Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kasvatus ja opetus 
Kasvatus- ja opetusjohtaja2222.06.2021 

4014-2021 (02 08 00)

Henkilöautokortin ajo-opetuksen hankinta ajalle 1.8.2021 - 31.7.2022 + 2 vuoden optio

Turun ammatti-instituutti, koulutuspäällikkö Henry Koskinen, lehtori Marko Hallisto ja hankintapalveluiden osuus hankinta-asiantuntija, Liisa Heinonen, 21.6.2021:

 

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt Turun ammatti-instituutin toimeksiannosta avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia henkilöautokortin ajo-opetuksen hankintaan Turun ammatti-instituutin käyttöön ajalle 1.8.2021(tavoite) - 31.7.2022, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa Tilaajan kirjallisella päätöksellä alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) kahden (2) vuoden pituisella optiokaudella ajalle 1.8.2022 - 31.7.2024.

 

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot ylittävästä kansallisesta hankinnasta.

 

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 26.4.2021 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 14.5.2021.

 

Tarjouspyynnössä kuvattiin tarjoajalle asetetut kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä.

 

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

 

Hankinnan ennakoitu arvo vuodessa on noin 60 000 €. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden palveluntuottajan kanssa. Hankinnassa oli kaksi osakokonaisuutta, joihin molempiin tuli tarjota, mutta vain toinen toteutetaan.

 

Osakokonaisuudessa 1 käytetään autokoulun autoja ja autokoulun ajo-opettajia

 

Osakokonaisuudessa 2 käytetään ammatti-instituutin autoja ja autokoulun ajo-opettajia

 

Tarjoukset saatiin määräaikaan 31.5.2021 klo 11.00 mennessä seuraavilta tarjoajilta: Autokoulu Marko Tammi Oy, CAP Group Oy, Easy Driver Oy, Epic Autokoulu Oy, Liikennekoulu Poussa ja Suomen Ammattiakatemia Oy.

 

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten vertailu ja valinta.

 

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

 

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

 

Hankintalain 105 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

 

Tarjouspyynnössä on todettu, että tarjoajalla tulee olla riittävät taloudelliset, tekniset ja muut edellytykset hankinnan toteuttamiseksi. Tarjoaja, joka ei täytä asetettuja vaatimuksia tai joka syyllistyy olennaisesti väärien tietojen antamiseen toimittaessaan tietoja tai joka ei asetetussa määräajassa toimita pyydettyä selvitystä, suljetaan tarjouskilpailusta pois.

 

Hankintalain 81 §:n 1 momentin 10 kohdan mukaan hankintayksikkö voi päätöksellään sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle ehdokkaan tai tarjoajan, joka on syyllistynyt olennaisesti väärien tietojen antamiseen ilmoittaessaan hankintayksikölle tässä luvussa tarkoitettuja tietoja tai laiminlyönyt vaadittavien tietojen antamisen.

 

Hankintayksikkö on 31.5.2021 pyytänyt sähköpostitse Easy Driver Oy:lta tilaajavastuulain edellyttämiä dokumentteja toimitettavaksi 14.6.2021 mennessä. Easy Driver Oy ei ole toimittanut asetettuun määräaikaan mennessä pyydettyjä dokumentteja. Koska Easy Driver Oy ei ole toimittanut asetetussa määräajassa pyydettyjä dokumentteja, on se suljettava pois tarjouskilpailusta.

 

Muut tarjoajat ovat täyttäneet niille tarjouspyynnössä asetetut kelpoisuusvaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

 

Arvioinnissa todettiin tarjousten täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten vertailu ja valinta

 

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan halvin ja päätetään, kumpi osakokonaisuus toteutetaan. Laatukriteerit on huomioitu tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksissa.

 

Toteutettavaksi valitaan osakokonaisuus 2 ammatti-instituutin autot ja autokoulun ajo-opettajat.

 

Parhaat kokonaispisteet tarjousten vertailussa sai Liikennekoulu Poussa. Tarjousten vertailu esitetään erillisellä liitteellä (Liite 1).

 

Liite 1                                  Tarjousten vertailutaulukko

 

Esityss        Edellä esitetyn perusteella ehdotamme, että

-

 

Easy Driver Oy suljetaan tarjouskilpailusta pois toimittamattomien dokumenttien osalta ja

-

henkilöautokortin ajo-opetuksen hankinnan palveluntuottajaksi ajalle 1.8.2021 (tavoite) - 31.7.2022 osakokonaisuudella 2 toteutettavalla tavalla valitaan Liikennekoulu Poussa tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

 

 

 

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Päätös          Päätän, että

-

 

Easy Driver Oy suljetaan tarjouskilpailusta pois toimittamattomien dokumenttien osalta ja

-

henkilöautokortin ajo-opetuksen hankinnan palveluntuottajaksi ajalle 1.8.2021 (tavoite) - 31.7.2022 osakokonaisuudella 2 toteutettavalla tavalla valitaan Liikennekoulu Poussa tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

 

 

 

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

 

 

 

Timo Jalonen

Kasvatus- ja opetusjohtaja

 

Lisätiedot: hankinta-asiantuntija, Liisa Heinonen, 0400 944 064.

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

Jakelu

aoAutokoulu Marko Tammi Oy
aoCAP Group Oy
aoEasy Driver Oy
aoEpic Autokoulu Oy
aoLiikennekoulu Poussa
aoSuomen ammattiakatemia Oy
tiedKasvatus ja opetus, ammatillinen koulutus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut
tiedAaltonen Päivi
tiedHallisto Marko
tpvHeinonen Liisa
tiedImmonen Hannu
tpvKoskinen Henry
tiedNummi Maarit
tiedTakalo Anne


Liitteet:

Kaopa § 22
Liite 1:Tarjousten vertailutaulukko