Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kasvatus ja opetus 
Kasvatus- ja opetusjohtaja1806.02.2023 

14350-2022 (01 03 00, 01 01 03)

Sopimus koulutuskustannuksista varhaiskasvatuksen pätevöitymiskoulutuksessa

Palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen, henkilöstön kehittämispäällikkö Eija Kavanti ja lakimies Henna Saanakorpi 2.2.2023:

 

Asian tausta

 

Kaupunginhallitus päätti 19.12.2022 § 521 Turun kaupungissa työnantajan määrittelemäksi työvoimapula-alaksi varhaiskasvatuksen. Päätöksen mukaan työntekijälle tai viranhaltijalle voidaan myöntää palkallista työ- tai virkavapaata varhaiskasvatuslain 26-27 §:ssä sekä 30-31 §:ssä mainittujen tutkintojen suorittamista varten tarkoitettuihin opintoihin. Käynnistettävästä koulutuspolusta lähijohtaja sopii palvelualuejohtajan kanssa, jonka jälkeen lähijohtajalla on oikeus myöntää työntekijälle tai viranhaltijalle palkallista työ- tai virkavapaata edellä mainittuihin tarkoitettuihin opintoihin.

 

Kaupunginhallituksen päätöksen 19.12.2022 § 521 mukaan edellä mainittujen tutkintojen suorittamista varten jokaisen työntekijän tai viranhaltijan kanssa tehdään ennen opintojen aloittamista takaisinmaksusopimus, jossa määritellään, miten lähiopetuspäivien palkkakulut maksetaan takaisin työnantajalle, mikäli työntekijä tai viranhaltija päättää opinnot/koulutuksen ilman pätevää syytä tai hänen palvelussuhteensa Turun kaupunkiin päättyy ennen kuin kaksi (2) vuotta on kulunut tutkinnon suorittamisesta/opintojen päättymisestä.

 

Sopimus koulutuskustannuksista

 

Kaupunginhallituksen päätöstä 19.12.2022 § 521 voidaan pitää periaatepäätöksenä, joka antaa kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudelle ohjeet ja suuntaviivat päätetyn asiakokonaisuuden valmistelulle. Kaupunginhallituksen päätöksessä tarkoitettu sopimus on valmisteltu konsernihallinnon henkilöstöasioiden, lakipalveluiden, sekä kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden toimesta.

 

Liitteiden 1 ja 2 sopimusluonnoksilla työnantaja ja työntekijä tai viranhaltija voivat sopia varhaiskasvatuslain 26-27 §:n sekä 30-31 §:n mukaisten tutkintojen suorittamiseen liittyvien lähipäivien palkallisuudesta ja koulutuskustannusten takaisinperinnästä.

 

Työntekijä- tai viranhaltijakohtaiset sopimusneuvottelut on tarkoituksenmukaisinta keskittää kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa varhaiskasvatuksen puolelle ja valtuuttaa varhaiskasvatuksen palvelualuejohtajat solmimaan ja allekirjoittamaan sopimukset palvelujohtajalle kuuluvan toimivallan nojalla palvelukokonaisuuden osalta.

 

Liite 1                                  Sopimusluonnos koulutuskustannuksista varhaiskasvatuksen pätevöitymiskoulutuksessa

 

Liite 2                                  Avtal om utbildningskostnader för behörighetsutbildning i småbarnspedagogik

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön (Kv 12.12.2022 § 250) 43 §:n 1 momentin 9 kohdan mukaan palvelujohtaja päättää toimivaltaansa kuuluvista palvelukokonaisuutta koskevista sopimuksista ja sitoumuksista ja allekirjoittaa palvelukokonaisuuden sopimukset ja muut sitoumukset. Hallintosäännön 43 §:n 1 momentin 15 kohdan mukaan palvelujohtaja päättää palvelukokonaisuudelle kuuluvat muut asiat, ellei laista, hallintosäännöstä tai muusta päätöksestä muuta johdu.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Päätös          Päätin, että kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus käyttää liitteiden 1 ja 2 mukaisia sopimusluonnoksia työntekijän tai viranhaltijan kanssa varhaiskasvatuksen pätevöitymiskoulutuksen koulutuskustannusten takaisinmaksusta sovittaessa. Lisäksi päätin valtuuttaa suomenkielisen varhaiskasvatuksen palvelualuejohtajan sekä ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelualuejohtajan solmimaan ja allekirjoittamaan edellä mainitun sopimuksen työntekijän tai viranhaltijan kanssa.

 

 

 

 

Timo Jalonen

kasvatus- ja opetusjohtaja

 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarvittaessa palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, puh. 040 142 4483.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning
tiedKavanti Eija
tpvKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa
tiedMerta Pentti
tiedPalmroth Riitta
tiedReinikainen Elina
tiedSaanakorpi Henna
tiedValtonen Sinikka


Liitteet:

Kaopa § 18
Liite 1:Sopimusluonnos koulutuskustannuksista varhaiskasvatuksen pätevöitymiskoulutuksessa
Liite 2:Avtal om utbildningskostnader för behörighetsut-bildning i småbarnspedagogik