Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2215.02.20224

9740-2020 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan toiminnan ja talouden seurantaraportit 2021

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään tiedoksi vuoden 2021 toiminnan ja talouden seurantaraportit.

Kasopelk § 22

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 7.2.2022:

 

Tilinpäätöksen 2021 käsitteleminen

 

Kuntalain 113 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

 

Kaupunginvaltuusto antaa talousarvion noudattamista koskevat määräykset siitä, miten talousarvio ja sen perustelut sitovat kaupungin viranomaisia. Kaupunginhallitus antaa määräykset siitä, miten strategisiin sopimuksiin kirjatut sitovat tavoitteet ja toimenpiteet sitovat kaupungin viranomaisia.

 

Strateginen sopimus sisältää kaupunginvaltuuston hyväksymän toimialan talousarvion ja -suunnitelman sekä sitä täydentävän kaupunginhallituksen hyväksymän osan. Strategisten sopimusten mittarit toimivat strategisten ohjelmien toimeenpanon arvioinnin välineenä.

 

Kaupunginhallitukseen nähden sitovia ovat kaikki strategiseen sopimukseen kirjatut toimielimen tavoitteet (sekä kaupunginvaltuustoon nähden sitovat että kaupunginhallitukseen nähden sitovat tavoitteet) lukuun ottamatta tiedoksi annettavia tietoja, joita ovat toiminnan kuvaus, toimintaympäristön muutostekijät, toimialan tunnusluvut ja muut kaupunkitason ohjausasiakirjat.

 

Operatiivinen sopimus on lautakunnan ja palvelukokonaisuuden välinen sopimus. Operatiivinen sopimus sisältää toimielimen palvelualueiden keskeiset taloudelliset sekä toiminnalliset tavoitteet kuten toimenpiteet, mittarit, työvoiman käytön ja laatutavoitteet.

 

Strategisen sopimuksen toteutuminen

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa on yksi yhteinen strateginen sopimus, joka raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Tässä yhteydessä raportoidaan myös sopeuttamisohjelman toimenpiteet.

 

Liite 1                                  Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 2021

 

Oheismateriaali 1               Sopeuttamisohjelman toimenpiteiden seuranta

 

Operatiivisten sopimusten toteutuminen

 

Palvelualuekohtaiset operatiiviset sopimukset raportoidaan samassa yhteydessä.

 

Liite 2                                  Varhaiskasvatuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021

 

Liite 3                                  Perusopetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021

 

Liite 4                                  Lukiokoulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021

 

Liite 5                                  Ammatillisen koulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021

 

Liite 6                                  Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021

 

Liite 7                                  Yhteisten hallintopalvelujen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021

 

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

 

Liite 8                                  Tilinpäätös 2021

 

Tilikaudella 2021 toimialan toteutuneet tulot olivat yhteensä 22,0 milj. euroa ja menot 344,7 milj. euroa. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden toimintakate tilinpäätöksessä oli 322,7 milj. euroa.

 

Talousarvio ylittyi 0,1 milj. euroa. Se on 0,03 % koko lautakunnan talousarvion loppusummasta. Tästä tulojen alitus oli 1,2 milj. euroa ja menojen alitus 1,1 milj. euroa.

 

Kalenterivuodelle 2021 koronapandemian aiheuttamat vaikutukset tuntuivat edelleen sekä toiminnallisesti että taloudellisesti. Talouteen vaikuttivat sekä tuloissa myynti- ja maksutulojen poikkeamat talousarviosta yhteensä n. 1,4 milj. euroa. Maksutuloissa ammatillisen koulutuksen oppilastöiden myyntitulot jäivät tavoitteesta noin 1,0 milj. euroa ja varhaiskasvatuksessa päivähoitomaksuihin tehdyt asiakasmaksujen muutokset vaikuttivat noin 1,1 milj. euroa.

 

Tukiin ja avustuksiin kaupunki sai merkittäviä rahoituksia OKM:stä koronasta aiheutuvien negatiivisten vaikutusten kompensointiin. Saaduista tuista vuodelle 2021 kohdistui 4,0 milj. euroa. Nämä tuet on käytetty pääosin henkilöstömenojen kattamiseen. Osaan saaduista tuista on saatu jatkoaikaa vuodelle 2022, ja niiden osuus on noin 0,5 milj. euroa. Nämä saadut tuet ovat konsernihallinnossa tuloina sekä menoina.

 

Palvelukokonaisuudelle kohdistettavia tukia tasa-arvoavustuksina ja tukina viisivuotiaiden varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta kohdistui vuodelle 2021 noin 2,3 milj. euroa.

 

Toimintamenoissa henkilöstömenot alittuivat noin 0,5 milj. euroa. Palvelujen ostoissa ylitystä tuli 0,5 milj. euroa. Säästöjä syntyi henkilöstön koulutusmenoista, kaikista matkustamiseen liittyvistä kustannuksista sekä oppisopimuskoulutuksen kustannuksista, mutta ylityksiä vastaavasti ruokapalveluista, oppilaskuljetuksista sekä asiakaspalvelujen ostoista, kuten päivähoitopalvelut, kotikuntakorvaukset sekä palvelusetelimenot. Aineissa ja tarvikkeissa menonylityksiä aiheutti toisen asteen maksuttomuus.

 

Varhaiskasvatuksen avustusmenoista lasten kodinhoidon tuki, yksityisen hoidon tuki ja kuntalisä jäivät alle talousarvion lapsien määrän vähennyttyä.

 

Sisäisissä vuokrissa vuokramenojen alitus talousarvioon nähden oli noin 0,5 milj. euroa.

 

Investointiosassa määrärahaa oli varattu kasvatus- ja opetuslautakunnan alaiselle toiminnalle uudisrakennusten ja perusparannuskohteiden kalustamiseen ja varusteluun sekä av-laitteiden hankintaan yhteensä 6,0 milj. euroa. Toteuma oli 3,5 milj. euroa. Toteutumatta jäi noin 2,5 milj. euroa. Osassa investointihankkeita varautuminen ennakoimattomiin tilajärjestelyihin sekä av-laitteiden uusimiseen liittyviin toteutuksiin oli toteutunutta suurempaa. Lisäksi talousarvion yhteydessä ennakoitiin väistötiloihin siirtymisiin liittyviä hankintatarpeita, jotka pystytiin kuitenkin toteuttamaan vähemmillä hankinnoilla.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee vuoden 2021 toiminnan ja talouden raportit tiedokseen. Lisäksi lautakunta päättää lähettää raportin talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta 2021 tiedoksi kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

rapKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 22
Liite 1:Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 2021
Liite 2:Varhaiskasvatuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021
Liite 3:Perusopetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021
Liite 4:Lukiokoulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021
Liite 5:Ammatillisen koulutuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021
Liite 6:Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021
Liite 7:Yhteisten hallintopalvelujen operatiivisen sopimuksen toteuma 2021
Liite 8:Tilinpäätös 2021