Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9923.06.20216

7905-2021 (10 03 02)

Mikaelin koulun väistötilat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 99

Palveluverkkojohtaja Minna Juselius 16.6.2021:

 

Mikaelin koulun Samppalinnan koulutalossa toimineet yksiköt sijoitettiin helmikuussa 2021 kiireisesti väistötiloihin. Samppalinnan koulutaloon osoitteessa Itäinen Pitkäkatu 45 tehtiin syksyllä 2020 rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus. Tutkimusraportti valmistui helmikuun alussa 2021. Tutkimuksissa esiin tulleiden löydösten vuoksi koulutalo tyhjennettiin opetustoiminnasta viipymättä. Tutkimusraportti on luettavissa Turun kaupungin sivustolla ”ajankohtaiset kiinteistöt / sisäilma”.

 

Akuuttiin tilanteeseen järjestyi väistötilat Turun ammattikorkeakoulun kiinteistöstä osoitteessa Lemminkäisenkatu 30. Tiloihin sijoitettiin Mikaelin koulun yksiköiden lisäksi Katariinan koulun yksikkö Samppalinnasta. Tilavuokraus tehtiin tilapalvelujohtajan päätöksellä 22.2.2021 - 11.6.2021 vuokran ollessa 35.985,20 €/kk (alv 0 %). Vuokranantaja vastaa kohteen ylläpidosta, lämmityksestä, siivouksesta sekä jätehuollon kustannuksista. Tilat vuokrattiin kalustettuna sisältäen irtokalusteet sekä kiinteät AV-ratkaisut. Tilamäärä on noin 1 597 m².

 

Katariinan koulun Samppalinnan yksikkö pystytään elokuussa 2021 sijoittamaan Kirkkotielle sijoitettavaan tilaelementtiin, jonka hankinnasta kaupunginvaltuusto päätti 15.2.2021 § 35. Mikaelin koulun yksiköille tulee järjestää toinen väistötilaratkaisu.

 

Tilapalvelut on selvittänyt vaihtoehtoja olemassa olevista tiloista, mutta tällaista ratkaisua ei ole löydetty. Vaihtoehtoina tarkasteltiin kaupungin tiloista Koulukatu 10 päiväkotia sekä Rieskalähteentien toimistotiloja. Tämän lisäksi vaihtoehtoja on etsitty markkinoilta ja tarkemmassa selvityksessä olivat Puutarhakatu 45 sekä Kurjenmäenkatu 8. Koulukadun päiväkodin tilat todettiin Mikaelin käyttöön liian sokkeloisiksi ja siten turvattomiksi, toisaalta tiloja voidaan paremmin hyödyntää varhaiskasvatus- ja esiopetuskäyttöön, mille on myös tarvetta. Rieskalähteentien tilat eivät olleet koulukäyttöön soveltuvat, vaikka sijainti oli kohtalaisen hyvä. Markkinoilta löytyneet toimistotilat olisi mahdollisesti saatu sovitettua koulukäyttöön, mutta Puutarhakadulla haasteeksi muodostui pihatilan puute ja Kurjenmäenkadulla tilamäärä on merkittävästi liian suuri. Molemmat kohteet olisivat edellyttäneet käyttötarkoituksen muutoksen.

 

Ammattikorkeakoulun tilojen vuokrausta Mikaelin tarpeisiin voidaan jatkaa syyslukukauden ajaksi ja myös tulevasta kevätlukukaudesta on käyty keskustelua. Ammattikorkeakoulun tilat ovat avarat, valoisat ja sisäilmaolosuhteiltaan hyvät tilat, mutta ne eivät toiminnallisesta näkökulmasta optimaalisesti palvele Mikaelin koulun erityistarpeita. Esimerkiksi ruokailu- ja välituntijärjestely vaativat erityisjärjestelyjä. Näin ollen toiminta ei voi useita vuosia jatkua näissä tiloissa.

 

Ainoana vaihtoehtona pitempiaikaisten väistötilojen tarjoamiseksi AMK:n tiloissa tapahtuvan väistökäytön jälkeen on kilpailuttaa Mikaelin koulun käyttöön tilaelementtitilat.

 

AMK:n Lemminkäisenkadun tilojen tilamäärä ja vuokra 12.6.2021 alkaen on 576 m² ja 12 979 €/kk. Vuokrasopimus esitetään tehtäväksi siihen saakka, kunnes tilaelementtitilat ovat käyttöön otettavissa. Tilaelementin realistinen valmistumisaikataulu on kesä 2022. Näin ollen esityksenä on AMK:n tilojen vuokrasopimuksen jatkaminen 12.6.2022 asti. Vuokran määrä ajalla 12.6.2021 - 12.6.2022 on 155 800 € ja koko vuokrakaudella (22.2.2021 - 12.6.2022) yhteensä 299 700 €.

 

Tilan tarve

 

Mikaelin koulun Samppalinnan yksikössä ja nyt väistötiloissa toimii 54 oppilasta, jotka muodostavat 7 opetusryhmää. Opettajia ja muuta henkilökuntaa on yhteensä 13. Tilantarve on teoreettisen tilaohjelman perusteella arvioituna 633 m². Tilaohjelma, liite 1. Tilaohjelma on laadittu siitä näkökulmasta, että tilat voidaan sijoittaa olemassa olevan yläkoulun tilojen läheisyyteen ja näin hyödyntää yhteiskäyttöisesti olemassa olevia erikoisvarusteltuja tiloja, kuten käsityö, kotitalous ja liikunta. Sivistystoimialan edustajien kanssa tehdyn kartoituksen perusteella tarvittavat erikoisluokat saataisiin käyttöön Puropellon koulusta, jolloin tilaelementin sijoittaminen kävelyetäisyydelle olisi perusteltua.

 

Vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja arvioitiin yhdessä sivistystoimialan ja kaupunkiympäristötoimialan kanssa, ja vaihtoehtoina olivat Purokadun kenttä sekä Puropellon koulun piha. Purokadun kenttä on jo aikaisemmin koettu haasteelliseksi paikaksi tilaelementille, sillä kyseinen alue on Sikaojanpuiston puistovyöhykettä ja se on arvokas vihervyöhyke kaupunkirakenteessa. Sen säilyminen puistona (ja kenttien alueena) on erittäin tärkeää myös jatkossa. Kenttä on tärkeä myös liikunnan ja vapaa-ajan käytön näkökulmasta.

 

Koulun tontti sen sijaan on kaavallisesti valmis rakennuspaikka, ja näin ollen pidettiin luontevana sijoituspaikkana. Enintään 800 m²:n kokoinen tilaelementti on alustavan tarkastelun pohjalta sijoitettavissa koulun tontille, mutta luonnollisesti tämä pienentää oppilaiden käytössä olevaa piha-aluetta. Mikaelin koulun toiminta eroaa Puropellon koulusta, ja näin ollen toiminnallisista näkökulmista arvioituna sijoituspaikkaa ei pidetä mahdollisena.

 

Sittemmin tarkasteluun nousi vielä yksi uusi vaihtoehto: tontti Kunnallissairaalantien ja Luolavuorentien kulmassa. Tämä alue ei alun perin ollut vaihtoehtojen listalla, sillä tontti ei ole kaupungin omistuksessa. Tontin omistaa TVT Asunnot Oy. Tontti soveltuu kuitenkin kaavamerkinnän, sijainnin ja kokonsa puolesta tilaelementin sijoituspaikaksi, joten kaupunki tilapalvelut on neuvotellut TVT:n kanssa tontin vuokraamisesta.

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus, kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus ja tilapalvelut yhdessä katsovat Luolavuorentie 1 tontin olevan paras sijoitusvaihtoehto Mikaelin koulun tilaelementille.

 

Elementin sijoituspaikka, oheismateriaali 1.

 

Hankintaprosessi ja aikataulu

 

Kaupunginhallitus käsitteli 30.11.2020 koulu- ja päiväkotikohteiden väistötilahankintoja ja linjasi kilpailutukset viiden kohteen osalta tehtäväksi seuraavalla periaatteella:

-

 

Kohteista ne, joissa käyttöaika on alle 5 vuotta, toteutetaan elementtikohteet vuokrahankkeina.

-

Kohteista, joissa kohteiden käyttöaika on 5 vuotta tai mahdollisesti pidempi, hankitaan kohteet leasing-mallilla siten, että sopimuskausi on 5 vuotta, jonka jälkeen sitä voidaan tarvittaessa jatkaa tai velvoitetaan myyjä lunastamaan kohde takaisin itselleen.

 

 

 

 

Tämän periaatteen mukaisesti Mikaelin koulun väistötila tulisi hankkia leasing-mallilla, sillä käyttötarve on arviolta viisi vuotta, tai pidempi. Pitkällä aikavälillä Mikaelin koululle tulisi löytää tilaratkaisu, jossa yhdistetään Samppalinnan ja Runosmäen yksiköt yhteisiin tiloihin. Tästä hankkeesta tulee käynnistää tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi.

 

Mikaelin koulun väistötilakysymys saatetaan kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyyn ja edelleen kaupunginhallitukseen. Tavoitteena on, että kilpailutusprosessi saataisiin käyntiin elokuussa 2021.

 

Kustannusvaikutukset

 

Tilaelementin kustannus- ja vuokravaikutus varmistuvat vasta kilpailutuksen kautta. Neliöperusteisesti arvioituna ja aikaisempiin kilpailutuksiin peilattuna Mikaelin koulun tilaelementin hankinnan arvo olisi noin 2,5 M€. Karkea arvio vuosivuokrasta on noin 150 000-160 000 €.

 

Sijoituspaikan maanvuokra on arvioitu olevan 11 520,00 €/vuosi.

 

Liite 1                                  Väistötilojen tilaohjelma

 

Oheismateriaali 1               Tilaelementin sijoituspaikka

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää osaltaan hyväksyä, että Mikaelin koulun väistötilana 12.6.2022 asti käytetään Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun tiloja ja tämän jälkeen siirrytään tilaelementtiväistötiloihin. Tilaelementin sijoituspaikaksi valitaan Luolavuorentie 1 tontti. Lautakunta sitoutuu väistötiloista aiheutuviin kustannuksiin.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy Lemminkäisenkadun väistötilojen jatkovuokrasopimuksen 12.6.2022 asti ja että väistötilaelementin kilpailutus käynnistetään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Haapanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, perusopetus
esiKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedJuselius Minna


Liitteet:

Kasopelk § 99
Liite 1:Väistötilojen tilaohjelma