Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8318.05.202213

873-2022 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 83

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 12.5.2022:

 

1.

Kaupunginhallitus päätti 25.4.2022 § 192, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 6.4.2022 pöytäkirjaa.

 

 

 

2.

Kaupunginhallitus päätti 2.5.2022, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 25.4.2022 pöytäkirjaa.

 

 

 

3.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 10.5.2022: Varhaiskasvatusikäisten lasten oikeus tukeen vahvistuu elokuun alusta lähtien. Opetusministeri Li Andersson on myöntänyt 34,3 miljoonaa euroa varhaiskasvatuslain mukaisen tuen uudistamiseen.

 

 

 

 

 

 

Lain muutoksen myötä varhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada yksilöllisen kehityksensä, oppimisensa ja hyvinvointinsa edellyttämää yleistä, tehostettua ja erityistä tukea.

 

Uudistuksen toimeenpanoa kunnissa tuetaan nyt myönnetyillä avustuksilla. Avustuksen avulla kehitetään pysyviä toimintamalleja, rakenteita ja toimintakulttuuria sekä tuetaan varhaiskasvatuksen järjestäjien mahdollisuuksia palkata varhaiskasvatuksen henkilöstöä varhaiskasvatuksen tuen lainmukaiseen, laadukkaaseen toteuttamiseen.

 

Avustusta voidaan käyttää varhaiskasvatushenkilöstön, erityisesti erityisopettajien ja opettajien palkkaamiseen, varhaiskasvatushenkilöstön tukeen liittyvän koulutuksen hankkimiseen ja monialaisen ja –ammatillisen yhteistyön kehittämiseen.

 

Valtionavustus on osa varhaiskasvatuksen Oikeus oppia -laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmaa ja sen toimeenpanoa.

 

Turun kaupunki sai avustusta 1.374.680 euroa.

 

 

4.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 11.5.2022: Ministeriö on myöntänyt ammatillisen koulutuksen järjestäjille 75 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 70 miljoonaa myönnettiin opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen ja 5 miljoonaa oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun ammatillisessa koulutuksessa.

 

 

 

 

 

 

 

Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin myönnettiin 70 miljoonaa euroa yhteensä 115:lle koulutuksen järjestäjälle osana Oikeus osata -ohjelmaa.

 

Lisärahoituksella voidaan palkata uusia opettajia ja ohjaajia sekä lisätä nykyisten tuntiopettajien opetustuntimääriä. Lisäksi rahoitusta voidaan käyttää opetuksen tukihenkilöstön palkkaamiseen, jolloin opettajien työpanosta on mahdollista kohdentaa enemmän itse opetukseen.

 

Yhteensä hallitus on suunnannut opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen 250 miljoonaa euroa vuosien 2019 - 2022 aikana, ja julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2023 - 2026 hallitus on päättänyt vuodesta 2023 lukien vahvistaa ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa 50 miljoonalla eurolla tarkoitusta varten.

 

Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun myönnettiin lisärahoitusta yhteensä 5 miljoonaa euroa 70:lle koulutuksen järjestäjälle.

 

Hallitus on linjannut puoliväli- ja kehysriihessään, että oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen määräytymisen perusteita tulee uudistaa tukemaan nuorten kouluttautumista ja työllistymistä. Uudistamista varten toteutetaan kolmivuotinen kokeilu, jossa seurataan koulutuskorvauksen kohdentamisen vaikutuksia nuorten alle 20-vuotiaiden, vailla toisen asteen tutkintoa olevien oppisopimusopiskelijoiden määrään. Kokeiluun on varattu 5 miljoonan euron vuotuinen lisärahoitus vuosien 2022 - 2024 ajaksi.

 

Koulutuskorvaukset sisältyvät koulutuksen järjestäjille myönnettävään ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitukseen. Kokeilun aikana koulutuksen järjestäjältä oppisopimusopiskelijasta työnantajalle maksettavassa koulutuskorvauksessa on otettava korottavana tekijänä huomioon, jos oppisopimuksen aloituspäivänä ammatillista perustutkintoa suorittava opiskelija on alle 20-vuotias ja vailla toisen asteen tutkintoa.

 

Turun kaupunki sai tässä jaossa rahaa 2.612.695 euroa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.