Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kasvatus ja opetus 
Kasvatus- ja opetusjohtaja2214.02.2023 

4908-2021 (02 08 00)

Logiikkaohjatun varastoautomaattijärjestelmän hankinnan hankintamenettelyn keskeyttäminen

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus, koulutuspäällikkö Henry Koskinen, lehtorit Marko Hallisto ja Hermanni Salonen, tuntiopettaja Marko Männikkö sekä hankintapalveluiden osuus hankinta-asiantuntija Kati Sarasniemi 13.2.2023:

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia logiikkaohjatun varastoautomaattijärjestelmän hankintaan (4908-2021) Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden käyttöön.

 

Hankinnassa on kysymys tavarahankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot (kansallinen hankinta).

 

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 17.8.2021 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjous-palvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

 

Tarjoukset saatiin määräaikaan 14.9.2021 klo 11.00 mennessä seuraavilta toimittajilta:

- Frendix Oy

- Hestek Oy

- Kardex Finland Oy

 

Hankinnasta tehtiin kasvatus- ja opetusjohtajan hankintapäätös 24.9.2021 § 102. Hankinnan toimittajaksi valittiin Kardex Finland Oy. Päätöksen teon jälkeen Kardex Finland Oy kuitenkin ilmoitti, ettei pysty sitoutumaan annettuun toimitusaikaan ja toimittamaan järjestelmään vuoden 2021 loppuun mennessä.

 

Hankintamenettelyn keskeyttäminen

 

Hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

 

Hankintalain 125 §:n 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

 

Hankintalain 125 §:n 2 momentin mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään hankintalain 123 §:ssä. Hankintalain 123 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

 

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Keskeyttämisen syynä on, ettei hankintayksikkö saanut tilattua tarvitsemaansa järjestelmää, koska voittanut tarjoaja ei pystynyt sitoutumaan tarjouspyynnössä vaadittuun toimitusaikaan. Toimitusajan muuttaminen olisi olennainen muutos suhteessa tarjouspyynnön alkuperäisiin vaatimuksiin, ja tämän takia hankintayksikön on keskeytettävä hankintamenettely ja aloitettava se uudestaan.

 

Hankintayksiköllä on edellä mainitusta syystä todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankintamenettely. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä toimitaan tasapuolisesti ja tarjoajia syrjimättä.

 

Hankintayksikkö tulee käynnistämään hankinnan kohteessa uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön 75 §:n mukaan kaupunginhallitus ja lautakunta päättävät hankinnoista talousarvion puitteissa ja päättävät alaistensa viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Tällä tarkoitetaan oikeutta tehdä hankintapäätös ja solmia sitoumus kaupungin puolesta. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen (18.5.2022 § 80) mukaan kasvatus- ja opetusjohtaja päättää hankintasopimuksista, joiden arvolisäveroton kokonaishinta on kussakin tapauksessa voimassa olevan EU-kynnysarvon alle.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Päätös          Päätin, että

-

logiikkaohjatun varastoautomaattijärjestelmän hankinnan hankintamenettely keskeytetään edellä esitetyin perustein hankintaa tekemättä ja

 

-

hankinnan kohteesta käynnistetään uusi hankintamenettely, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

 

 

Timo Jalonen

kasvatus- ja opetusjohtaja

 

Lisätietoja: hankinta-asiantuntija Kati Sarasniemi, puh. 040 655 1814.

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus ovat liitteenä.

Jakelu

aoFrendix Oy
aoHestek Oy
aoKardex Finland Oy
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, hankinnat
tiedHallisto Marko
tiedKarilainen Päivi
tiedKoskinen Henry
tiedMännikkö Marko
tiedSalonen Hermanni
tpvSarasniemi Kati
tiedSeikkula Jaana