Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2807.03.20234

10157-2022 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan toiminnan ja talouden seurantaraportit 2022

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään tiedoksi vuoden 2022 toiminnan ja talouden seurantaraportit.

Kasopelk § 28

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 28.2.2023:

 

Tilinpäätöksen 2022 käsitteleminen

 

Kuntalain 113 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

 

Kaupunginvaltuusto antaa talousarvion noudattamista koskevat määräykset siitä, miten talousarvio ja sen perustelut sitovat kaupungin viranomaisia. Kaupunginhallitus antaa määräykset siitä, miten toimintasuunnitelmiin kirjatut sitovat tavoitteet ja toimenpiteet sitovat kaupungin viranomaisia.

 

Toimintasuunnitelma sisältää kaupunginvaltuuston hyväksymän palvelukokonaisuuden talousarvion ja -suunnitelman sekä sitä täydentävän kaupunginhallituksen hyväksymän osan. Toimintasuunnitelman mittarit toimivat strategisten linjausten toimeenpanon arvioinnin välineenä.

 

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat kaikki toimintasuunnitelmaan kirjatut toimielimen tavoitteet (sekä kaupunginvaltuustoon nähden sitovat että kaupunginhallitukseen nähden sitovat tavoitteet) lukuun ottamatta tiedoksi annettavia tietoja, joita ovat toiminnan kuvaus, toimintaympäristön muutostekijät, toimialan tunnusluvut ja muut kaupunkitason ohjausasiakirjat.

 

Palvelusuunnitelma sisältää toimielimen palvelualueiden keskeiset taloudelliset sekä toiminnalliset tavoitteet kuten toimenpiteet, mittarit, työvoiman käytön ja laatutavoitteet.

 

Toimintasuunnitelman toteutuminen

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa on yksi toimintasuunnitelma, joka raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Liite 1                                  Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 2022

 

Palvelusuunnitelmien toteutuminen

 

Palvelualuekohtaiset palvelusuunnitelmat raportoidaan samassa yhteydessä.

 

Liite 2                                  Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022

 

Liite 3                                  Perusopetuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022

 

Liite 4                                  Lukiokoulutuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022

 

Liite 5                                  Ammatillisen koulutuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022

 

Liite 6                                  Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022

 

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

 

Liite 7                                  Tilinpäätös 2022 (diaesitys)

 

Tilikaudella 2022 toimialan toteutuneet tulot olivat yhteensä 24,9 milj. euroa ja menot 365,4 milj. euroa. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden toimintakate tilinpäätöksessä oli -340,5 milj. euroa.

 

Talousarvio ylittyi 5,1 milj. euroa. Toimintakatteen ylitys oli -1,5 %. Toimintatuottojen ylitys oli 1,6 milj. euroa ja toimintakulujen ylitys 6,7 milj. euroa. Toimintaympäristössä keskeistä oli kustannustason merkittävä nousu ja palvelukysynnän kasvu perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä laaja toiminta erilaisissa väistötiloissa.

 

Toimintatuottojen ylityksestä suurin osa tulee varhaiskasvatuksen saamasta 0,55 milj. euron valtionkorvauksesta pakolaisia koskien sekä ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualueelta, jossa kotikuntakorvaukset olivat ennakoitua suuremmat ja ylittivät talousarvion 0,46 milj. eurolla. Varhaiskasvatuksen maksutuotot alittivat talousarvion 1,35 milj. eurolla mm. valtakunnallisten päätösten, asiakasmaksujen tulorajojen korotuksen ja kaksivuotisen esiopetuskokeilun takia. Varhaiskasvatuksen tuotot tulevat edelleen pienenemään, ja tällä hetkellä kunnallisessa päiväkodeissa olevista lapsista 50,9 % on maksuttomuuden piirissä. Koronan jälkeen ammatillisen koulutuksen myyntitoiminta on käynnistynyt, minkä johdosta osittain opiskelijatyönä tehtävä hostellitoiminta on palautunut normaalille tasolle. Varhaiskasvatus ja perusopetus saivat tukia ja avustuksia ennakoitua enemmän.

 

Toimintamenoissa henkilöstökulut ylittyivät 1,8 milj. euroa. Tästä palkkaratkaisun vaikutus on arviolta noin 3,5 milj. euroa. Vastaavasti tilinpäätöksessä lakon henkilöstömenoja pienentävä vaikutus oli noin 1,7 milj. euroa. Perusopetuksen osalta Ukrainan kriisin johti asiakasmäärän kasvuun, joka myös lisäsi henkilöstömenoja. Perusopetuksen palvelualue ylitti henkilöstökulujen talousarvion 0,97 milj. eurolla. Toiseksi suurin henkilöstökulujen ylitys oli ruotsinkielisellä kasvatuksen ja opetuksen palvelualueella, jossa ylitys oli 0,7 milj. euroa. Kyseisellä palvelualueella oli vuonna 2022 ennätysmäärä lapsia kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualueen henkilöstökulujen kasvuun vaikutti myös voimakas oppilasmäärän kasvu yläluokilla, kasvava määrä erityislapsia, lukiolaisten määrän lisääntyminen sekä pienryhmien että erillisratkaisujen kasvanut tarve. Lukiokoulutuksen osalta henkilöstökulujen 0,22 milj. euron ylitykseen vaikutti mm. Luostarivuoren lyseon lukion aloituspaikkojen lisääminen. Ammatillinen koulutus sen sijaan alitti talousarvionsa 0,5 milj. eurolla, koska strategiarahoituksella rahoitettavaa toimintaa oli suunniteltua vähemmän ja henkilöstökorvauksia saatiin 0,27 milj. euroa budjetoitua enemmän erityisesti sairausvakuutuskorvauksina.

 

Palvelujen ostoissa työvoiman vuokraus ylitti talousarvion 0,7 milj. eurolla varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuusongelmien takia. Varhaiskasvatuksen palveluseteliostot ylittivät talousarvion 2,19 milj. eurolla johtuen palveluseteleiden kustannusten noususta. Palvelusetelimenojen kasvuun vaikuttaa myös asiakasmaksujen pieneneminen, jolloin kaupungin maksama osuus varhaiskasvatuspaikan hinnasta on kasvanut. Ruokapalvelut ylittivät talousarvion 1,19 milj. eurolla hinnankorotusten takia.

 

Aineiden ja tarvikkeiden todellinen ylitys oli 1,58 milj. euroa, sillä siihen kohdistuneita IT-laitteiden investointien aktivointeja oli kirjautunut toiseen kululajiryhmään, muihin toimintakuluihin. Lukiokoulutuksen kirjallisuusostojen 0,46 milj. euron ylityksessä näkyy mm. toisen asteen maksuttomuus. Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen materiaalihankintojen kasvussa näkyy S:t Olofsskolanin muutto. Sähkön kulutus ylitti talousarvion 0,6 milj. eurolla hinnannousun takia.

 

Avustusten kulujen lähes 2 milj. euron alitus tulee varhaiskasvatuksesta, johon on vaikuttanut mm. syntyvyyden väheneminen, lisääntynyt osallistuminen varhaiskasvatukseen ja siirtyminen yksityisen hoidon tuelta käyttämään palveluseteliä.

 

Investointiosassa määrärahaa oli varattu kasvatus- ja opetuslautakunnan alaiselle toiminnalle uudisrakennusten ja perusparannuskohteiden kalustamiseen ja varusteluun sekä av-laitteiden hankintaan yhteensä 2,23 milj. euroa. Toteuma oli 2,12 milj. euroa. Toteutumatta jäi 0,1 milj. euroa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2022 toiminnan ja talouden raportit tiedokseen. Lisäksi lautakunta päättää lähettää raportin talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta 2022 tiedoksi kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Palvelualuejohtajat Vesa Kulmala, Jussi Paavola ja Hannu Immonen olivat kokouksessa selvittämässä asiaa.

Jakelu

rapKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 28
Liite 1:Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 2022
Liite 2:Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022
Liite 3:Perusopetuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022
Liite 4:Lukiokoulutuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022
Liite 5:Ammatillisen koulutuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022
Liite 6:Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelusuunnitelman toteuma 2022
Liite 7:Tilinpäätös 2022 (diaesitys)