Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14127.10.20225

12420-2022 (00 01 04, 09 06 00)

Kasvatuksen ja opetuksen varautuminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 141

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 21.10.2022:

 

Kasvatuksen ja opetuksen tulee varautua toiminnassaan erilaisiin toimintaa haittaaviin häiriötekijöihin. Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa YTS on mainittu ne uhkamallit, joihin tulee varautua. Ne luovat varautumisen perustan myös kuntatasolle.

 

Strategiassa kuvatut uhkamallit ovat:

 

- voimahuollon vakavat häiriöt

- tietoliikenteen ja tietojärjestelmien vakavat häiriöt – kyberuhkat

- kuljetuslogistiikan vakavat häiriöt

- yhdyskuntatekniikan vakavat häiriöt

- elintarvikehuollon vakavat häiriöt

- rahoitus- ja maksujärjestelmän vakavat häiriöt

- julkisen talouden rahoituksen saatavuuden häiriintyminen

- väestön terveyden ja hyvinvoinnin vakavat häiriöt

- suuronnettomuudet, luonnon ääri-ilmiöt ja ympäristöuhkat

- terrorismi ja muu yhteiskuntajärjestystä vaarantava rikollisuus

- rajaturvallisuuden vakavat häiriöt

- poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen painostus

- sotilaallisen voiman käyttö.

 

Kaikki edellä kuvatut häiriöt voivat merkittävästi haitata myös kasvatuksen ja opetuksen toimintaa, ja edellä mainittuihin asioihin tulee varautua ainakin kuntatasolla, mutta myös yksittäisen palvelukokonaisuuden tasolla. Suomessa varautuminen on kansainvälisesti korkealla tasolla, ja Turussa on varauduttu asioihin varsin hyvin ja henkilöstöä on koulutettu ja harjoitettu varautumiseen.

 

Viime aikoina on keskusteltu erittäin runsaasti mahdollisista tulevan talven sähköhäiriöistä, jotka liittyvät YTS:n ensimmäiseen kohtaan. Oppilaitosten ja päiväkotien varautumiseen on kiinnitetty huomiota. Sähkökatkoja on toki ollut ennenkin, mutta ne ovat rajoittuneet vain hyvin yksittäisiin kohteisiin esim. Paattisilla.

 

Oheismateriaali 1               Kasvatuksen ja opetuksen varautumis- ja valmiussuunnitelma (salainen, laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24 § kohdat 7-8)

 

Oheismateriaali 2               Kasvatuksen ja opetuksen turvallisuusopas (salainen, laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24 § kohdat 7-8)

 

Oheismateriaali 3               Varautumiskoulutuksen syksyn 2022 koulutusmateriaali (salainen, laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24 § kohdat 7-8)

 

Varautumisesta vastaa kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa kasvatus- ja opetusjohtaja. Työn tukena on häiriötilajohtoryhmä, johon kuuluvat palvelualuejohtajat, tiedottaja ja kaupunginsihteeri. Yksikkötasolla toiminnasta vastaa yksikköjohtaja (päiväkodinjohtaja, rehtori tai koulutuspäällikkö). Oppilaitoksissa tukena on turvallisuusvastaava, joka osittaisella työpanoksella tulee turvallisuussuunnittelua. Aivan keskeisessä roolissa kasvatuksessa ja opetuksessa on hyvä yhteistyö eri kaupungin sisäisten toimijoiden, hyvinvointialueen (oppilashuolto ja pelastus) ja poliisin kanssa.

 

Asiaa käydään yksityiskohtaisemmin läpi kokouksessa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.