Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26806.06.20224
Kasvatus- ja opetuslautakunta9721.06.20224

6721-2022 (10 03 02)

Turun Ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkatu 30, tilojen vuokraaminen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetuskäyttöön

Tiivistelmä: -

Kh § 268

Vs. tilahallintapäällikkö Sami Männistö, asiakasvastaava Päivi Hokkanen, monikulttuurisen opetuksen suunnittelija Annika Rae ja VALMO-yhdysopettaja Pia Hiltunen 5.5.2022:

Taustaa perusopetukseen valmistavan opetuksen tilatarpeesta lukuvuonna 2022–2023

Turun perusopetuksen valmistavaan opetukseen on maalis-huhtikuun 2022 aikana sijoitettu noin 120 Ukrainasta saapunutta perusopetusikäistä lasta. Kaikki Suomeen muuttaneet lapset käyvät ensin perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ennen siirtymistä omaan lähikouluunsa tai jatko-opintoihin. Valmistava opetus kestää noin yhden vuoden ja se antaa kielelliset ja opiskelulliset valmiudet perusopetuksessa opiskeluun.

Perusopetukseen on kevään 2022 aikana käynnistetty kuusi uutta valmistavan opetuksen ryhmää: viisi alakouluikäisille ja yksi yläkouluikäisille oppilaille. Yhteensä ryhmiä on tällä hetkellä 19, joista 13 on alakouluissa ja 6 yläkouluissa. Osa yläkouluikäisistä oppilaista opiskelee kevätlukukauden 2022 ajan etäyhteyksin Ukrainaan. He aloittavat valmistavassa opetuksessa siten vasta elokuussa 2022.     

Uusien ryhmien tilat on kevään 2022 ajaksi saatu osittain tilapäis- ja osittain pysyväisratkaisuin. Kaikki ryhmät eivät mahdu jatkamaan nykyisissä tiloissaan lukuvuonna 2022–2023. On myös todennäköistä, että Ukrainasta ja muualta maailmasta saapuu kevään ja kesän aikana lisää perusopetusikäisiä oppilaita, jolloin on tarpeen perustaa yhä uusia valmistavan opetuksen ryhmiä. Toisaalta Suomen sisällä tapahtuva muuttoliike hankaloittaa tarvearvion tekoa. Tämänhetkinen arvio ryhmätarpeesta lukuvuodelle 2022–2023 on 6–7 alakouluryhmän ja 3–5 yläkouluryhmän lisäys normaaliin tilanteeseen verrattuna. Alakouluryhmistä lähes kaikki saadaan sijoitettua alakouluissa sijaitseviin luokkatiloihin, mutta yläkouluryhmät eivät mahdu yläkoulujen yhteyteen. Lisätiloja tarvitaan siis arviolta 4–6 ryhmälle.

Yhdessä valmistavan opetuksen ryhmässä opiskelee 8–12 oppilasta. Jokaisessa ryhmässä on opettaja ja koulunkäynninohjaaja sekä mahdollisesti osa-aikaista omakielisen opettajan tai omakielisen koulunkäynninohjaajan tukea. Oppilaat ovat eri luokka-asteilta ja opetus on vahvasti eriytettyä. Oppilaat tulevat eri puolilta kaupunkia, joten opetustilojen sijainnin on tärkeää olla helposti joukkoliikenteellä saavutettavissa. Valmistavan opetuksen oppilaat integroituvat ikätasonsa luokkien opetukseen eli siirtymän integrointeihin pitäisi olla vaivatonta.

Vuokrakohde

Turun Ammattikorkeakoulu Oy on tarjonnut oppimistiloja vuokrattavaksi osoitteesta Lemminkäisenkatu 30, B-osa, 3 kerros. Vuokrattavaksi tarjottu tila on yhteensä 933 m². Vuokrattavaan alaan kuuluu aulatilat, 7 opetustilaa sekä pienryhmä tila, 6 wc-tilaa, siivoustila ja porrashuone.

Vuokra-aika on määräaikainen ajalle 1.8.2022 - 31.7.2023.

Turun Ammattikorkeakoulun vuokra tarjotusta kohteesta on 22.292,70 € / kk ja 267.512,40 € /vuosi (alv 0 %) Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuteen kohdistuva sisäinen vuokra on 22.663,11 €/kk ja 271.957,32 € vuodessa. Siihen sisältyvät vuokrasopimuksen mukainen vuokra ja tilapalveluille maksettava hallinnointipalkkio ja sisäpuolinen korjausraha.

Vuokranantaja vastaa kohteen ylläpidosta, lämmityksestä, siivouksesta sekä jätehuollon kustannuksista nykytason mukaisesti. Tilat vuokrataan kalustettuna sisältäen irtokalusteet sekä kiinteät AV-ratkaisut. Käyttöönoton jälkeisistä irtokalusteiden siirtotarpeista sovitaan osapuolten välillä erikseen.

Esitetyt tilat mahdollistavat sekä eriytetyn opetuksen että osittaisia integrointeja/yhteistyötä perusopetukseen, sillä Vasaramäen kouluun on tiloista kävelymatka. Ryhmät sijoitetaan hallinnollisesti Vasaramäen koulun alaisuuteen. Tiloihin on hyvät yhteydet eri puolilta kaupunkia. Tiloihin voidaan sijoittaa maksimissaan seitsemän valmistavan opetuksen ryhmää. Tilat palvelevat parhaiten yläkouluikäisten valmistavan opetuksen ryhmiä sekä tarvittaessa myös alakoulun vuosiluokkien 5.–6. ikäisten oppilaiden ryhmiä.

Tiloihin on tehty tilakatselmukset 27.4.2022 ja 17.5.2022 ja tilat on todettu valmistavalle opetukselle sopiviksi. Tilakatselmuksen pohjalta liikuntapalveluilta on pyydetty ja saatu lupa Pesäpallostadionin katsomoalueen nimeämiseksi välituntialueeksi.

Liite 1Vuokrasopimus liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämän päätöksen täytäntöönpanon edellytyksenä on, että kasvatus- ja opetuslautakunta omalta osaltaan hyväksyy tilojen vuokraamisen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aaltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Aaltosen tilalla asian käsittelyyn osallistui Euro.

Kasopelk § 97

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 7.6.2022:

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa on osallistuttu asian valmisteluun, ja sen esittämät näkökulmat on otettu huomioon.

 

Kuten valmistelutekstistä käy ilmi, tilanne valmistavan opetuksen tarpeesta on vaikeasti ennustettava ja Suomeen tulee koko ajan maahanmuuttajia myös muualta kuin Ukrainasta.

 

Jonkin verran valmistavan opetuksen ryhmiä on voitu perustaa tavallisiin peruskouluihin, mutta oppilasmäärän koko ajan kasvaessa uusia tiloja on vaikea löytää.

 

Asia voidaan ratkaista vuokraamalla edellä kuvattu tila tai hankkimalla muuta väistötilaa. Kuitenkin esimerkiksi väistötilakoulun saaminen kestää noin 8 kuukautta sen jälkeen, kun sopiva rakennuspaikka on löydetty. Kokonaan uuden tilan hankkiminen ei ole mahdollista elokuuksi eikä tässä epävakaassa tilanteessa muutenkaan järkevää.

 

Kyseinen Turun ammattikorkeakoulun tila on ollut lukuvuonna 2021 - 2022 Mikaelin koulun käytössä, ja tarkoituksena on, että Turun kansainvälinen koulu sijoittuisi rakennukseen myöhemmin 2020-luvun jälkipuoliskolla. Kyseinen tila on pääpiirteissään sopiva perusopetuksen tarpeisiin.

 

Liite 1                                  Vuokrasopimus liitteineen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy osaltaan tilojen vuokrauksen lukuvuodeksi 2022 - 2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta pyysi selvitystä toiminnan toteuttamisesta lokakuussa 2022.

Tilacontroller Saku Lehtiö oli kokouksessa vastaamassa kysymyksiin.

Jakelu

aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedHiltunen Pia
tiedHokkanen Päivi
tiedMännistö Sami
tiedRae Annika


Liitteet:

Kh § 268
Liite 1:Vuokrasopimus liitteineen

Kasopelk § 97
Liite 1:Vuokrasopimus liitteineen