Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14406.10.20216

593-2021 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 144

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 1.10.2021:

 

1.

Kaupunginhallitus päätti 27.9.2021 § 446, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 22.9.2021 eikä ruotsinkielisen jaoston 21.9.2021 pöytäkirjoja.

 

 

 

 

2.

Opetushallitus 24.9.2021: Opetushallitus on myöntänyt lukiokoulutuksen järjestäjille valtionavustukset, joiden tavoitteena on tasoittaa koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutuksia lukiokoulutuksessa. Valtionavustukset on tarkoitettu opetukseen, ohjaukseen, hyvinvointiin ja tukitoimiin liittyvien lisäresurssitarpeiden rahoittamiseen vuosina 2021 - 2023.

 

 

 

 

 

 

 

Avustuksia myönnettiin 211 lukiokoulutuksen järjestäjälle, yhteensä 15 miljoonaa euroa.

 

Valtionavustuksella tuetaan lukiokoulutuksen järjestäjiä pitkittyneen koronavirustilanteen johdosta. Avustuksilla rahoitetaan tukitoimia, joilla paikataan opiskelijoiden osaamisvajeita ja vahvistetaan heidän hyvinvointiaan. Tavoitteena on parantaa lukio-opiskelijoiden edellytyksiä jatkaa opintojaan lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisessa opetuksessa sekä tukea heitä ylioppilastutkintoon valmistautumisessa ja jatko-opintoihin siirtymisessä.

 

Avustusta kohdennetaan opintojen kertaamiseen ja tukitoimenpiteisiin erityisesti niille opiskelijoille, joilla arvioidaan olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden saavuttamisessa.

 

Avustusta voidaan myös käyttää lisäresurssina opiskelijoille annettavaan oppimisen tukeen ja opinto-ohjaukseen sekä opiskelijoille annettavaan yhteisölliseen tai yksilölliseen hyvinvoinnin tukeen. Hallitus linjasi avustuksesta kolmannessa lisätalousarviossa kesäkuussa 2021.

 

Turun kaupunki sai avustusta 641.675 euroa.

 

 

3.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 27.9.2021: Hallitus antoi esityksensä vuoden 2022 talousarvioksi eduskunnalle 27. syyskuuta. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan osuus talousarvioesityksestä on 7,41 mrd. euroa. Ensi vuoden budjetissa jatketaan panostuksia koulutuksen laadun ja tasa-arvon parantamiseen ja tieteen ja tutkimuksen rahoitusta turvataan. Kulttuurialan jälleenrakentamiseen koronapandemian jälkeen kohdistetaan myös varoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työtä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen laatu- ja tasa-arvotyön vahvistamiseksi jatketaan vuonna 2022. Varhaiskasvatuksen laatu- ja tasa-arvo-ohjelmaan ehdotetaan 80 miljoonaa euroa ja perusopetuksen laatu- ja tasa-arvo-ohjelmaan 60 miljoonaa euroa. Lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelmaan ehdotetaan kohdistettavan 10 miljoonaa euroa vuonna 2022. Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelujen vahvistamista perusopetuksessa ja toisella asteella jatketaan. Palveluihin kohdennettavaa rahoitusta ehdotetaan nostettavaksi 20 miljoonaan euroon vuonna 2022.

 

Oppivelvollisuuden laajentamisen ja maksuttoman toisen asteen toimeenpanoa jatketaan 65 miljoonalla eurolla. Ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen ehdotetaan 70 miljoonan euron lisärahoitusta. Kaikille koulutusasteille tehdään lisäksi täysimääräiset indeksitarkastukset.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.