Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta3107.03.20237

10157-2022 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Aino Marjamaan aloitteeseen maksuttomia välipaljoja koskevasta kokeilusta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 31

Palvelualuejohtaja Tommi Tuominen 17.2.2023:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Aino Marjamaa teki kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 14.2.2023 seuraavan aloitteen:

 

”Kokeilu yli kolme tuntia ruokailun jälkeen kestävien koulupäivien maksuttomista välipaloista

 

Edellisessä kokouksessaan lautakunta käsitteli valtuutettu Wulfin ym. aloitteen maksuttomista välipaloista. Lautakunta totesi, ettei aloitteen toteuttamiseen ole budjetoitu varoja vuodelle 2023. Siksi esitänkin, että Wulfin ym. ideaa kokeillaan aluksi pienimuotoisemmin, vain muutamissa kouluissa.

 

Valtuustoaloitteessa perusteltiin laajasti maksuttoman välipalan lakiperustaisia sekä terveys-, tasa-arvo- ja oppimistulosvaikutuksia. Aloitteen jättämisen jälkeen arjen perustarpeiden kustannukset ovat nousseet, mikä osuu kipeimmin vähävaraisiin lapsiperheisiin. Köyhyys koskettaa yhä useampaa: On arvioitu, että vähävaraisissa perheissä asuu kevääseen 2022 verrattuna jopa 30 000 lasta enemmän. Maksuton välipala olisikin tärkeä yhdenvertaisuutta tukeva teko vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

 

Lautakunnalle esitellyistä vaihtoehdoista ehdotuksesta kaksi eli Arkean valmistamasta välipalasta todetaan, että sen kustannukset tulee selvittää tarkemmin. Koska kaupunki voi tässä vaihtoehdossa määrittää ravitsemussisällön, uskon tällä voitavan vaikuttaa myös kokeilun kustannuksiin. Ehdotan, että vaihtoehtoa kaksi kokeillaan rajatussa määrässä ala- ja yläkouluja mahdollisimman pian.”

 

Yhdenvertaisuuslain 5 §:ssä asetetaan viranomaisille velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan. Yhdenvertaisuuslain 6 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän ja tämän ylläpitämän oppilaitoksen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi.

 

Näin ollen opetuksen järjestäjän tulee kohdella kaikkia oppilaita yhdenvertaisesti. Lautakunta-aloitteessa kuvattu maksuttomien välipalojen toteuttaminen rajatussa määrin ala- ja yläkouluja ei toteuta oppilaiden yhdenvertaista kohtelua.

 

Verrannollinen on esim. eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tapaus koskien ruokailun järjestämistä päiväkodeissa ja oppilaitoksissa lakon aikana (27.11.2019, EOAK/5526/2018), jossa todettiin, että opetuksen järjestäjän tulee kohdella kaikkia oppilaita yhdenvertaisesti, eikä lakkotilanteessakaan opetuksen järjestäjä voi päättää tarjota aterioita vain niille oppilaille, joilla ei ole ruoka-aineallergioita (Turun kaupungin 12.9.2022 vastaanottama päätös asiassa EOAK/7989/2021).

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTuominen Tommi