiväkoti hallinnollisesti Moikoisten päiväkotiin sekä Wäinö Aaltosen koulun yhteydessä olevat esiopetusryhmät hallinnollisesti Syvälahden päiväkotiin. Lisäksi Kukolan päiväkotiin kuuluva Tammilehdon leikkipaikka liitetään Haarla-Pikisaaren päiväkotiin, jonka hallinnolliseen kokonaisuuteen kuuluu jo nyt kaikki muu avoin varhaiskasvatus Hirvensalossa. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden hallinnon järjestäminen -päätöksen mukaan aluepäällikkö päättää uuden varhaiskasvatuksen toimintamuodon käynnistämisestä tai lopettamisesta alueensa toimintayksikön osalta.

 

Päiväkotien yhdistämisellä ei ole vaikutusta lasten varhaiskasvatuksen arkeen, joka jatkuu normaalisti nykyisissä päiväkotikiinteistöissä Anniitunkatu 2:ssa ja Wäinö Aaltosen koulun yhteydessä olevissa esiopetuksentiloissa sekä Tammilehdon leikkipaikalla.

 

Kukolan henkilöstöä on tiedotettu ja kuultu muutoksista 8.5.2023 järjestetyssä yhteistoimintamenettelyn mukaisessa neuvottelussa. Henkilökunta on saanut esittää toiveensa kummassa kiinteistössä he haluavat työskennellä.

 

Muutosten jälkeen Haarla-Pikisaaren, Moikoisten ja Syvälahden päiväkotikokonaisuuksien johtamista vahvistetaan vapauttamalla varajohtajien työaikaa päiväkodinjohtajien rinnalle pedagogiseen ja hallinnolliseen johtamistyöhön. Myöhemmin näiden kolmen päiväkodin varajohtajien vakanssit esitetään muutettaviksi apulaisjohtajien vakansseiksi.

 

Muutokset huomioidaan valmisteltaessa vuoden 2024 talousarviota.

 

Hallintosäännön mukaan kasvatus - ja opetuslautakunta päättää päivähoitoyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Kukolan päiväkoti lakkautetaan 1.8.2023 alkaen ja osoitteessa Anniitunkatu 2 toimiva päiväkoti liitetään hallinnollisesti Moikoisten päiväkotiin. Muodostettavan uuden päiväkotikokonaisuuden nimeksi tulee Kukola-Moikoisten päiväkoti.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Wäinö Aaltosen koulun yhteydessä toimivat esiopetusryhmät liitetään hallinnollisesti Syvälahden päiväkotiin. Syvälahden päiväkotiin liitetään vuoden 2024 aikana valmistuvan Ylikylän koulun neljä esiopetusryhmää, jotka korvaavat nykyiset kaksi väliaikaisessa parakissa toimivaa ryhmää. Päiväkotikokonaisuuden nimi on Syvälahden päiväkoti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvAlaranta Siina
tpvKariluoma Virpi
tpvKulmala Vesa
tpvOrpana Olli