Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8701.06.20224

6500-2022 (10 03 02)

Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 87

Toimitilapäällikkö Kirsi Eronen, tilacontroller Saku Lehtiö ja hankepäällikkö Pauliina Karjalainen 24.5.2022:

 

Syksyllä 2019 Lausteen koulu joutui sisäilmaongelmien takia väistöön ja koulua esitettiin laaditun tarveselvityksen perusteella liitettäväksi Skanssin monitoimitalon yhteyteen joko kokonaan tai osittain sekä vaihtoehtoisesti uudisrakennusta nykysijaintiinsa. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 4.5.2020 asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi yksimielisesti.

 

Palautusta perusteltiin seuraavasti: "Valmistelussa otetaan huomioon, että Lausteen elinvoimaisuus tulee turvata omalla alakoulun yksiköllä ja siihen kuuluvilla palveluilla sekä samalla tulee pohtia uudelleen Skanssin monitoimitalon paikka ja laajuus. Samalla tulee tehdä selvitys siitä, että miten kauan Vasaramäen koulun Syreenikujan yksikössä voidaan koulutyötä jatkaa ja sitoa tämä kokonaisvaltaiseen suunnitelmaan koko alueen (Vaala, Lauste, Huhkola, Skanssi, Vasaramäki) kouluverkosta alakoulusta yläkouluun.”

 

Vasaramäen yläkoulu joutuikin sisäilmaongelmien takia tarkempien tutkimusten jälkeen väistöön syksyllä 2021.

 

Kaupunginhallitus hyväksyi 5.10.2021 periaatelinjauksen Lauste – Skanssi -alueen kouluverkkoratkaisusta. Tällä linjauksella päätettiin, että alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun. Periaatepäätös pitää sisällään, että Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat korvataan Poropuiston/Karhunaukion alueelle suunniteltavalla kouluhankkeella, jonka mitoituksessa huomioidaan myös Skanssin alueen koulutarpeet ja jonka mitoituksen lähtökohtana on 700 oppilaan yhtenäiskoulu. Karhunaukion yhtenäiskoulun mahdollistava asemakaavanmuutosprosessi käynnistetään ja hanke sisällytetään kaavoitusohjelmaan. Lausteen koulun tilatarveselvitys päivitetään vastaamaan Karhunaukion yhtenäiskoulun tarpeita ja saatetaan käsittelyyn mahdollisimman pian.

 

Tässä tarveselvityksessä käsitellään nyt uutta kokonaisuutta, mikä pitää sisällään avoimen päiväkotitoiminnan eli perhetuvan, esiopetuksen, ap-ip-kerhotoiminnan, kirjaston, alakoulun sekä yläkoulun. Skanssin kauppakeskukseen väistöön heinäkuussa 2019 siirretyn nuorisotilan toimintaa on päätetty jatkaa kauppakeskuksessa, sillä näin se tavoittaa nuoria huomattavan laajalta alueelta ilman paikkasidonnaisuutta. Tilat on nykyisellään vuokrattu 30.6.2027 saakka (Kulnuolk § 24, 16.2.2022).

 

Karhunaukion yhtenäiskoulun kokonaislaajuutta on tarkasteltu tulevien toimijoiden kanssa sekä nykyisen tarpeen pohjalta että tulevan kasvutarpeen kannalta. Kasvussa on väestöennusteen lisäksi huomioitu uuden koulurakennuksen houkuttelevuus ja Skanssin alueen tuleva kasvu.

 

Rakennuspaikkaa on tarkasteltu monelta kantilta. Teknisen rakennettavuuden selvittämistä varten teetettiin pohjatutkimukset analyyseineen. Luontoarvot ja liikenneyhteydet on käyty läpi yhdessä kaavoituksen kanssa. Myös alustavia sijaintitarkasteluja rakentamiselle on tutkittu, jotta on voitu todeta mm. piha-alueiden riittävyys ja toisaalta se, että suojellut luontoarvot eivät vaarannu.

Korkeita energia- ja elinkaarivaatimuksia tutkitaan ja kehitetään mm. ilmastokestävän kaupunkisuunnittelun Canemure-hankkeen ja Turku Energia Oy:n kanssa. Skanssin monitoimitalohankkeessa aloitettu yhteistyö käynnistettiin välittömästi uudelleen ja tulee jatkumaan läpi koko uudenkin hankkeen. Näin kuljemme kohti Turun kaupungin hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2029.

 

Tilapalvelut pyytää lausuntoa Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, liikuntalautakunnalta, kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lausunnot pyydetään viimeistään 7.6. mennessä, lukuun ottamatta kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta 17.6. mennessä.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 25.5.2022:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta antanee asiassa seuraavan lausunnon:

 

”Kasvatuksen ja opetuksen henkilöstö on usean vuoden ajan osallistunut ensin Skanssin monitoimitalohankkeen ja sittemmin Karhunaukion kouluhankkeen suunnitteluun. Palvelukokonaisuuden ja erityisesti perusopetuksen esille nostamat asiat on hyvin otettu huomioon tarveselvityksessä.

 

Karhuaukion koulu on mitoitettu nykyiselle ja jonkin verran kasvavalle oppilasmäärälle. Kaikilta osin ei vielä ole tiedossa, millä tavoin Skanssin alue tulee kasvamaan lähimmän vuosikymmenen aikana. Myöhemmin tulee vielä erikseen arvioida, tarvitseeko kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus alueelle lisätiloja. Asiaa tullee uudelleen arvioitavaksi siinä vaiheessa kun kyseessä oleva Karhunaukion koulu on valmis ja otettu käyttöön.

 

Koulu ja sen piha-alueet sekä liikuntapaikat on varsin hyvin asemoitu varsin haastavalle alueelle. Karhukadun ja Itäkaaren liikenneturvallisuutta tulee edistää ottaen huomioon myös alueella toimiva Karhunaukion päiväkoti.

 

Lapsivaikutusten arviointi

 

Karhuaukion koulu sijaitsee oppilasalueen keskellä ja on helpommin tavoitettavissa kuin alueen nykyiset väistökoulut, jotka jäävät pois käytöstä uuden koulun valmistuttua. Koulun sijainti on myös parempi suhteessa jo käytöstä poisjääneisiin Lausteen ja Kupittaan koulurakennuksiin. Uusi koulurakennus on laadullisesti ja olosuhteiltaan merkittävästi parempi kuin nykyiset väistötilat.

 

Koulurakennukseen on varattu riittävästi tiloja pienryhmätoimintaan, on kyse sitten erityisen tai tehostelun tuen oppilaista tai peruskoulun valmistavasta opetuksesta. Toimintamalli osaltaan tukee oppilaiden lähikouluperiaatetta ja edistää myös tältä osin oppilaiden tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua.

 

Koulun yhteyteen tai välittömään läheisyyteen tulee myös uusia tai perusparannettuja liikuntapaikkoja, jotka toivottavasti omalta osaltaan edistävät lasten ja nuorten liikuntaa ja siihen liittyvää harrastustoimintaa koko koulun oppilasalueella ja laajemminkin.

 

Joukkoliikenne yhteydet toimivat alueella hyvin, vaikka peruskoulussa tulisi ensisijaisesti tukea omin neuvoin (jalan, pyöräillen) tapahtuvaa liikkumista lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Edellä kuvattuun pistemäiseen liikenneturvallisuuden parantamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

 

Uudessa toimintaympäristössä, myös tulevassa Karhunaukion koulussa toimiva henkilöstö pystyy paremmin toteuttamaan opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita ja todennäköisesti tulee myös jaksamaan paremmin, mikä takaa myös opetuksen paremman laadun.

 

Myös hyvinvointialueen tarjoamat terveydenhoito- ja oppilashuoltopalvelut voidaan toteuttaa jokapäiväisesti uudessa koulussa, jolloin em. palveluiden tavoitettavuus paranee.”

 

Liite 1                                  Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvitys

 

Liite 2                                  Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksen esittely

 

Liite 3                                  Karhunaukion yhtenäiskoulu - vaikutukset lapsiin ja nuoriin

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa asiassa edellä esitetyn lausunnon sekä osaltaan hyväksyä liitteenä 1 olevan tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sorton seuraava ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

"Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa asiassa seuraavan lausunnon:

'Kasvatuksen ja opetuksen henkilöstö on usean vuoden ajan osallistunut ensin Skanssin monitoimitalohankkeen ja sittemmin Karhunaukion kouluhankkeen suunnitteluun. Palvelukokonaisuuden ja erityisesti perusopetuksen esille nostamat asiat on hyvin otettu huomioon tarveselvityksessä. Lautakunta kuitenkin katsoo, ettei Vasaramäen yläkoulun toimintaa tule siirtää uuteen rakennettavaan yhtenäiskouluun.

Karhunaukion koulu on mitoitettu nykyiselle ja jonkin verran kasvavalle oppilasmäärälle. Kaikilta osin ei vielä ole tiedossa, millä tavoin Skanssin alue tulee kasvamaan lähimmän vuosikymmenen aikana. Myöhemmin tulee vielä erikseen arvioida, tarvitseeko kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus alueelle lisätiloja. Asiaa tullee uudelleen arvioitavaksi siinä vaiheessa, kun kyseessä oleva Karhunaukion koulu on valmis ja otettu käyttöön.

Koulu ja sen piha-alueet sekä liikuntapaikat on varsin hyvin asemoitu varsin haastavalle alueelle. Karhukadun ja Itäkaaren liikenneturvallisuutta tulee edistää ottaen huomioon myös alueella toimiva Karhunaukion päiväkoti.

Lapsivaikutusten arviointi

Karhunaukion koulu sijaitsee oppilasalueen keskellä ja on helpommin tavoitettavissa kuin alueen nykyiset väistökoulut, jotka jäävät pois käytöstä uuden koulun valmistuttua. Koulun sijainti on myös parempi suhteessa jo käytöstä poisjääneisiin Lausteen ja Kupittaan koulurakennuksiin. Uusi koulurakennus on laadullisesti ja olosuhteiltaan merkittävästi parempi kuin nykyiset väistötilat.

Koulurakennukseen on varattu riittävästi tiloja pienryhmätoimintaan, on kyse sitten erityisen tai tehostelun tuen oppilaista tai peruskoulun valmistavasta opetuksesta. Toimintamalli osaltaan tukee oppilaiden lähikouluperiaatetta ja edistää myös tältä osin oppilaiden tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua.

Koulun yhteyteen tai välittömään läheisyyteen tulee myös uusia tai perusparannettuja liikuntapaikkoja, jotka toivottavasti omalta osaltaan edistävät lasten ja nuorten liikuntaa ja siihen liittyvää harrastustoimintaa koko koulun oppilasalueella ja laajemminkin.

Joukkoliikenneyhteydet toimivat alueella hyvin, vaikka peruskoulussa tulisi ensisijaisesti tukea omin neuvoin (jalan, pyöräillen) tapahtuvaa liikkumista lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Edellä kuvattuun pistemäiseen liikenneturvallisuuden parantamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Uudessa toimintaympäristössä, myös tulevassa Karhunaukion koulussa toimiva henkilöstö pystyy paremmin toteuttamaan opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita ja todennäköisesti tulee myös jaksamaan paremmin, mikä takaa myös opetuksen paremman laadun.

Myös hyvinvointialueen tarjoamat terveydenhoito- ja oppilashuoltopalvelut voidaan toteuttaa jokapäiväisesti uudessa koulussa, jolloin em. palveluiden tavoitettavuus paranee.'

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, ettei lautakunta yhdy liitteessä 1 olevaan tarveselvitykseen Vasaramäen yläkoulun siirron osalta."

Sorto ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Tilacontroller Saku Lehtiö ja hankepäällikkö Pauliina Karjalainen olivat kokouksessa selvittämässä asiaa.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedEronen Kirsi
tiedKarjalainen Pauliina
tiedLehtiö Saku


Liitteet:

Kasopelk § 87
Liite 1:Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvitys
Liite 2:Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksen esittely
Liite 3:Karhunaukion yhtenäiskoulu - vaikutukset lapsiin ja nuoriin