Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4028.03.20235

2279-2023 (12 01 02, 00 04 02)

Turun kansainvälistä koulua ja Turun normaalikoulua koskevien sopimusten uudistaminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 40

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 16.3.2023:

 

Turun yliopiston ja kaupungin välillä on tehty aiempina vuosina kaksi eri sopimusta, joilla on ohjattu Turun yliopiston ylläpitämän Turun normaalikoulun ja Turun kaupungin ylläpitämän Turun kansainvälisen koulun toimintaa. Lisäksi Turun kaupungin ja muiden kuntien välillä on tehty sopimus, jolla on sovittu muun kunnan oppilaiden ja opiskelijoiden koulunkäynnistä Turun kansainvälisessä koulussa. Sopimuksissa on sovittu oppilaaksi ottamisesta, kustannusten jaosta ja muista koulutuksen järjestämiseen liittyvistä asioita.

 

Sopimusten päivittämisen taustalla on hyvinvointialueen perustaminen, joka on muuttanut kouluterveydenhoito- sekä oppilas- ja opiskelijahuoltopalveluiden järjestämistä. Lisäksi lainsäädäntö on muuttunut ja päivitetyt viittaukset lainsäädäntöön on myös viety sopimuksiin. Edelleen sopimuksia on täsmennetty vastaamaan nykyistä käytäntöä.

 

Sopimukset ovat luonteeltaan mahdollistavia sopimuksia paitsi siltä osin, että Turun kaupungilla on velvollisuus ohjata tietty määrä oppilaita Normaalikouluun, mikäli hakijoita ei ole tarpeeksi. Tuota ohjaamisvelvoitetta ei ole tähän mennessä tarvinnut käyttää.

 

Kustannusten jakoon ei nyt esitetä muutoksia.

 

Sopimusmuutoksista on käyty keskusteluja Turun yliopiston kanssa ja kuntien välisen sopimuksen osalta myös kuntien kesken.

 

1. Sopimus Turun normaalikoulusta

 

Alkuperäinen sopimus Turun yliopiston ylläpitämän Normaalikoulun toiminnasta on tehty jo 1970-luvulla. Sopimusta on päivitetty noin 10 vuoden välein, eikä sopimuksen perusajatus ole muuttunut. Sopimuksen tarkoituksena on ollut turvata Turun yliopiston opettajakoulutustehtävä, joka puolestaan takaa opetushenkilöstön riittävän saatavuuden Turussa ja Länsi-Suomessa laajemminkin.

 

Sopimuksessa sovitaan ennen kaikkea peruskoulun oppilaaksi ottamisen perusteista. Normaalikoulun peruskoulun oppilasmäärä on ollut noin 600, ja loput lähinnä Varissuolla asuvat on ohjattu kaupungin ylläpitämään kouluun, jossa tällä hetkellä on noin 200 oppilasta. Molemmissa peruskouluissa vieraskielisten oppilaiden määrä on huomattavan korkea.

 

Lukion sisäänotto tapahtuu pääasiassa yhteisvalinnan kautta. Opiskelijat ovat pääasiassa turkulaisia, ja heitä on jonkin verran yli 200.

 

Liite 1                                  Uudistettu sopimus Turun normaalikoulun oppilasalueesta, oppilasvalinnan perusteista ja turkulaisten oppilaiden saamista palveluista Turun normaalikoulussa

 

Oheismateriaali 1               Voimassa oleva sopimus Turun normaalikoulun oppilasalueesta, oppilasvalinnan perusteista ja turkulaisten oppilaiden saamista palveluista Turun normaalikoulussa

 

2. Sopimus Turun kansainvälisen koulun opetuksen tuottamisesta ja järjestämisestä

 

Turun kansainvälisen koulun toiminnasta on laadittu ensimmäinen sopimus 2003 ja koulu on aloittanut toimintansa 2004. Muodollisesti ottaen Kansainvälinen koulu on yksi Turun kaupungin ylläpitämistä kouluista. Erikoisuutena on, että opetuspalvelut, osa tilapalveluista ja muista palveluista on ostettu Turun yliopistolta siten, että käytännön toteuttamisesta on vastannut Turun normaalikoulu.

 

Turun kaupungin pyrkimyksenä on ollut pidemmän aikaa Kansainvälisen koulun koon kasvattaminen ja sijoittaminen paikkaan, joka on aiempaa tavoitettavampi. Turun kaupunki on linjannut, että koulu voitaisiin sijoittaa Kupittaan alueella olevaan Tunturi-kiinteistöön elokuusta 2025. Nykyisessä sopimuksessa (liite 2) todetaan, että yhteistyösopimuksen irtisanomisaika on vähintään kaksi vuotta. Mikäli sopimus päätetään 1.8.2025 lukien, on sopimus tarpeen irtisanoa viimeistään 31.7.2023 mennessä.

 

Kansainvälisen koulun peruskoulussa oppilaita on ollut viime vuosina 220-240. Tarkoituksena on, että oppilasmäärä voisi tulevaisuudessa olla noin 450. Oppilaista noin 90 % on ollut turkulaisia. Tarkoituksena on, että kansainvälinen lukio jäisi ainakin toistaiseksi Turun yliopiston ylläpitämäksi.

 

Mikäli elokuusta 2025 lukien tarvitaan jokin uusi sopimus, on asiasta käytävä neuvottelut vuoden 2024 aikana. Lähtökohtaisesti kaupunki itse järjestää opetuspalvelut elokuusta 2025, ja tämä edellyttää, että henkilöstösiirtoja tehdään liikkeenluovutuksena. Näistä on sovittava vuoden 2024 loppuun mennessä.

 

Olennaista on, että nykyinen sopimus irtisanotaan kuluvan vuoden heinäkuun loppuun mennessä ja solmitaan uusi määräaikainen sopimus 31.7.2025 asti.

 

Liite 2                                  Irtisanottava sopimus Turun kansainvälisen koulun opetuksen tuottamisesta ja järjestämisestä

 

Liite 3                                  Uudistettu sopimus Turun kansainvälisen koulun (Turku International School) opetuksen tuottamisesta ja järjestämisestä

 

3. Sopimus muun kunnan oppilaiden ja opiskelijoiden koulunkäynnistä Turun kansainvälisessä koulussa

 

Kun Kansainvälinen koulu päätettiin perustaa, pidettiin tärkeänä Turun seudun ja koko maakunnan vetovoiman näkökulmasta, että Turun kansainvälinen koulu ottaa oppilaita vastaan myös muista kunnista. Noin 10 % oppilaista on tullut muista kunnista ja perinteisesti noin 10 kunnan alueelta. Osa kunnista on halunnut pitää sopimuksen voimassa, vaikka juuri sillä hetkellä ei olisikaan oppilaita Kansainvälisessä koulussa.

 

Turvatakseen seudun ja maakunnan vetovoimaa Turun kaupunki haluaa mahdollistaa muiden kuntien oppilaiden pääsyn tulevaisuudessakin Turun kansainväliseen kouluun, eikä opetuksen toteuttamisen vaihtumisen pidä heikentää tilannetta.

 

Liite 4                                  Uudistettu sopimus muun kunnan oppilaiden ja opiskelijoiden koulunkäynnistä Turun kansainvälisessä koulussa (Turku International School)

 

Oheismateriaali 2               Voimassa oleva sopimus Turun kansainvälisen koulun oppilaaksi ottamisesta

 

Hallintosäännön 32 §:n 1 mom. 13 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää kaupunkitasoisista seudullisista ja ylikunnallisista asioista. Lisäksi kaupunginhallitus voi hallintosäännön 32 §:n 4 momentin mukaisesti ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että

 

-

se irtisanoo liitteenä 2 olevan sopimuksen päättymään 31.7.2025,

-

se hyväksyy uudet liitteiden 1, 3 ja 4 mukaiset sopimukset ja

-

kasvatus- ja opetusjohtaja valtuutetaan Turun kaupungin puolesta allekirjoittamaan sopimukset sekä tekemään niihin vähäisiä muutoksia.

 

 

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että​

Päätös asiassa tehtiin Hartialan Vörlund-Walleniuksen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastettiin kokouksessa.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 40
Liite 1:Uudistettu sopimus Turun normaalikoulun oppilasalueesta, oppilasvalinnan perusteista ja turkulaisten oppilaiden saamista palveluista Turun normaalikoulussa
Liite 2:Irtisanottava sopimus Turun kansainvälisen koulun opetuksen tuottamisesta ja järjestämisestä
Liite 3:Uudistettu sopimus Turun kansainvälisen koulun (Turku International School) opetuksen tuottamisesta ja järjestämisestä
Liite 4:Uudistettu sopimus muun kunnan oppilaiden ja opiskelijoiden koulunkäynnistä Turun kansainvälisessä koulussa (Turku International School)