Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1126.01.202211

873-2022 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 11

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 18.1.2022:

 

1.

Kaupunginhallitus päätti 20.12.2021 § 599, ettei se ota käsittelyynsä ruotsinkielisen jaoston 7.12.2021, suomenkielisen jaoston 9.12.2021 eikä kasvatus- ja opetuslautakunnan 15.12.2021 pöytäkirjoja kirjaa.

 

 

 

 

2.

Kaupunginhallitus päätti 17.1.2022, ettei se ota käsittelyynsä suomenkielisen jaoston 13.1.2022 pöytäkirjaa.

 

 

 

3.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla tulee vuoden 2022 alussa voimaan useita säädös- ja muita muutoksia. Tähän koosteeseen on kerätty niistä merkittävimmät.

 

 

 

 

 

Perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen opiskelijahuollon kuraattorien ja psykologien sitova mitoitus tulee lakiin. Sekä perusopetuksessa että toisella asteella tulisi jatkossa olla vähintään yksi kuraattori 670 oppilasta/opiskelijaa kohti ja yksi psykologi 780 oppilasta/opiskelijaa kohti. Samalla kuraattorin tehtävän kelpoisuusvaatimuksiin tulee täsmennyksiä.

 

Lisätietoja: OKM tiedote

 

Ammatillisen koulutuksen tutkintovienti mahdolliseksi koulutuksen järjestäjille

 

Ammatillisen koulutuksen tutkintoviennin järjestäminen tulee mahdolliseksi järjestäjille, kun ammatillisesta koulutuksesta annettu laki muuttuu vuoden alusta (15 a ja 15 b §:ien osalta). Muutokset mahdollistavat tutkinnon perusteista poikkeamisen tutkintovientiä varten ja sen soveltamista koskevan luvan hakemisen. Tähän asti tutkintovientiä ovat tosiasiassa järjestäneet Opetushallituksen kokeiluun osallistuneet järjestäjät, joilla on ollut käytössä tutkintovientiä varten laaditut tutkinnon perusteet. Käytännössä tutkintoviennin toteuttaminen edellyttää, että Suomessa sovellettavista tutkinnon perusteista voidaan poiketa.

 

 

4.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat päivittäneet kahta koronaepidemian ehkäisyä koskevaa suositusta. Toinen suositus koskee varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäjiä ja toinen lukio- ja ammatillisen koulutuksen, vapaan sivistystyön sekä aikuisten perusopetuksen järjestäjiä ja ammattikorkeakouluja sekä yliopistoja.

 

 

 

 

 

 

 

Suositukset on uusittu heikentyneen epidemiatilanteen ja tartuntatautilain väliaikaisten säännösten voimassaolon jatkamisen vuoksi. Tartuntatautilain väliaikaisten säännösten jatkaminen 30.6.2022 saakka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Uudet suositukset korvaavat lokakuussa annetut vastaavat suositukset.

 

Tiukentuvat suositukset ovat olleet käytössä varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa jo aiemmin koronaepidemian aikana.

 

OKM ja THL suosittelevat, että varhaiskasvatus järjestettäisiin niin, ettei lapsiryhmiä sekoiteta tai yhdistetä. Myös henkilöstön tulisi toimia saman ryhmän kanssa.

 

Myös alakouluissa opetusryhmät tulisi pitää erillään koko koulupäivän. Valinnaisissa aineissa opetusryhmä voisi vaihtua, jos opetusta ei voida muuten toteuttaa. Jos opetusryhmien erillään pitäminen esimerkiksi yläkouluissa on mahdotonta, opetusta suositellaan porrastettavaksi ja väljyyteen ja hygieniaan tulee panostaa.

 

Isoja yhteistilaisuuksia ei tulisi järjestää, jos väljyyttä ja riittävää hygieniaa ei voida varmistaa. Jos päiväkotien tai koulujen juhliin osallistuu muita kuin henkilökuntaa ja lapsia tai oppilaita, ne tulkitaan yleisötilaisuuksiksi, joissa tulee noudattaa paikallisia ja alueellisia määräyksiä. Päiväkotien ja koulujen opetustoimintaan ja muuhun lakisääteiseen toimintaan ei lähtökohtaisesti sovelleta yleisiä kokoontumisrajoituksia.

 

Muiden kuin lasten sekä henkilökunnan oleskelua koulun tai päiväkodin alueella tulisi välttää samoin kuin henkilökunnan fyysisiä kokoontumisia. OKM ja THL suosittelevat myös, ettei henkilökunta siirtyisi toimipaikasta toiseen.

 

Toista astetta, korkeakoulutusta, vapaata sivistystyötä ja aikuisten perusopetusta koskeva suositus on päivitetty tartuntatautilain väliaikaisten säännösten jatkon mukaiseksi.

 

Päivitetyssä suosituksessa suositellaan etäyhteyksien hyödyntämistä, jos opetusta järjestetään suurelle joukolle.

 

Muita aiemmista suosituksista tuttuja toimia ovat ravintoloiden ja ruokailutilojen porrastettu käyttö ja suositus noudattaa riittävää väljyyttä tartuntatautilain edellyttämällä tavalla.

 

Kasvomaskien käytön osalta alueelliset ja paikalliset viranomaiset voivat epidemiatilanne huomioiden antaa omia kansallista maskisuositusta täydentäviä suosituksia. Alueelliset ja paikalliset viranomaiset voivat esimerkiksi suositella kasvomaskien ikärajan laskemisesta.

 

Toisella asteella, korkeakoulutuksessa, vapaassa sivistystyössä ja aikuisten perusopetuksessa myös opetuksen ja koulutuksen järjestäjät voivat antaa omia opetus- ja tenttitiloja koskevia maskisuosituksiaan. Tarkemmat suositukset maskin käytöstä oppilaitoksissa voivat siksi vaihdella.

 

Suositusten tarkoituksena on tukea varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen turvallista järjestämistä ja tilojen turvallista käyttöä koronaepidemian aikana. Suosituksia noudattamalla voidaan estää tartuntoja ja vähentää altistumisia.

 

OKM THL suositus - toinen aste ja korkeakoulut 22.12.2021

 

OKM THL suositus - opetus ja varhaiskasvatus 22.12.2021

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.