Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10521.06.202212

873-2022 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 105

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 16.6.2022:

 

1.

Kaupunginhallitus päätti 6.6.2022, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 1.6.2022 pidetyn kokouksen pöytäkirjaa.

 

 

 

 

2.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2.6.2022: Opetusministeri Li Andersson on myöntänyt 4,9 miljoonaa euroa varhaiskasvatuksen järjestäjille varhaiskasvatuksen laadun, arvioinnin ja johtamisen kehittämiseen vuosille 2022-2023. Avustus jaettiin osana Oikeus oppia -laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmaa. Erityisavustuksella tuetaan kuntia ja kuntayhtymiä kehittämään omaa tai alueellista varhaiskasvatuksen laadunhallinta- ja arviointityötään sekä johtamisen toimintakäytäntöjä, -rakenteita ja –kulttuuria. Avustuksella voidaan myös palkata mm. laatu- ja arviointityötä ja/tai johtamisen kehittämistä ohjaavaa ja koordinoivaa henkilöstöä, järjestää teemoihin liittyvää koulutusta ja tukea henkilöstön osaamista. Osana Oikeus oppia -toimintoja Kansallinen koulutuksen arviointikeskus on laatimassa varhaiskasvatuksen laatukriteerejä ja laadun digitaalista arviointijärjestelmää (Valssi) kuntien laatutyön ja arvioinnin tueksi. Opetushallitus puolestaan edistää varhaiskasvatuksen johtamisen kehittämisen ja johtamistutkimuksen verkostoitumista sekä tuottaa johtamiseen tukimateriaalia. Helsingin yliopistossa on käynnissä tutkimushanke, jossa tuotetaan varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen johtamiseen kehittämissuunnitelma vuoteen 2035 sekä johtamisen koulutuskokonaisuus. Turku sai avustusta 154.240 euroa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 15.6.2022: Opetusministeri Li Andersson on myöntänyt 3 499 876 euroa sairaalaopetuksen järjestämiseen velvoitetuille sairaaloiden sijaintikunnille. Avustuksella lisätään sairaalaopettajien palkkaamista vuosina 2022 - 2023.

 

 

 

 

 

 

Sairaalaopettajia palkkaamalla lisätään konsultatiivista sairaalaopetusta, jolla tarkoitetaan yleisopetuksen opettajien osaamisen vahvistamista vaativaa tukea tarvitsevien oppilaiden kohtaamisessa.

 

Palkattavien opettajien tehtävänä on lähikoulujen osaamisen vahvistaminen, ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen juurruttaminen koulujen toimintakulttuuriin, vaativaa tukea tarvitsevien oppilaiden monialaisen työn ja rakenteiden vahvistaminen ja siten inkluusion toteutumisen tukeminen.

 

Tavoitteena on, että jokainen sairaalaopetusyksikkö tarjoaisi yksikön koosta riippumatta konsultatiivista sairaalaopetusta alueellisen tasa-arvon vahvistamiseksi.

 

Avustuksen tavoitteena on myös hyvien toimintamallien jakaminen. Lisäksi tuetaan eri sairaalaopetusyksiköiden verkostoitumista konsultatiivisen toiminnan kehittämiseksi.

 

Turun kaupunki sai avustusta 227.300 euroa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.