Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16324.11.20217

13112-2020 (02 05 00)

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen hyvittäminen tartuntatautilääkärin päätöksellä karanteeniin määrätyn lapsen poissaolon johdosta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 163

Palvelupäällikkö Satu Leppänen ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 17.11.2021:

 

Laissa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista säädetään kunnan päiväkodissa ja perhepäivähoidossa järjestämästä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta. Poissaolojen vaikutuksesta säädetään seuraavasti:

 

Kuukausittainen maksu peritään myös lapsen tilapäisen poissaolon ajalta. Kutenkin, jos lapsi on sairautensa vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta yli kymmenen päivää kalenterikuukauden aikana, kyseiseltä kuukaudelta peritään puolet tässä laissa säädetystä kuukausimaksusta. Sairaudesta johtuvan poissaolon kestäessä koko kalenterikuukauden maksua ei peritä lainkaan. Maksua ei myöskään saa periä niiltä päiviltä, joina lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta sairausvakuutuslain (1224/2004) 9 luvun 7 §:ssä tarkoitettujen isyysrahajaksojen ajan. Jos lapsi on muusta syystä poissa varhaiskasvatuksesta koko kalenterikuukauden, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta.

 

Tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi. Karanteenilla tarkoitetaan sitä, että tartuntataudille altistuneen liikkumista rajoitetaan esimerkiksi siten, että hänet määrätään pysymään kotona. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajan on mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa, kun lapsi on määrätty olemaan karanteenissa tartuntataudin vuoksi.

 

Maksuvapautus myönnetään harkinnanvaraisesti myös silloin, kun tapahtuu palvelukatkoksia esimerkiksi tilamuutosten tai henkilökunnan koulutuspäivien vuoksi. Koronaepidemia on vaikuttanut toimintavuoden 2021 - 2022 aikana edelleen perheiden arkeen. Varhaiskasvatuspalveluissa oleville lapsille on määrätty tartuntatautilain mukainen karanteeni, jolloin lapset eivät saa käyttää varhaiskasvatuspalveluja. Koronaepidemiasta aiheutuneiden rajoitusten vuoksi lautakunnalle esitetään, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksusta myönnetään edelleen maksuhyvitys, kun varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevalle lapselle määrätään tartuntatautilain mukainen karanteeni.

 

Kevään 2020 poikkeusolojen aikana valtioneuvosto suositteli, että ne huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin. Lisäksi valtioneuvosto suositteli maksuhyvitystä asiakasmaksuista, jos huoltajat järjestävät lapsen hoidon kotona. Kaupunginhallitus päätti asiasta 30.3.2020 § 135. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti maksuhyvityksistä 25.11.2020 § 182 heinäkuun 2021 loppuun asti, jos lapsi on määrätty viranomaisen toimesta karanteeniin. Tilanteen pitkittyessä kasvatus- ja opetuslautakunta päätti jatkaa hyvityskäytäntöä kokouksessaan 1.9.2021 § 121 vuoden 2021 loppuun asti. Olisi perusteltua hyvittää edelleen asiakasmaksua mahdollisessa karanteenitilanteessa, johon huoltaja ei tosiasiallisesti voi vaikuttaa. Kuntien käytännöt vaihtelevat, esimerkiksi osa kunnista hyvittää maksuja, osassa kyseiset päivät lasketaan sairauspäiviksi.

 

Turun kaupungin hallintosäännön 38 §:n mukaan lautakunta päättää asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksusta myönnetään maksuhyvitys, kun varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevalle lapselle määrätään tartuntatautilain mukainen karanteeni. Maksuhyvitys myönnetään niiltä päiviltä, jotka on merkitty lapsen karanteenipäätökseen ja jotka lapsi on ollut tosiasiallisesti poissa varhaiskasvatuspalveluista. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin liittyvä maksuhyvityskäytäntö on voimassa 1.1.2022 - 30.6.2022.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa
tpvLeppänen Satu
tiedTakalo Anne