Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 120 | 07.09.2022 | 4 |
10157-2022 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)
Varainhoitovuoden 2023 toiminnan ja talouden valmistelun tilanne
Tiivistelmä: -
Kasopelk § 120
Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 1.9.2022:
Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden varainhoitovuoden 2023 toiminnan ja talouden suunnittelu on edennyt aikataulun mukaisesti. Oman esityksensä kasvatus- ja opetuslautakunta tekee seuraavassa kokouksessa 28.9.2022. Sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on päälinjaukset tehnyt, hyväksyy kasvatus- ja opetuslautakunta suunnitelmat 13.12.2022.
Toiminta
Kasvatus- ja opetusjohtaja, suunnittelupäällikkö ja palvelualueiden johtajat ovat valmistelleet vuoden 2023 palvelu- ja toimintasuunnitelmat kuluvan vuoden suunnitelmien pohjalta. Suunnitelmat perustuvat maan hallitusohjelmaan, pormestariohjelmaan ja Turun kaupungin strategiaan. Maksuttoman oppivelvollisuuden toteuttamisessa siirrytään viimeiseen vaiheeseen, ja lisäksi varhaiskasvatuksen kolmitasoisuuden toteuttaminen 1.8.2022 lukien muuttaa toimintaa. Eriarvoisuuden vähentämiseen kiinnitetään vielä erityisesti huomiota. Pääpiirteissään pormestariohjelman mukaisesti toiminnan taso ja sitä kautta myös laatu aiotaan säilyttää nykyisellä tasolla.
Erityisesti perusopetuksessa oppilasmäärä on kasvanut vuodessa noin kahdellasadalla oppilaalla. Pääosa kasvusta perustuu maahanmuuttoon, joka on erityisesti vilkastunut käynnissä olevan sodan ja korona-ajan liikkumisrajoitusten poistuttua.
Liite 1 Kasvatuksen ja opetuksen toimintasuunnitelma vuodelle 2023
Oheismateriaali 1 Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelma vuodelle 2023
Oheismateriaali 2 Perusopetuksen palvelusuunnitelma vuodelle 2023
Oheismateriaali 3 Ammatillisen koulutuksen palvelusuunnitelma vuodelle 2023
Oheismateriaali 4 Lukio- ja aikuiskoulutuksen palvelusuunnitelma vuodelle 2023
Oheismateriaali 5 Ruotsinkielisten palveluiden palvelusuunnitelma vuodelle 2023
Toimintasuunnitelma ja palvelusuunnitelmat ovat edelleen osittain kesken ja lopulliset versiot esitetään lautakunnalle 28.9.2023.
Talous ja henkilöstö
Ensi vuoden osalta erityisiä haasteita aiheuttaa henkilöstökustannusten nousu sekä erilaisten aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden hintojen merkittävä muutos. Epäselvyyttä lisää kustannusten nousun kesto. Sähkön hintojen merkittävästä noususta on puhuttu paljon, ja samaan aikaan polttoaineiden hinta on jo kääntynyt laskuun. Myös paineet henkilöstömäärän kasvattamiseen ovat edelleen olemassa, koska varsinkin koulutustarpeet ovat kasvussa.
Valtio edelleen avustaa Turkua tasa-arvoa lisäävällä rahoituksella ja koronan haittavaikutuksia korjaavalla rahoituksella ainakin vuonna 2023.
Vuoden 2023 henkilöstösuunnitelmassa on merkittävää kasvua suomenkielisen ja ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen henkilöstömäärässä. Kasvuun vaikuttaa varhaiskasvatuslakiin (540/2022) tulleet muutokset. Elokuun 2022 alusta tuli voimaan säädös lapsen oikeudesta tukeen. Laissa todetaan, että varhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada hänen yksilöllisen kehityksensä, oppimisensa ja hyvinvointinsa edellyttämää tukea osana varhaiskasvatuksen perustoimintaa viivytyksettä tuen tarpeen ilmettyä. Lapselle annettava tuki voi sisältää lapsen tarvitsemia pedagogisia, rakenteellisia ja hoidollisia toimenpiteitä.
Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan vielä ole riittäviä, vaan erikseen laissa säädetään lapsen tuen tarpeen huomioon ottamisesta lasten ja henkilöstön lukumäärässä. Jos päiväkodissa on yksi tai useampi vammainen tai tuen tarpeessa oleva lapsi, on tämä otettava huomioon lasten taikka henkilöstön lukumäärässä, jollei päiväkodissa ole tällaista lasta varten avustajaa. Avustajaa ei lueta mitoitukseen. Käytännössä varhaiskasvatuspaikkoja ei voida olemassa olevasta määrästä vähentää, jolloin lain edellyttämä vaatimus voidaan toteuttaa henkilökuntaa lisäämällä. Lisähenkilöstö, neljäs työntekijä lapsiryhmässä, ei kuitenkaan lisää varhaiskasvatuspaikkoja, koska päiväkodin yhdessä ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea varhaiskasvatuksen tehtävissä olevaa henkilöä vastaava määrä lapsia. Myös perhepäivähoidossa on vastaava säädös tuen tarpeessa olevan lapsen huomioimisesta lasten tai henkilöstön määrässä.
Varhaiskasvatuksen erityisopettajien määrän lisäys perustuu siihen, että lapsella on hänen tuen tarpeensa sitä edellyttäessä oikeus saada varhaiskasvatuksen erityisopettajan antamaa konsultaatiota ja opetusta ja lisäksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja osallistuu lapsen tuen tarpeen, tukitoimenpiteiden ja niiden toteuttamisen arviointiin tarpeen mukaan. Olemassa olevalla henkilöstöllä ei voida riittävästi vastata lakisääteiseen lapsen oikeuteen. Varhaiskasvatuksessa on arvoitu keväällä 2022 valmistauduttaessa lain voimaantuloon, että tehostetun tuen tai erityisen tuen päätöksiä tehtäisiin noin 840 lapselle, joista osa on toki palvelusetelipäiväkodeissa, mikä ei vaikuta Turun kaupungin henkilöstömäärään, mutta lisää palvelusetelikustannuksia. Yksityiset tuottajat joutuvat myös lisäämään henkilöstöään useilla kymmenillä. Nämä eivät tietenkään näy kaupungin henkilöstösuunnitelmassa.
Henkilöstösuunnitelmassa on huomioitu myös vuonna 2030 voimaan tuleva henkilöstörakenteen muutos esittämällä perustettavaksi varhaiskasvatuksen opettajan ja sosionomin vakansseja. Nämä tehtävät korvaavat osittain varhaiskasvatuksen lastenhoitajia lapsiryhmässä. Osa lastenhoitajan tehtävistä voidaan lakkauttaa, mutta osa lastenhoitajaresursseista kohdennettaisiin edellä mainittuihin lapsen tuen järjestelyihin. Tämä lisäksi on vielä tarvetta lisätä vakituista varahenkilöstöä, jolla vastataan elokuussa 2021 voimaan tulleeseen varhaiskasvatuslain muutokseen siitä, että lasten ja henkilöstön suhdeluvusta voidaan poiketa lyhytaikaisesti, mutta ei henkilöstöstä johtuvista syistä.
Vaikka varhaiskasvatuksessa lasten määrä näyttäisi olevan vähenevä, on syytä tuoda esille se, että varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä enemmän alle 3-vuotiaita lapsia kuin aikaisemmin, mikä lisää osaltaan henkilöstötarvetta. Vuonna 2020 alle 3-vuotiaita oli varhaiskasvatuksessa keskimäärin 946, vuonna 2021 lapsia oli 956 ja kuluvana vuonna 2022 lapsia tulee olemaan noin 1096. Yhdellä työntekijällä voi olla samanaikaisesti läsnä neljä alle 3-vuotiasta lasta kun yli 3-vuotiaita lapsia voi olla 7 lasta. Alle 3-vuotiaden lasten määrän kasvu noin 140 lapsella vaatii noin 105 henkilöstöresurssia enemmän kuin jos lapset olisivat yli 3-vuotiaita.
Opetuspalveluiden osalta - perusaste ja toinen aste - henkilöstömuutokset ovat vähäisiä.
Oheismateriaali 6 Käyttötaloussuunnitelma vuodelle 2023
Oheismateriaali 7 Investointisuunnitelma vuodelle 2023 (Salainen: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6 § 3 kohta)
Oheismateriaali 8 Henkilöstösuunnitelma vuodelle 2023
Taloussuunnitelmat ja henkilöstösuunnitelma ovat edelleen osittain kesken ja lopulliset versiot esitetään lautakunnalle 28.9.2023.
Vuoden 2023 suunnittelua on esitelty pormestaristolle 30.8.2022.
Oheismateriaali 9 Diaesitys
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee varainhoitovuoden 2023 toiminta- ja taloussuunnittelun tilanteen tiedokseen sekä tekee tarvittavia linjauksia jatkovalmisteluun liittyen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Oheismateriaali 10Talousarvioesitys ilman sisäisiä eriä - prosentuaaliset muutokset
Liitteet:
Kasopelk § 120
Liite 1:Kasvatuksen ja opetuksen toimintasuunnitelma vuodelle 2023