Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta11417.08.20221

11356-2021 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2022 toiminnan ja talouden 2. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 114

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, kehittämispäällikkö Anu Parantainen ja talouspäällikkö Anne Takalo 10.8.2022:

 

Toisen osavuosikatsauksen käsitteleminen

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös. Kaupunginvaltuusto on vuoden 2022 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1. - 30.6.2022. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta.

 

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan toimintasuunnitelmassa vahvistettujen kaupungin strategiaa ja pormestariohjelmaa toteuttavien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen sekä taloudellisten tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti. Toimintasuunnitelmiin sisältyvät kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle tiedoksi annettavat tunnusluvut raportoidaan tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä erikseen.

 

Palvelukokonaisuudet raportoivat lautakunnille palvelusopimusten toteutumisesta toimintasuunnitelmien raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, 2. osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Kasvatuksen ja opetuksen toimintasuunnitelman seuranta

 

Liite 1                                  Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimintasuunnitelman 2022 sisältämät toiminnallisten tavoitteiden toteutumis- ja ennustetiedot

 

Liite 2                                  Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2022

 

Palvelukokonaisuuden nettoylitysennuste vuodelle 2022 on kesäkuun lopun toteuman yhteydessä arvioituna 13,3 milj. euroa (4,1 %). Tulojen ennustetaan pysyvän jokseenkin talousarviossa (kasvua noin 130.000 euroa) ja menojen ennustetaan ylittyvän 13,4 milj. euroa.

 

Menojen ylityksistä henkilöstökulut ylittyvät 7,9 milj. euroa. Tästä palkkaratkaisun vaikutus on noin 3,4 milj. euroa ja vuoden 2022 henkilöstösuunnitelman toteuttamisen kasvu on noin 1,6 milj. euroa. Vastaavasti ennusteessa on huomioitu lakon henkilöstömenoja pienentäväksi vaikutukseksi n. 1,7 milj. euroa.

 

Muita ylityskohteita ovat sisäisissä vuokrissa ennakoimaton kasvu 1,45 milj. euroa sekä palvelusetelimenojen ylitys 2,9 milj. euroa ja päivähoitopalvelut 0,7 milj. euroa. Ruokapalvelujen ylitykseksi arvioidaan 1,4 milj. euroa.

 

Toiseen osavuosikatsaukseen ja tässä yhteydessä laadittuun talouden ennusteeseen sisältyy edelleen epävarmuuksia syksyn toiminnan käynnistymisen yhteydessä. Ongelmat henkilöstön palkkaamisessa etenkin varhaiskasvatukseen sekä myös enenevässä määrin perusopetukseen voivat vaikuttaa siten, että kuluvan vuoden henkilöstösuunnitelmaa ei kyetä toteuttamaan. Lisäksi paineet valmistavan opetuksen lisäämiseen ja tarvittavaan määrään on edelleen epävarma. Myös muut kustannusten nousut voivat vielä muuttaa tilannetta.

 

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä on kuitenkin jokseenkin varmaa, että sisäiset tilavuokrat tulevat ylittämään talousarvion ennustetulla 1,45 milj. euron suuruudella, ja tästä syystä onkin syytä jo tässä kohtaa esittää korotusta palvelukokonaisuuden sisäisten vuokrien talousarviomäärärahaan.

 

Muiden ylitystarpeiden osalta kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä voidaan määritellä tarkemmat talousarviomäärärahan korotustarpeet. Lokakuussa kolmatta osavuosikatsausta tehtäessä ennuste tulee selvästi tarkentumaan, joten korotustarpeet voidaan arvioida suuremmalla tarkkuudella kuin tämän osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä.

 

Palvelusuunnitelmien seuranta

 

Palvelualuekohtaiset palvelusuunnitelmat raportoidaan samassa yhteydessä.

 

Liite 3                                  Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022

 

Liite 4                                  Perusopetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022

 

Liite 5                                  Lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelusuunnitelman seuranta 2022

 

Liite 6                                  Ammatillisen koulutuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022

 

Liite 7                                  Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2022 toisen osavuosikatsauksen tiedokseen. Samalla lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden sisäisten vuokrien ylitys 1,45 milj. euroa saadaan katettua lisätalousarviomäärärahalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, talousohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 114
Liite 1:Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimintasuunnitelman 2022 sisältämät toiminnallisten tavoitteiden toteutumis- ja ennustetiedot
Liite 2:Toimintatuottojen ja -kulujen toteutumisennuste 2022
Liite 3:Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022
Liite 4:Perusopetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022
Liite 5:Lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelusuunnitelman seuranta 2022
Liite 6:Ammatillisen koulutuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022
Liite 7:Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen palvelusuunnitelman seuranta 2022