Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta16424.11.20218

13113-2020 (02 05 00)

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksujen hyvittäminen tartuntatautilääkärin päätöksellä karanteeniin määrätyn lapsen poissaolon johdosta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 164

Palvelupäällikkö Sari Nummila-Piispanen ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 17.11.2021:

 

Perusopetuslaissa määrätään perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävästä asiakasmaksusta. Poissaolojen vaikutuksesta säädetään seuraavasti:

 

Maksu voidaan periä jokaiselta sellaiselta kuukaudelta, jona lapsi osallistuu aamu- tai iltapäivätoimintaan.

 

Jos aamu- ja iltapäivätoimintaa annetaan enintään 10 päivänä kuukaudessa, peritään vain puolet maksusta. Maksusta peritään vain puolet myös silloin, kun lapsi ei sairautensa vuoksi voi kalenterikuukauden aikana osallistua aamu- ja iltapäivätoimintaan yli 10 päivänä. Jos sairaudesta aiheutuva poissaolo kestää koko kalenterikuukauden, maksua ei peritä. Jos lapsi ei muusta syystä osallistu toimintaan koko kalenterikuukautena, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta. Toimintaan osallistumisesta ei voida periä muita maksuja.

 

Maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioon ottaen siihen on syytä.

 

Tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi. Karanteenilla tarkoitetaan sitä, että tartuntataudille altistuneen liikkumista rajoitetaan esimerkiksi siten, että hänet määrätään pysymään kotona. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajan on mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa, kun lapsi on määrätty olemaan karanteenissa tartuntataudin vuoksi.

 

Poikkeusolojen aikana perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa maksuja on hyvitetty samalla periaatteella kuin varhaiskasvatuksessa. Kaupunginhallitus päätti asiasta 30.3.2020 § 135. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti hyvityksestä kokouksessaan 25.11.2020 § 183, päätös oli voimassa 31.7.2021 asti. Tilanteen pitkittyessä kasvatus- ja opetuslautakunta päätti jatkaa hyvityskäytäntöä kokouksessaan 1.9.2021 § 122 vuoden 2021 loppuun asti. Olisi perusteltua hyvittää edelleen asiakasmaksua mahdollisessa karanteenitilanteessa, johon huoltaja ei tosiasiallisesti voi vaikuttaa.

 

Korona-epidemia on vaikuttanut toimintavuoden 2021 - 2022 aikana edelleen perheiden arkeen. Lapsille on määrätty tartuntatautilain mukainen karanteeni, jolloin lapset eivät saa olla aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Korona-epidemiasta aiheutuneiden rajoitusten vuoksi lautakunnalle esitetään, että perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksusta myönnetään maksuhyvitys, kun toiminnassa mukana olevalle lapselle määrätään tartuntatautilain mukainen karanteeni.

 

Turun kaupungin hallintosäännön 38 §:n mukaan lautakunta päättää asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksusta myönnetään maksuhyvitys, kun palvelun piirissä olevalle lapselle määrätään tartuntatautilain mukainen karanteeni. Maksuhyvitys myönnetään niiltä päiviltä, jotka on merkitty lapsen karanteenipäätökseen ja jotka lapsi on ollut tosiasiallisesti poissa aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin liittyvä maksuhyvityskäytäntö on voimassa 1.1.2022 - 30.6.2022.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa
tpvNummila-Piispanen Sari
tiedTakalo Anne