Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kasvatus ja opetus 
Kasvatus- ja opetusjohtaja11025.10.2022 

14814-2021 (02 08 00)

Ammatillisen koulutuksen ravintola- ja catering-alan juomien hankinta ajalle 1.1.2023 (tavoite) - 31.7.2025

Konsernihallinnon hankintapalvelut, hankinta-asiantuntija Tytti Latva-Teikari ja hankinnan työryhmä 20.10.2022:

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia alkoholi- ja panimotuotteista Turun ammatti-instituutin käyttöön ajalle 1.1.2023 (tavoite) - 31.7.2025, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa Tilaajan kirjallisella päätöksellä alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) yhden (1) vuoden pituisella optiokaudella ajalle 1.8.2025 - 31.7.2026.

 

Hankinnassa on kysymys tavarahankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot (kansallinen hankinta).

 

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 26.8.2022 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

 

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 7.9.2022.

 

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja tuotteille asetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä kuvattiin pisteytettävät laatuvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä osa-alueittain.

 

Lisäksi tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että Lisäksi osakokonaisuuksiin 1. viinit ja 2. väkevät alkoholit täytyy jättää molempiin tarjous osallistuakseen osakokonaisuuksien tarjouskilpailuun. Hankinnasta tehdään hankintasopimukset siten, että osakokonaisuuksille 1 ja 2 haetaan yhtä yhteistä toimittajaa ja osakokonaisuudelle 3 yhtä toimittajaa. Osakokonaisuuksien 1 ja 2 toimittajan valinta perustuu tarjoajan osakokonaisuuksista saamiensa pisteiden summaan. Tarjoaja, jolla on suurin osakokonaisuuksien 1 ja 2 pisteistä laskettu summa, tulee valituksi. Osakokonaisuuden 3 toimittajaksi valitaan tarjoaja, joka saa osakokonaisuudesta suurimmat pisteet.

 

Tarjous tuli jättää suomen kielellä. Tarjouksen liitteet hyväksyttiin myös englannin kielellä.

 

Hankinnan ennakoitu arvo vuodessa on noin 40 000 €.

 

Hankinta on jaettu kolmeen (3) eri osakokonaisuuteen seuraavasti:

 

1) Viinit

 

2) Väkevät alkoholit

 

3) Panimotuotteet

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osakokonaisuuksiin 1. viinit ja 2. väkevät alkoholit täytyy jättää molempiin tarjous osallistuakseen osakokonaisuuksien tarjouskilpailuun. Hankinnasta tehdään hankintasopimukset siten, että osakokonaisuuksille 1 ja 2 haettiin yhtä yhteistä toimittajaa ja osakokonaisuudelle 3 yhtä toimittajaa. Osakokonaisuuksien 1 ja 2 toimittajan valinta perustuu tarjoajan osakokonaisuuksista saamiensa pisteiden summaan. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjoaja, jolla on suurin osakokonaisuuksien 1 ja 2 pisteistä laskettu summa, tulee valituksi. Osakokonaisuuden 3 toimittajaksi ilmoitettiin valittavan tarjoaja, joka saa osakokonaisuudesta suurimmat pisteet.

 

Tarjoukset saatiin määräaikaan 30.9.2022 klo 11.00 mennessä seuraavilta tarjoajilta osakokonaisuuksittain:

 

1) Viinit

- PM-Juomatukku Oy

 

2) Väkevät alkoholit

- Oy Sinebrychoff Ab

- PM-Juomatukku Oy

 

3) Panimotuotteet

- Oy Sinebrychoff Ab

- PM-Juomatukku Oy

 

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

 

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

 

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

 

Hankintalain 105 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

 

Kaikki tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran ja palvelun olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

 

Tarjouspyynnön mukaan osakokonaisuuksiin 1) viinit ja 2) väkevät alkoholit täytyy jättää molempiin tarjous osallistuakseen osakokonaisuuksien tarjouskilpailuun. Oy Sinebrychoff Ab on tarjouksessaan osallistunut edellä mainituista vain väkevien alkoholien osakokonaisuuteen. Oy Sinebrychoff Ab:n tarjous ei täten ole tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen, minkä vuoksi se tulee hankintalain 104 §:n 2 momentin perusteella sulkea tarjouskilpailusta osakokonaisuuden 2) Väkevät alkoholit osalta tarjouspyyntöä vastaamattomana, eikä sitä oteta mukaan kyseisen osakokonaisuuden osalta tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun ja valintaan.

 

Muilta osin molempien tarjoajien tarjousten todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

 

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että Annetuista tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:

 

Hankinnasta tehdään hankintasopimukset siten, että osakokonaisuuksille 1. Viinit ja 2. Väkevät alkoholit haetaan yhtä yhteistä toimittajaa ja osakokonaisuudelle 3. Panimotuotteet yhtä toimittajaa. Osakokonaisuuksien 1 ja 2 toimittajan valinta perustuu tarjoajan osakokonaisuuksista saamiensa pisteiden summaan. Tarjoaja, jolla on suurin osakokonaisuuksien 1 ja 2 pisteistä laskettu summa, tulee valituksi. Osakokonaisuuden 3 toimittajaksi valitaan tarjoaja, joka saa osakokoanaisuudesta suurimmat pisteet.

 

Osakokonaisuuksittain pisteet määräytyvät seuraavasti:

 

Osakokonaisuus 1) Viinit

 

1. Hinta, enimmäispisteet 50.

Tuotteiden vertailuhinta lasketaan seuraavasti: tuotteen tarjoushinta x kulutusarvio vuodessa = vertailuhinta. Halvin yhteenlaskettu vertailuhinta saa 50 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 50).

 

2. Laatu, enimmäispisteet 40.

Laadunarviointi toteutetaan sokkotestillä, jossa arvioidaan tuotteiden soveltuvuus Turun ammatti-instituutin ravintolakäyttöön. Viinien laadunarviointi on kuvattu liitteessä Viinien ladunarviointi. Laadunarvioinnin suorittaa Tilaajan edustajista koottu arviointiryhmä.

 

3. Markkinointituki vuodessa, enimmäispisteet 10.

Suurimman markkinointituen antanut tarjoaja saa 10 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa suurimpaan.

 

Osakokonaisuus 2) Väkevät alkoholit

 

1. Hinta, enimmäispisteet 90.

Tuotteiden vertailuhinta lasketaan seuraavasti: tuotteen tarjoushinta x kulutusarvio vuodessa = vertailuhinta. Halvin yhteenlaskettu vertailuhinta saa 90 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 90).

 

2. Markkinointituki vuodessa, enimmäispisteet 10.

Suurimman markkinointituen antanut tarjoaja saa 10 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa suurimpaan.

 

Osakokonaisuus 3) Panimotuotteet

 

1. Hinta, enimmäispisteet 90.

Tuotteiden vertailuhinta lasketaan seuraavasti: tuotteen tarjoushinta x kulutusarvio vuodessa = vertailuhinta. Halvin yhteenlaskettu vertailuhinta saa 90 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 90).

 

2. Markkinointituki vuodessa, enimmäispisteet 10.

Suurimman markkinointituen antanut tarjoaja saa 10 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa suurimpaan.

 

Osakokonaisuuksien 1) Viinit ja 2) Väkevät alkoholit osalta hankinnassa saatiin vain yksi (1) tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset täyttävä ja tarjouspyynnön mukainen tarjous (PM-Juomatukku Oy), joten tarjousten vertailua ei voitu kyseisen osakokonaisuuden osalta suorittaa.

 

Osakokonaisuuden 3) Panimotuotteet osalta pisteet muodostuivat seuraavasti:

 

Tarjoaja

 

 

Vertailussa käytetty

kokonaishinta

(€, alv 0 %)

Laatupisteet

 

Kokonaispisteet

 

Sija

 

 

Oy Sinebrychoff Ab

6 728,95

0

90

1.

PM-Juomatukku Oy

9 819,35

0

61,67

2.

 

Toimivalta

 

59 § Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden palvelujohtajan erityinen toimivalta

 

Sen lisäksi, mitä muualla on määrätty, ja ellei tehtävää ole annettu muulle toimielimelle tai viranhaltijalle, varhaiskasvatusta, perusopetusta sekä perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaa, lukiokoulutusta, ammatillista koulutusta sekä yleissivistävää aikuiskoulutusta koskevissa laeissa määrättyä kunnan toimivaltaa käyttää palvelujohtaja.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Päätös          Päätän edellä esitetyin perustein, että alkoholi- ja panimotuotteiden hankinnan toimittajiksi ajalle 1.1.2023 (tavoite) - 31.7.2025 valitaan PM-Juomatukku Oy osakokonaisuuksien 1) Viinit ja 2) Väkevät alkoholit osalta ja Oy Sinebrychoff Ab osakokonaisuuden 3) Panimotuotteet osalta tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

 

 

 

Timo Jalonen

kasvatus- ja opetusjohtaja

 

Lisätiedot: hankinta-asiantuntija Tytti Latva-Teikari, puh. 040 194 0636.

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

Jakelu

aoOy Sinebrychoff Ab
aoPM-Juomatukku Oy
tiedKasvatus ja opetus, ammatillinen koulutus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, hankinnat
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
mtpvDahlström Kalervo
tpvHaukioja Suvi
tiedImmonen Hannu
tiedKarilainen Päivi
tpvKärnä Titta
tpvLatva-Teikari Tytti
tiedTurunen Esa