Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kasvatus ja opetus 
Kasvatus- ja opetusjohtaja8111.08.2022 

14814-2021 (02 08 00)

Hankintamenettelyn keskeyttäminen, ammatillisen koulutuksen ravintola- ja catering-alan juomien hankinta

Konsernihallinnon hankintapalvelut, hankinta-asiantuntija Tytti Latva-Teikari ja hankinnan työryhmä, 11.8.2022:

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia alkoholi- ja panimotuotteista Turun ammatti-instituurin käyttöön ajalle 1.8.2022 (tavoite) - 31.7.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa Tilaajan kirjallisella päätöksellä alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) yhden (1) vuoden pituisella optiokaudella ajalle 1.8.2024 - 31.7.2025.

 

Hankinnassa on kysymys tavarahankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot (kansallinen hankinta).

 

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 11.3.2022 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

 

Hankinnasta ei esitetty kysymyksiä määräaikaan 23.3.2022 mennessä.

 

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja tuotteille asetetut ehdottomat vaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä.

 

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä. Liitteet hyväksyttiin myös englanninkielisinä.

 

Hankinnan ennakoitu arvo vuodessa on noin 40 000 €. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

 

Hankinta on jaettu kolmeen (3) eri osakokonaisuuteen seuraavasti:

 

Osakokonaisuus 1 viinit

Osakokonaisuus 2 väkevät alkoholit ja makusiirapit

Osakokonaisuus 3 panimotuotteet

 

Tarjouksen hyväksymisen edellytys on, että kaikki osakokonaisuuden tuoterivit on tarjottu. Lisäksi osakokonaisuuksiin 1. viinit ja 2. väkevät alkoholit ja makusiirapit täytyy jättää molempiin tarjous osallistuakseen osakokonaisuuksien tarjouskilpailuun. Hankinnasta tehdään hankintasopimukset siten, että osakokonaisuuksille 1 ja 2 haetaan yhtä (1) yhteistä toimittajaa ja osakokonaisuudelle 3 yhtä (1) toimittajaa. Osakokonaisuuksien 1 ja 2 toimittajan valinta perustuu tarjoajan osakokonaisuuksista saamiensa pisteiden summaan. Tarjoaja, jolla on suurin osakokonaisuuksien 1 ja 2 pisteistä laskettu summa, tulee valituksi. Osakokonaisuuden 3 toimittajaksi valitaan tarjoaja, joka saa osakokonaisuudesta suurimmat pisteet.

 

Hankintaan ei saatu yhtään tarjousta yhteenkään osakokonaisuuteen määräaikaan 11.4.2022 klo 11.00 mennessä

 

Hankintamenettelyn keskeyttäminen

 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

 

Hankintalain 67 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyyntö, neuvottelukutsu ja niiden liitteet on laadittava niin selviksi, että niiden perusteella voidaan antaa keskenään vertailukelpoisia tarjouksia.

 

Hankintalain 125 §:n 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Perusteltuna syynä voidaan hankintalain 125 §:ään johtaneen valmisteluaineiston nojalla pitää esimerkiksi tarjouspyynnön epäonnistumista ja epävertailukelpoisuutta. (HE 182/2010, s. 22).

 

Hankintalain 125 §:n 2 momentin mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään hankintalain 123 §:ssä. Hankintalain 123 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

 

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Keskeyttämisen syynä on se, että tarjouspyyntöön ei saapunut tarjouksia, jolloin hankintayksiköllä ei ole vertailtavaa aineistoa lopputuloksen saamiseksi.

 

Hankintayksiköllä on edellä mainitusta syystä todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankintamenettely. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä toimitaan tasapuolisesti.

 

Hankintayksikkö tulee käynnistämään hankinnan kohteessa uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

Toimivalta

 

59 § Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden palvelujohtajan erityinen toimivalta

Sen lisäksi, mitä muualla on määrätty, ja ellei tehtävää ole annettu muulle toimielimelle tai viranhaltijalle, varhaiskasvatusta, perusopetusta sekä perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaa, lukiokoulutusta, ammatillista koulutusta sekä yleissivistävää aikuiskoulutusta koskevissa laeissa määrättyä kunnan toimivaltaa käyttää palvelujohtaja.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Päätös          Päätän, että hankintamenettely keskeytetään edellä esitetyin perustein hankintaa tekemättä ja hankinnan kohteesta käynnistetään uusi hankintamenettely, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

 

 

Timo Jalonen

kasvatus- ja opetusjohtaja

 

Lisätiedot: hankinta-asiantuntija Tytti Latva-Teikari, puh. 040 194 0636.

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, hankinnat
tiedAaltonen Päivi
tpvHaukioja Suvi
tiedImmonen Hannu
tpvLatva-Teikari Tytti
tiedTurunen Esa