Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kasvatus ja opetus 
Kasvatus- ja opetusjohtaja412.01.2023 

13204-2022 (07 01 01, 07 01 04)

Julkisuuslain 14 §:n mukainen päätös tietopyynnöstä

Palvelualuejohtaja Hannu Immonen 10.1.2023:

 

Tietopyyntö

 

Jan Vallila on 15.12.2022 esittämällään asiakirjapyynnöllä pyytänyt viivytyksettä työnantajan tekemiä päätöksiä koulutuspäällikkö Henry Koskiselle annetuista suullisista huomautuksista, suullisista varoituksista, kirjallisista huomautuksista, kirjallisista varoituksista, määräaikaisista erottamisista tai muista häneen kohdistetuista rangaistustoimenpiteistä ajanjaksolla 1.9.2021 - 15.12.2022. Pyynnön mukaan: ”Eli, mikäli työnantaja (tässä ilmeisesti Turun kaupunki vai onko Turun ammatti-instituutti?) on antanut koulutuspäällikkö Henry Koskiselle ajanjaksolla 1.9.2021 - 15.12.2022 suullisia huomautuksia, suullisia varoituksia, kirjallisia huomautuksia, kirjallisia varoituksia, erottanut määräajaksi tai kohdistanut muita rangaistustoimenpiteitä, niin pyydän kaikki edellä mainittuja toimia koskevat asiakirjat toimittamaan allekirjoittaneelle sähköpostilla viivytyksettä, kuitenkin viimeistään 14 päivän kuluessa. Mikäli asiakirjoja on niin paljon, että niiden kokoaminen ja lähettäminen vaatii merkittävää virkamiestyötä, tulee asiakirjat toimittaa viimeistään 30 päivän kuluessa.”

 

Lisäksi Vallila on ilmoittanut samassa pyynnössä haluavansa asiakirjojen lisäksi viranomaisen ratkaisun ja valituskelpoisen päätöksen pyyntöönsä.

 

Sovellettava lainsäädäntö

 

Perustuslain 12 §:n mukaan viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.

 

Lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) eli julkisuuslain 5 §:n mukaan viranomaisen asiakirjalla tarkoitetaan viranomaisen hallussa olevaa asiakirjaa, jonka viranomainen tai sen palveluksessa oleva on laatinut taikka joka on toimitettu viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa. Viranomaisen laatimana pidetään myös asiakirjaa, joka on laadittu viranomaisen antaman toimeksiannon johdosta, ja viranomaiselle toimitettuna asiakirjana asiakirjaa, joka on annettu viranomaisen toimeksiannosta tai muuten sen lukuun toimivalle toimeksiantotehtävän suorittamista varten.

 

Julkisuuslain 14 §:n mukaan viranomaisen asiakirjan antamisesta päättää se viranomainen, jonka hallussa asiakirja on, jollei saman lain 15 §:n 3 momentissa tai muualla laissa toisin säädetä. Asia on käsiteltävä viivytyksettä, ja tieto julkisesta asiakirjasta on annettava mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa siitä, kun viranomainen on saanut asiakirjan saamista koskevan pyynnön. Jos pyydettyjä asiakirjoja on paljon tai niihin sisältyy salassa pidettäviä osia tai jos muu niihin rinnastettava syy aiheuttaa sen, että asian käsittely ja ratkaisu vaativat erityistoimenpiteitä tai muutoin tavanomaista suuremman työmäärän, asia on ratkaistava ja tieto julkisesta asiakirjasta annettava viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun viranomainen on saanut asiakirjan saamista koskevan pyynnön.

 

Julkisuuslain 14 §:n mukaan, jos virkamies tai muu 2 momentissa tarkoitettu henkilö kieltäytyy antamasta pyydettyä tietoa, hänen on ilmoitettava tiedon pyytäjälle kieltäytymisen syy.

 

Tietopyynnön käsittelyyn vaikuttavaa oikeuskäytäntöä

 

Apulaisoikeuskanslerin päätöksen 22.1.2019 (dnro OKV/567/1/2018) mukaan säännös, jonka mukaan asiakirjan pyytäjällä on julkisuuslaissa turvattu oikeus halutessaan saada hallintolain mukaisesti perusteltu päätös siitä, miksi pyydettyä asiakirjaa ei anneta, soveltuu myös niihin tilanteisiin, jossa asiakirjaa ei ole.

 

Johtopäätökset

 

Viranomaisen on vastattava tietopyyntöön riippumatta siitä, voiko pyydettyä tietoa antaa, tai siitä, kuuluvatko pyydettävät asiakirjat julkisuuslain soveltamisalaan. Kun asiakirjaa kieltäydytään antamasta, pitää asiasta tehdä pyydettäessä valituskelpoinen päätös. Vallila on asiakirjapyynnössään 15.12.2022 pyytänyt viranomaisen ratkaisua asiassa ja valituskelpoista päätöstä.

 

Koska asiakirjapyynnössä esitettyjä asiakirjoja ei ole, ei niitä voida antaa.

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin voimassa olevan hallintosäännön 43 §:n 14. kohdan mukaan palvelujohtaja palvelukokonaisuutensa osalta päättää viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa tarkoitetun asiakirjan antamisesta.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Päätös          Päätin, että Jan Vallilalle ei voida luovuttaa hänen pyytämiään viranomaisen asiakirjoja, joita ei ole.

 

Ratkaisuun, jolla asiakirjapyyntö on evätty, haetaan julkisuuslain mukaisesti muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen.

 

 

 

 

Timo Jalonen

kasvatus- ja opetusjohtaja

 

Valitusosoitus liitteenä.

Jakelu

aoVallila Jan-Magnus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedImmonen Hannu