Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta13927.10.20223

11356-2021 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Kolmannen osavuosikatsauksen raportointi kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden/kasvatus- ja opetuslautakunnan osalta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 139

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 19.10.2022:

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös. Kaupunginvaltuusto on vuoden 2022 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Kolmas osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. - 30.9.2022. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta.

 

Kasvatuksen ja opetuksen toimintasuunnitelman seuranta

 

Palvelukokonaisuuden nettoylitysennuste vuodelle 2022 on syyskuun lopun toteuman yhteydessä arvioituna 13,4 milj. euroa (4,1 %). Tulojen ennustetaan alittavan talousarvion n. 0,6 milj. euroa ja menojen ennustetaan ylittyvän 12,7 milj. euroa.

 

Toimintatulot

 

Toimintatuloista maksutuottojen ennustetaan alittavan talousarvion 1,5 milj. euroa johtuen varhaiskasvatuksen päivähoitomaksujen alenemisesta. Tuet ja avustukset sekä muut toimintatuotot ylittävät talousarvion n. 0,9 milj. euroa.

 

Toimintamenot

 

Menoista henkilöstökulut ylittyvät 8,9 milj. euroa. Tästä palkkaratkaisun vaikutus on noin 3,5 milj. euroa. Kevään lakkokausi jonkin verran vähensi henkilöstömenoja.

 

Toisaalta henkilöstömenoja ovat osaltaan kasvattaneet mainittujen palkankorotusten lisäksi henkilömitoitusten muutokset varhaiskasvatuksessa, kevätkauden runsaat koronasta johtuneet sairauspoissaolot ja niihin liittyvä sijaistarve, maahanmuuton voimakas lisääntyminen (työperäinen maahanmuutto ja Ukrainan pakolaisuus) sekä palvelukysynnän ennakoitua suurempi kasvu perusopetuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa.

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden osalta arvioidaan, että kokonaishenkilötyövuosimäärä on koko vuoden osalta 3.977. Määrä on 103 henkilötyövuotta suurempi kuin mitä tälle vuodelle alun perin arvioitiin palvelutarpeen kysynnän kasvun ja ennakoitua pidemmän koronatukirahoituskauden vuoksi.

 

Vuodelle 2022 on ollut tyypillistä kustannusten nopea nousu. Tällä on ollut merkittäviä vaikutuksia myös kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden toimintaan. Muita kasvaneita menokohteita ovat palvelusetelimenojen ylitys 2,9 milj. euroa ja esiopetuspalveluiden ostot 0,7 milj. euroa. Toisaalta avustuksissa voidaan saada noin 1,9 miljoonan euron säästö. Ruokapalvelujen ylitykseksi arvioidaan 1,0 milj. euroa. Myös sähkökustannukset nousevat noin 1,0 miljoonaa euroa, oppilaskuljetukset 650.000 euroa ja maksuttoman toisen asteen toteuttaminen 500.000 euroa.

 

Valmistavan opetuksen määrä on voimakkaassa kasvussa. Normaalisti yksi valmistavan opetuksen oppilas tuo valtionosuutta hieman yli 9.000 euroa. Viime vuosina valmistavassa opetuksessa on ollut noin 120 oppilasta, joten tulo on ollut noin 1.080.000 euroa. Nyt maahanmuutto on kasvanut voimakkaasti Ukrainan sodan ja työperäisen maahanmuuton kasvettua voimakkaasti. Nyt valmistavassa opetuksessa on 280 oppilasta ja tulot ovat noin 2.520.000 euroa. Menot juoksevat koko ajan, mutta peruspalvelujen valtionosuuden osalta valtio maksaa kotikuntakorvauksen opetuksen järjestäjälle ilman kotikuntaa olevien oppilaiden osalta takautuvasti. Tänä vuonna laskentapäivänä 15.12. olevista oppilaista saadaan kotikuntakorvaukset vasta vuonna 2024. Määrä on oletettavasti noin 1,4 miljoonaa euroa.

 

Ammatillinen koulutus on hakenut tälle vuodelle opiskelijavuosien lisäystä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on arvioinut Turun kaupungin painottamattomien opiskelijavuosien ylittävän varsinaisen suoritepäätöksen 143 opiskelijavuotta. Arvio perustuu vuoden 2022 toteutumaan elokuun loppuun mennessä sekä edellisten kolmen vuoden toteutumiin. Turun ammatti-instituutin koulutustarjonta on kuitenkin kasvanut edellisiin vuosiin verrattuna, ja syksyn opiskelijoiden sisäänotot ovat suuremmat kuin opetus- ja kulttuuriministeriön arvio. Ammatillinen koulutus on hakenut painottamattomien opiskelijavuosien lisäystä 270 opiskelijavuotta verrattuna varsinaiseen vuoden 2022 suoritepäätökseen (4.598 opiskelijavuotta). Tämä vastaa arviolta noin 2.430.000 euron korotusta kaupungin saamaan valtionosuusrahoitukseen, mikäli opiskelijavuosien lisäys myönnettäisiin esityksen mukaisesti.

 

Opiskelijavuosien kasvu perustuu erityisesti seuraaviin tekijöihin: oppivelvollisuuden laajentuminen (yhteishaun kautta tulleiden opiskelijoiden määrän lisääntyminen sekä asuinkuntien osoittamien oppivelvollisten koulutuspaikkojen lisääntyminen), tutkintoon valmentavan koulutuksen lisääntyminen mm. oppivelvollisuuden laajentumisen myötä, työvoiman saatavuutta ja kohtaantoa parantavien koulutusten lisääntyminen (ml. lähihoitajakoulutus ja hoiva-avustajakoulutus) sekä vieraskielisten koulutustarjonnan lisääntyminen. Päätökset opiskelijavuosien mahdollisista lisäyksistä arvioidaan tulevan marraskuun aikana opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

 

Kolmanteen osavuosikatsaukseen ja tässä yhteydessä laadittuun talouden ennusteeseen sisältyy edelleen epävarmuuksia. Lisäksi paineet valmistavan opetuksen lisäämiseen ovat edelleen olemassa. Myös kustannusten nousu voi vielä muuttaa tilannetta.

 

Liite 1                                  Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2022

 

Oheismateriaali 1               Esittelydiat

 

Investointiosa

 

Investointimenojen talousarvio vuodelle 2022 on 2,2 milj. euroa ja ennusteen mukaan talousarvio tulee toteutumaan.

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää, että 3. osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä kasvatus- ja opetuslautakunta päättäisi esittää kaupunginvaltuustolle, että sen tekemien linjausten mukaisesti kasvatus- ja opetuslautakunnan vastuualueelle osoitetaan menojen kattamiseksi:

 

-

palkankorotuksista johtuvat henkilöstömenot 3.500.000 €

-

palvelukysynnän ja siitä johtuvan henkilöstömäärän kasvusta aiheutuvat henkilöstömenot 3.000.000 €

 

-

ruokapalvelut 1.000.000 €

-

maksuttoman toisen asteen toteuttaminen 500.000 €

-

sähkö 1.000.000 €

-

oppilaskuljetukset 650.000 €

-

 

palvelusetelimäärän kasvusta ja avustusten vähenemistä syntyvä nettoero 1.000.000 €

-

esiopetuspalveluiden osto 700.000 €.

 

Lisäksi talouden tasapainottamiseksi kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa tulee itse ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, joissa noudatetaan henkilöstön, palvelujen oston ja muiden hankintojen osalta tiukkaa tarveharkintaa vuoden 2022 loppuun asti, kuitenkin siten, että pormestariohjelmassa mainitut tavoitteet toteutuvat.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee asian tiedokseen.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että valtuuston tekemien linjausten mukaisesti kasvatus- ja opetuslautakunnan vastuualueelle osoitetaan 11.350.000 euroa edellä esitetyn mukaisesti.

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että talouden tasapainottamiseksi kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa tulee ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, joissa noudatetaan henkilöstön, palvelujen oston ja muiden hankintojen osalta tiukkaa tarveharkintaa vuoden 2022 loppuun asti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talousohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 139
Liite 1:Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2022