Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14006.10.20211

11770-2021 (10 03 02)

Lausunto S:t Olofsskolanin väistötilan hankinnasta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 140

Tilahallintapäällikkö Sami Männistö ja toimitilapäällikkö Kirsi Eronen 30.9.2021:

 

S:t Olofsskolanin ruotsinkielinen yläkoulu toimii tällä hetkellä osoitteessa Luostarinkatu 11 sekä osittain viereisen työväenopiston tiloissa. S: t Olofsskolanista on valmisteltu tarveselvitystä ja osana selvitystä kohteeseen teetettiin kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus keväällä 2021. Raportti valmistui 8.6.2021 ja kävi ilmi, että peruskorjauksen tarve on laaja ja edellyttää väistötiloja.

 

Tutkimuksessa selvisi, että rakennuksessa on laajat kosteus- ja mikrobivauriot sekä teollisia mineraalikuituja. Kosteus- ja mikrobivaurioita todettiin eripuolilla rakennusta ja niitä esiintyy erityisesti ulkoseinä- ja ikkunarakenteissa. Rakenteista havaittiin myös ilmavuotoja sisäilmaan. Tutkimusraportti on luettavissa kokonaisuudessaan Turun kaupungin sivustolla ”ajankohtaiset kiinteistöt/sisäilma”.

 

Tutkimusten pohjalta suositeltiin tehtäväksi käyttöä turvaavia korjaustoimenpiteitä. Tällä hetkellä tilat on ylipaineistettu, ilmamäärät on mitoitettu vastaamaan käyttöä ja tiloihin on tuotu ilmanpuhdistimet. Kuitulähteiden kartoitus ja poisto on aloitettu. Tilat on kesällä siivottu keskittyen erityisesti yläpölyjen poistoon. Tiloissa jatketaan tehostettua siivousta väistömuuttoon asti. Joululoman aikana tiloissa tehdään tarvittavat tiivistystyöt ja kuitusiivous. Näiden toimenpiteiden avulla kohteessa voidaan jatkaa työskentelyä kevätlukukauden 2022 loppuun saakka, jonka jälkeen tiloista tulee siirtyä väistöön. Väistötiloissa on tarkoitus jatkaa nykyisen koulurakennuksen peruskorjauksen tai mahdollisen uudisrakennuksen valmistumiseen asti. Korjattuihin tai uusiin tiloihin voitaisiin siirtyä arviolta aikaisintaan vuonna 2025.

 

Koulun oppilaat asuvat eri puolilla Turkua sekä Kaarinassa. Tulevan väistötilan tulee olla sijainniltaan sellainen, että se on saavutettavissa monesta eri tulosuunnasta joukkoliikenteen avulla. Väistötilan osalta keskustan läheisyys on ratkaisuvaihtoehtona paras.

 

Tilapalvelut on selvittänyt vaihtoehtoja olemassa olevista omista tiloista, mutta tällaista ratkaisua ei ole löydetty. Vaihtoehtona tarkasteltiin kaupungin tiloista Ruiskatu 8, Uudenmaan koulutaloa, mutta kohteessa ei ole riittävästi tiloja vapaana näin isolle koululle. Jo aiempien kyselyjen perusteella markkinoilta on löydettävissä hyvin niukasti vaihtoehtoja, ottaen huomioon sijaintivaatimus ja kohteen laajuus. Kuluvana vuonna koulukäytössä ollut Sepänkatu 1, L-siipi, otettiin tarkempaan tarkasteluun väistötilaksi, liite 1. Kohteen tarkempaa tarkastelua puolsi sen olemassa oleva käyttötarkoitus, tilojen aiempi vuokraus Turun koulu- ja päiväkotitoiminnan tarpeisiin sekä erinomainen sijainti keskustassa.

 

Sepänkatu 1 L-siipi on aiempina vuosina toiminut Turun Ammattikorkeakoulun tiloina. Kohteen omistaa Kiinteistö oy Doctus ja alueelle on kaavan mukaisesti tarkoitus rakentaa asuintaloja. L-siipi on suojeltu kaavassa eikä sen muuttamista asuinkäyttöön toistaiseksi harkita, joten kohde soveltuu hyvin opetuskäyttöön.

 

Entisen Turun ammattikorkeakoulun tontilla käynnistyy vuodenvaihteessa 2021 - 2022 rakennustyöt. Kohteesta puretaan rakennuksia, tehdään valmistelevia töitä sekä eriytetään kohteet taloteknisesti toisistaan. Aikataulullisesti koulun toiminnan käynnistäminen syksyllä 2022 kohteessa on hyvä, sillä mahdollisesti pölyä aiheuttavat purkutyöt sekä talotekniikkaan liittyvät rakennustyöt on saatu tehtyä. Purkutyöt eivät estä muutostöiden tekoa L-siiven sisätiloissa.

 

Sepänkatu 1, L-siipi on toiminut 1.1. - 10.8.2021 Luolavuoren yläkoulun, Sirkkalan esikoulun ja koto-toiminnan väistötilana. Siiven tilat eivät ole olleet kokonaisuudessaan käytössä, vaan niistä on ollut vuokrattuna 3668 m2. S:t Olofsskolanin muuttaessa tiloihin, vuokrattaisiin koko siipi eli noin 5348 m2 tiloja. Koko siiven vuokraaminen mahdollistaa tilojen pitkäaikaisen käytön, jolloin tiloihin saadaan väistötilakonseptin mukainen keittiö, ruokala sekä mm. fysiikan ja kemian luokkatilat, kotitalousluokat sekä käsityötilat. Sepänkatu 1 L-siiven vuokraaminen mahdollistaisi luopumisen S:t Olofsskolanin käytössä olevista työväenopiston lisätiloista. Tämä helpottaisi osaltaan myös työväenopiston tila-ahtautta.

 

Tilan tarve

 

S:t Olofsskolanissa on arvioitu olevan lukuvuonna 2022 - 2023 noin 475 oppilasta. Opettajia ja muuta henkilökuntaa on yhteensä 49. Tilatarpeen odotetaan lisääntyvän, sillä oppilasmäärän odotetaan kasvavan noin 500 henkilöön vuoteen 2026 mennessä. Sepänkadulla ei ole liikuntasaleja eikä niitä myöskään ole mahdollista rakentaa kohteeseen. Liikuntatilojen osalta koulu tulee turvautua muihin, jo olemassa oleviin liikuntatiloihin. Vaihtoehtoisia ratkaisuja selvitetään parhaillaan. Vaihtoehtoisia tiloja ovat mm. muiden koulujen liikuntasalit, Kupittaan palloiluhalli sekä Samppalinnan palloiluhalli.

 

Vuokrasopimus, kustannusvaikutukset ja aikataulu

 

Sepänkadun omistaja Kiinteistö oy Doctus on tarjonnut tiloja kaupungin käyttöön 9 €/m2 (alv 0 %) vuokralla. Ulosmaksettava pääomavuokra on noin 48 000 euroa kuukaudessa ja noin 578 000 euroa vuodessa. Tämän lisäksi tulee maksettavaksi tarvittavat muutostyöt, joiden kustannusarvio on 3,41 M€. Muutostöiden arviohinta on esitettyjen muutostöiden kattohinta, tarkka hinta selviää muutostöiden kilpailutuksen jälkeen. Muutostyöt maksetaan osana vuokraa vuokranmaksukauden aikana seuraavan viiden vuoden aikana. Vuokranantaja vastaa muutostöiden toteuttamisesta. Yhteensä ulosmaksettava vuokra-arvio kohteesta on 19,58 €/m2, 104 708,67 €/kuukausi ja 1 256 504 €/vuosi, vuokrakaudelta yhteensä 6 282 520 euroa (alv 0 %). Vuokrasopimus liite 2.

 

Tämän hetkisissä tiloissa sekä työnväenopistossa tiloja on yhteensä noin 5150 m2 koulun käytössä. Maksettava sisäinen vuokra ilman käyttökustannuksia (kiinteistönhoito, siivous, vesi, sähkö) on noin 56 500 euroa kuukaudessa ja 677 000 euroa vuodessa.

 

Koulujen väistötiloina on tällä hetkellä runsaasti tilaelementtejä. Näiden keskimääräinen neliökustannus on 23,19 €/m2. Uusimpien ja laajuudeltaan samaa kokoluokkaa olevien tilaelementtiratkaisujen neliöhinnat ovat korkeammat. Keskiarvo Lausteen alakoulun, Lyseon yläkoulun sekä Nummenpakan alakoulun tilaelementtiratkaisujen osalta on 30,96 €/m2.

 

Vuokrakauden tulisi alkaa kun tilat on käyttöönotettavissa koulutoiminnan käyttöön, viimeistään kuitenkin heinäkuussa 2022. Tarve S:t Olofsskolanin väistötilalle on kunnes nykyinen koulutalo on peruskorjattu tai uudisrakennus rakennettu. Tämän hetkisen arvion mukaisesti väistötilat tarvitaan ainakin vuoden 2025 kevääseen asti, mutta hanke on vasta alussa, joten valmistumisaikaan liittyy vielä suurta epävarmuutta, muun muassa mahdollisen uudisrakennuksen kaavaprosessin suhteen.

 

Yleisesti ottaen koulujen väistötilatarpeet tulevat jatkumaan myös vuoden 2025 jälkeen tulevien peruskorjaus- ja uudishankkeiden myötä, joten Sepänkadun väistötilat eivät jäisi tyhjilleen vaikka S:t Olofsskolanin väistö päättyisi keväällä 2025. Väistötilojen vuokrasopimus ehdotetaan solmittavaksi viideksi vuodeksi 30.6.2027 asti.

 

S:t Olofsskolanin koulun väistötilakysymys saatetaan kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyyn ja edelleen kaupunginhallitukseen ja kaupunginvaltuustoon. Tavoitteena on, että vuokrasopimus voitaisiin solmia loppuvuodesta 2021, jotta muutostöille jää riittävästi suunnittelu- ja toteutusaikaa.

 

Tilapalvelut pyytää lausuntoa kasvatus- ja opetuslautakunnalta väistötilojen vuokrauksesta. Hyväksymällä väistötilojen vuokrauksen käyttäjä sitoutuu siitä aiheutuviin vuokrakustannuksiin.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 4.10.2021:

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa suhtaudutaan hankkeeseen pääsääntöisesti myönteisesti. Paikka ja tilat ovat pääpiirteissään sopivat ja viimeksi koulukäytössä keväällä 2021. Mitään erityisiä ongelmia ei tuolloin havaittu.

 

Lisäksi halutaan nostaa esille kolme asiaa:

 

1.

Kasvatus- ja opetuslautakunta teki oman esityksensä vuoden 2022 talousarvioksi keskiviikkona 29.9.2021. Kuitenkin jo seuraavana päivänä palvelukokonaisuudelle kerrottiin, että koulun tilavuokra tulisi nousemaan kaksinkertaiseksi nykyiseen verrattuna. Tähän kustannusmuutokseen ei ole varauduttu.

 

 

 

 

2.

Esitys tilan vuokraamiseksi on toimitettu kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudelle valmisteltavaksi vasta maanantaina 4.10.2021. Huomattavaa on, että rakennukseen esitetään tehtäväksi myös muita kuin aivan välttämättömiä muutostöitä, joiden kustannus on korkea. Kaikki esitetyt seinien tai oviaukkojen siirtelyt eivät ole ollenkaan tarpeellisia ja siksi yli kolmen miljoonan euron kustannusta on pidettävä korkeana, koska kysymyksessä on kuitenkin vain väliaikainen käyttö ilman pitkäaikaisen käytön strategiaa, johon myös olisi perusteltu tarve. Erikoisluokkatiloja olisi perusteltua etsiä myös lähialueen muista kouluista.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Näinkin mittaviin korjaus- ja muutostöihin sisältyy myös merkittävä aikatauluriski. On epävarmaa, ehditäänkö muutostyöt toteuttamaan ennen uuden lukuvuoden alkua viimeistään kesällä 2022.

 

 

 

Liite 1                                  Sijaintikartta

 

Liite 2                                  Vuokrasopimus, luonnos

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä, että S:t Olofsskolanin koulun väistötilat vuokrataan osoitteesta Sepänkatu 1, L-siipi, oheisen vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti esittää, että keskusta-alueelle laaditaan pitkän aikavälin väistötilasuunnitelma.

Päätös lisäyksen osalta tehtiin Elon tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastettiin kokouksessa.

Oheismateriaali 1Kasvatus- ja opetuslautakunnan ruotsinkielisen jaoston päätös 5.10.2021 § 66

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedEronen Kirsi
tiedMännistö Sami


Liitteet:

Kasopelk § 140
Liite 1:Sijaintikartta
Liite 2:Vuokrasopimus, luonnos