Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9302.06.2021

7115-2021 (05 10 00, 12 00 01)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajan Mari-Elina Koivusalon ym. selvityspyyntö keskustan alueen varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelujen riittävyydestä sekä mahdollisuuksista lukiokoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 93

Kaupunginsihteeri Merja Jokela:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo ym. tekivät kokouksessa seuraavan selvityspyynnön:

Turku on strategiansa mukaisestikin täydennysrakentanut keskustan aluetta sekä kaavoittanut laajasti asumiselle sen välittömässä läheisyydessä olevia alueita. Tulevina vuosina keskusta-alue saa tuhansia uusia asukkaita, ja kasvu on jo ollut voimakasta myös viime vuodet. Suurimmat kaava-alueet lähivuosina keskustan alueella ovat Ratapiha, Ruusukortteli, Freya, Kauppaopisto sekä Parkin kentän ympäristö. Lisäksi Kakolan rakentaminen jatkuu, entisen verotoimiston tilalle rakennetaan asuntoja kuten myös muutamien muiden toimistorakennusten korvaajiksi. Suuri uusi asuinalue on nousemassa myös Pihlajaniemeen.

Turussa keskustan alueella sijaitsevista varhaiskasvatuspaikoista on ollut pulaa jo vuosia, eikä ongelmaan ole löydetty isossa mittakaavassa ratkaisua. Keskustan alueen peruskoulut ovat kaikki täynnä, samoin mm. Pihlajaniemen alueen läheisyydessä sijaitseva Vähä-Heikkilän koulu.

Uudet monitoimitalot on suunnitteilla Linnakaupunkiin ja Itäharjulle, mutta sijaintinsa puolesta ne eivät tule juurikaan palvelemaan keskusta-alueen nykyisiä tai tulevia asukkaita.

Lisäksi Turussa keskusta-alueella sijaitsevat lukiot ovat muodostuneet erityisen houkutteleviksi ja vetovoimaisiksi viime vuosina myös ympäryskuntalaisille. Nyt turkulaisten nuorten on jo sangen hyvälläkin keskiarvolla vaikeaa päästä lukio-opintojen pariin kotikaupungissaan. Tulevina vuosina vetovoiman oletetaan kasvavan sen myötä, että toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden vuoksi ympäryskunnista tuleville lukio-opiskelijoille korvataan koulumatkat.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden tuleekin yhdessä kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ja tilapalveluiden kanssa tuoda kasvatus- ja opetuslautakunnalle selvitys siitä, miten keskustan alueen palvelutarpeen kasvuun lähivuosina vastataan. Lisäksi lautakunnalle tulee selvittää mahdollisuudet lukiokoulutuksen uusille tilaratkaisuille sekä aloituspaikkamäärän kasvattamiselle.

Mari-Elina Koivusalo

Jarmo Aalto

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

valpKaupunkiympäristö
valpKonsernihallinto, tilapalvelut
valpJalonen Timo