Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta12107.09.20225

9127-2022 (00 01 05)

Selvitys koulutuksellista tasa-arvoa edistävästä rahoituksesta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 121

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 1.9.2022

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 17.8.2022, että positiivisen diskriminaation rahoituksen vaikuttavuudesta laaditaan mittaristo, jolla seurataan alueellisten ja koulukohtaisten erojen kehittymistä vuosittain. Lisäksi rahoituksen käyttö tulee raportoida kasvatus- ja opetuslautakunnalle. Samalla tulee tarkastella positiivisen diskriminaation rahoituksen jakoperusteet.

 

Rahoituksen vaikuttavuudesta on laadittu ainakin kaksi kansallista tutkimusta. Toisen on laatinut Valtion taloudellinen tutkimuskeskus vuonna 2017. Toisen selvityksen on tehnyt Helsingin kaupunki omalle tarkastuslautakunnalleen. Molemmissa tapauksissa tutkimuskohteena on ollut Helsingin kaupunki ja sen rahoitusmalli. Turun positiivisen diskriminaation malli perustuu Helsingissä tehtyyn malliin. Turkulaisten oppilaiden osalta ei ole tehty vastaavia selvityksiä. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus on pyytänyt kaupungin revisiotoimistoa tekemään oman selvityksen asiasta, koska toiminnan tarkoituksenmukaisuuden arviointi kuuluu revisiotoimistolle ja tarkastuslautakunnalle ja muutenkin on hyvä saada asiaan ulkopuolinen auditointi. Tarkempi mittaristo saadaan asiasta myöhemmin.

 

Turun oma positiivisen diskriminaation malli on ollut käytössä vuodesta 2007. Sen toimintaperiaatteet on selvitetty sen jälkeen jokaiselle lautakunnalle, eikä muutostarpeita omaan sisäiseen järjestelmään ole lautakunnan taholta tullut.

 

Valtio on jakanut omaa tasa-arvorahoitusta vuodesta 2011 lähtien. Rahoituksen jakoperusteet poikkeavat merkittävästi kaupungin rahoituksen jakoperusteista, kuten liitteestä käy ilmi.

 

Liite 1                                  Rahoitusjärjestelmät

 

Lisäksi valtio on jakanut oppimisen tukeen liittyen ns. korona-avustusta vuodesta 2020. Rahoituksella on sama päämäärä kuin edellä kuvatuillakin rahoitusmuodoilla eli oppilaiden oppimisen tukeminen.

 

Valtion antamaa rahoitusta on sääntöjen mukaan käytetty henkilöstömenoihin. Rahalla on palkattu erilaisia opettajia (luokanopettajia, erityisluokanopettajia, aineenopettajia, erityisopettajia ja koulunkäynnin ohjaajia).

 

Oheismateriaali 1               Käytön raportointi

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja palaa tilanteeseen sen jälkeen kun raportointi on valmis.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJalonen Timo


Liitteet:

Kasopelk § 121
Liite 1:Rahoitusjärjestelmät