Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7518.05.20225

5947-2022 (02 08 00)

Topeliuksen koulun lisäväistötilojen hankinta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 75

Topeliuksen koulun rehtori Timo Himanen 26.4.2022:

 

Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulutalo suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi maaliskuussa 2020. Maaliskuun lopulla ryhdyttiin pikaisella aikataululla miettimään tilaelementtien sijoittamista Topeliuksen koulun lähialueelle, koska tarkoituksenmukaisena pidetiin, että koulun toiminnot pysyisivät nykyisessä ympäristössä.

 

Tilapalvelukeskus selvitti yhteistyössä kaupunkiympäristön kanssa mahdollisia sijoituspaikkoja kuuden opetustilan tilaelementille, ja paikaksi päädyttiin esittämään Topeliuksen koulun lähellä olevaa Tallimäenpuiston kenttää. Tilaelementti valmistui koulun käyttöön syyskuussa 2020.

 

Koulun oppilasmäärä ja opetusryhmien määrä on kasvanut elokuusta 2020 ja tulee oletettavasti edelleen vuosittain kasvamaan. Vaikka yksi alueellinen pienluokka on siirretty Rieskalähteen kouluun syksyllä 2021 ja toinen siirtyy elokuussa 2022, ei koululla tule olemaan riittävästi asianmukaisia opetustiloja opetuksen järjestämiseksi jatkossa. Lisäksi osa tällä hetkellä käytössä olevista luokkatiloista on pieniä eikä eriyttävän opetuksen tiloja ole riittävästi.

 

Koulu tarvitsee lisää opetustiloja, jotta opetus voidaan jatkossakin järjestää kasvavalle oppilasmäärälle. Oppilaiden ohjautuminen keskustan alueen muihin kouluihin ei tuo ratkaisua tilaongelmaan, sillä keskustan oppilasalueen koulut ovat lähtökohtaisesti jo täynnä.

 

Koulun tulevaisuuden osalta on käynnissä Linnakaupungin monitoimitalon hankesuunnitteluprosessi, jonka myötä koululle tavoitellaan uusia pysyviä tiloja.

 

Tilapalvelut, asiakasvastaava Harri Malkki 26.4.2022:

 

Tilapalvelut on yhdessä Topeliuksen koulun kanssa käynyt katsomassa Puutarhakatu 45:ssä olevaa vapaata tilaa lisätiloja ajatellen. Tilat ovat helposti muutostöillä muokattaviksi koulun tarpeisiin. Yhteensä vuokrattavien tilojen ala on n. 500 m2. Tilat sijaitsevat lähellä Topeliuksen koulua, ja sinne on helppo kulkea kävelyteitä käyttäen. Muutostyön tarpeista johtuen vuokrauksen alkamisaika on vielä avoin. Tavoitteena on, että ainakin osa tiloista olisi valmis jo elokuun alussa käytettäväksi.

 

Koulun käyttöä ajatellen, tiloihin pitää hakea väliaikainen käyttötarkoituksen muutos kestoltaan 5 vuotta. Vuokrasopimuksen kesto olisi myös 5 vuotta.

 

Tilan vuokra näillä muutoksilla 5 vuoden sopimuksella olisi 9,90 €/m2/kk + alv (4.950 €/kk/0 % alv). Lisäksi tähän tulee sisäinen hallinnointipalkkio, joka on 0,165 €/m2/kk sekä vuosikorjausraha 0,232 €/m2/kk.

 

Siivouksen kustannusta ei vielä voida antaa. Lisäksi sähkö ja lämpö tulevat neliöperusteisesti. Arvio kustannuksesta tämän hetken hinnoilla on 1,80 €/m2/kk + alv yhteensä. Vesirahat 15 kpl, à 11 €+alv / kk. Näistä muodostuva kokonaisvuokra kuukaudessa on 6.213,50 €/kk, ilman siivousta.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä lisätilojen vuokraamisen viiden vuoden määräajaksi ja sitoutua hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedHimanen Timo
tiedMalkki Harri