Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9202.06.20211

14375-2020 (12 01 03)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalon ym. selvityspyyntöön koskien korona-ajan heikennyksiä kouluterveydenhuollossa ja neuvolapalveluissa

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 92

Kaupunginsihteeri Merja Jokela 1.6.2021:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Mari-Elina Koivusalo ym. tekivät kokouksessa 16.12.2020 § 197 seuraavan selvityspyynnön:

 

”Selvityspyyntö / Korona-ajan heikennykset kouluterveydenhuollossa ja neuvolapalveluissa ja niiden mahdolliset vaikutukset lasten hyvinvointiin ja tuleviin tuen tarpeisiin.

 

Turussa on kevään ensimmäisestä korona-aallosta asti heikennetty niin lasten neuvolapalveluja kuin kouluterveydenhuoltoakin, kun henkilöstöä on siirretty näistä tehtävistä esimerkiksi tartuntaketjujen jäljityksiin. Näin tehtiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa epidemiaa ja nyt tilanne on sittemmin entisestään huonontunut.

 

Toimiva kouluterveydenhuolto on olennainen osa oppilaiden kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin tukea ja seurantaa. Samoin neuvolapalvelut on olennaisen tärkeä taho havaitsemaan lapsen kehityksessä ja hyvinvoinnissa asioita, jotka tulee ottaa huomioon ennen varhaiskasvatuksen aloitusta. Samoin varhaiskasvatuksen piiriin siirtymisen jälkeen on neuvolan ja päiväkodin yhteistyö tärkeässä roolissa kun lapsen oppimista, kehitystä ja hyvinvointia seurataan monin tavoin.

 

Tänä syksynä kouluterveystarkastuksia on tehty supistetusti ja jonot ovat kasvaneet. Neuvoloissa on käyntejä lyhennetty ja esimerkiksi kaksi- ja viisivuotiaille käytössä on etäneuvola mikäli vanhemmilla ei erityisiä huolia ole lapsestaan. Näin ollen myös neuvolan ja päiväkodin välistä yhteistyötä ei lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin seuraamiseksi ole. Erityisen huolestuttava tilanne on niiden viisivuotiaiden osalta, jotka eivät ole varhaiskasvatuksen piirissä, mutta jotka aloittavat ensi syksynä esiopetuksen.

 

Voidaankin siis perustellusti olla huolissaan siitä, että varhaiskasvatus- ja opetuspalvelujen piirissä olevien lasten ja nuorten hyvinvointia ei tällä hetkellä seurata riittävästi terveydenhuollon toimesta. Samalla on vaarana, että varhaiskasvatuksessa olevien tai sinne myöhemmin tulevien lasten tuen tarpeita saattaa jäädä huomaamatta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

 

Kouluterveydenhuollon ja lastenneuvolapalvelujen kohdalla yhteyden sivistystoimialaan tulee palvelujen luonteen vuoksi olla vahva ja mahdollisissa muutoksissa pohtia laajasti yhdessä mikä on lasten ja nuorten etu. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle tuleekin tuoda sivistystoimialan sekä sosiaali- ja terveystoimialan yhdessä laatima selvitys siitä, ovatko neuvola- ja kouluterveydenhuollon palvelut olleet riittävällä tasolla koronaepidemian käynnistyttyä, milloin ja millaisin toimenpitein ne palaavat normaaleiksi ja millaisia riskitekijöitä on olemassa siltä osin, että sivistystoimialan palveluissa lasten ja nuorten tuen tarpeet tai muunlaiset ongelmat tulevat nykyisen tilanteen vuoksi lisääntymään?”

 

Ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pia Suvivuo, ylilääkäri Hannele Kallio ja neuvolapalveluiden osastonhoitaja Minna Kulma 28.5.2021:

 

Vuonna 2020 poikkeuksellisia rajoituksia jouduttiin tekemään useimmissa terveydenhuollon toiminnoissa koronapandemian takia. Maaliskuun 2020 puolivälissä Hyvinvointitoimialalla siirryttiin voimakkaisiin palveluiden rajoitustoimenpiteisiin uhkaavalta näyttävän koronatilanteen takia. Valmiussuunnitelman mukaisesti ehkäisevän terveydenhuollon palveluista siirtyi osa henkilökuntaa epidemiatyöhön.

 

Neuvoloiden tilanne

 

Neuvolapalveluissa supistukset ovat liittyneet suoraa tai välillisesti koronapandemiaan, mutta myös muita saman aikaisia syitä on ollut. Neuvolan terveydenhoitajista muutama oli epidemian alkuvaiheessa auttamassa koronatyössä ja lisäksi koronatilanteen aiheuttama neuvola-aikojen peruutus- ja siirtotyö vei paljon neuvolan terveydenhoitajien työaikaa. Korona aiheutti noin puolen lääkärimäärän siirtymisen välittömästi pois neuvolatyöstä (kaikki terveyskeskuslääkärit). Tätä pystyttiin paikkaamaan osittain sijoittamalla ehkäisevän terveydenhuollon omia lääkäreitä kouluterveydenhuollon työstä neuvolatyöhön.

 

Neuvolapalveluissa äitiysneuvolatyö ja sikiöseulonnat ovat jatkuneet koko epidemian ajan täysimittaisina. Lastenneuvolapalveluissa painotimme aluksi vauvojen terveystarkastuksia sekä esim. rokotus -ja puhelintoimintaa. Tällä hetkellä pystymme tuottamaan terveystarkastukset kaikille ikäluokille. Kevään 2020 aikana hoidimme tarpeen mukaan myös isompien lasten terveystarkastuksia ja erilaisia seurantakäyntejä sekä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden asioita. Rokotukset on huolehdittu kaiken ikäisille koko pandemian ajan. Etäyhteyksiä on hyödynnetty 2-vuotiaiden ryhmäneuvolana sekä perhevalmennuksessa, ja näistä on muodostunut erittäin suosittu tapa, jota varmasti jatkossakin käytämme.

 

Paljon lasten terveystarkastuksia jäi myös tekemättä, henkilökuntavajeen sekä koronapandemiaan valmistautumisen takia. Keväällä 2020 suljettuina olivat, maaliskuusta alkaen, Lausteen, Syvälahden, Mullintien, Kustavintien, Paattisten ja Ypsilonin neuvolat. Syvälahden neuvolan avattiin 20.4.2020 ja Mullintien neuvola avattiin 1.6.2020. Suljettuna olevien neuvoloiden asiakkaat ohjattiin avoinna oleviin neuvoloihin. Suljettuina olevien neuvoloiden henkilökunta toimii vuosilomasijaisina auki olevien neuvoloiden henkilökunnalle, jotta nämä toimipisteet saadaan pidettyä auki. Kustavintielle perustettiin ns. infektioneuvola, jossa pystyimme turvallisesti ottamaan vastaan koronapositiivisia, karanteenissa olevia sekä hengitystieinfektioisia olevia asiakkaita. Tämä toiminta jatkui Kustavintien neuvolassa syksyyn saakka. 24.8.2020 infektioneuvola toiminta aloitti Mäntymäen terveysaseman infektiopoliklinikan yhteydessä. Tämä toiminta jatkuu edelleen.

 

Kaikki neuvolat avautuivat 24.8.2020. Tällöin jouduimme tekemään lastenneuvolan terveystarkastuksia ns. erityisohjelmalla, jotta saisimme jokaiseen perheeseen kontaktin. Pidimme tätä tärkeänä, jotta yksikään perhe ei jäisi kohtaamatta tänä poikkeuksellisena aikana. Syksyn 2020 aikana pystyimme kirimään terveystarkastusvelkaa ja vuoden alusta 2021 olemme siirtyneet takaisin normaaliin terveystarkastusohjelmaan. Kuitenkin neuvolapalveluissa on koko viime vuoden ajan ollut poikkeuksellinen henkilöstöpula ja tilanne jatkuu edelleen. Tämä on johtunut sekä koronatilanteesta että muista syistä. Suurimpana ongelmana terveydenhoitajien osalta ovat kuitenkin olleet erilaiset poissaolot ja sijaisten puute. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet normaalista noin 4 %:sta 10 %:iin. Taustalla ovat vaikuttamassa tiukentuneet poissaolomääräykset lievienkin hengitystieinfektion oireiden takia, mutta myös muita syitä sekä esim. koronan takia karanteenissa olleita.

 

Kesäajan toiminta on neuvoloissa aina ollut supistettua. Aiempinakaan kesinä emme ole pystyneet tekemään leikki-ikäisten terveystarkastuksia kuin satunnaisille lapsille. Tilanne jatkuu jälleen vuoden 2021 kesänä. Poikkeuksellisen aikaisesta kesäsijaisten rekrytoinnista huolimatta, joka jatkuu edelleen, emme ole saaneet riittävästi kesäsijaisia, jotta voisimme tarjota terveystarkastuksia kaikille leikki-ikäisille tänä kesänä. Teemme kaikkemme, että pystymme tarjoamaan neuvolapalvelut tässäkin tilanteessa niin hyvin kuin mahdollista.

 

Kouluterveydenhuollon tilanne

 

Kouluterveydenhuollon henkilöstöä siirrettiin maaliskuun 23.2020 alkaen tukemaan terveysasemien työtä. Kouluterveydenhoitajia siirrettiin hengitystieinfektiovastaanotolle, terveysasemien ilta- ja viikonloppupäivystysvastaanotoille sekä infektioidentorjuntayksikön puhelintyöhön, tartuntaketjujen jäljitykseen ja altistuneiden kontaktointiin. Siirto terveysasemia tukevaan työhön koski suurinta osaa terveydenhoitajista.

 

Kouluterveydenhuollon lääkärityöstä tulee noin 50 % terveysasemilta. Nämä lääkärit siirtyivät maaliskuussa 2020 koronatyöhön ja ehkäisevän terveydenhuollon omat lääkärit turvasivat välttämättömät neuvolapalvelut sekä kiireelliset kouluterveydenhuollon lääkärivastaanotot keskitetyssä toimipisteessä. Määräaikaistarkastuksia ei kouluterveydenhuollossa pystytty tekemään lainkaan maaliskuun lopulta toukokuun loppuun sijoittuvalla ajalla. Näiden mittavien henkilöstösiirtojen takia kouluterveydenhuollon työt kouluissa osittain keskeytyivät.

 

Pandemian aikana kouluterveydenhuolto on yhdessä opiskeluterveydenhuollon kanssa pitänyt huolta koululaisten ja opiskelijoiden välttämättömistä seurantakäynneistä sekä tukea tarvitsevista lapsista ja nuorista keskitetyssä toimipisteessä. Missään vaiheessa koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa ei kokonaan keskeytetty. Lisäksi koulu- ja opiskeluterveydenhuolto järjestivät yhteisen koronaneuvontapuhelinpalvelun asiakkailleen. Kesäkuukausien aikana kouluterveydenhuollossa yleensä tehdään tulevien 1. ja 7. luokkalaisten kesätarkastuksia, joihin kutsutaan lapsi huoltajineen. Kesällä 2020 näitä tarkastuksia saatiin tehtyä vain osassa kouluja ja rajallinen määrä, koska osa kouluterveydenhuollon henkilöstöstä työskenteli koronatyössä läpi kesän. Kouluterveydenhuollolle jäi koronatyön takia kevään ja kesän 2020 ajalta tekemättä terveydenhoitajantarkastuksia noin 3500 oppilaalle ja lääkärintarkastuksia noin 1500 oppilaalle.

 

Kouluterveydenhuoltoon laadittiin lukuvuodeksi 2020-2021 suunnitelma kevään koronatilanteen vuoksi tekemättömien terveystarkastusten kiinni kuromiseksi. Elokuussa 2020 kouluterveydenhoitajat aloittivat työnsä kouluilla, mutta jo elokuun lopulla kaupungin koronatilanne oli sellainen, että terveysasemien koronaneuvontapuhelin oli pahasti ruuhkautunut ja tämän takia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon oli avattava koronaneuvontapuhelin palvelemaan omaa asiakaskuntaansa. Puhelimessa tehtiin pääasiallisesti hoidon tarpeen arvioita ja lähetteitä koronanäytteille. Kouluterveydenhoitajat tekivät tätä työtä huolehtien samalla omien tarkastustensa lisäksi koululaisten asioimisaikojen ja lääkärivastaanottojen toteutumisesta. Puheluita koronaneuvontapuhelimeen tuli syksyn aikana noin 8000.

 

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelintyö eriytettiin 1.3.2021 ja tällöin kouluterveydenhuolto otti hoidettavakseen peruskouluikäisten koronaneuvontapuhelimen. Palveluaikaa lyhennettiin siten, että puhelimeen voi soittaa arkipäivisin klo 8-11 välillä, ja näin saatiin hieman lisättyä terveydenhoitajien työaikaa oppilaiden parissa. Koronaneuvontapuhelin on auki juhannukseen 2021 saakka ja aukeaa jälleen elokuussa 2021 koulujen auetessa.

 

Loppuvuodesta 2020 kouluterveydenhuollon terveydenhoitajien apua tarvittiin jälleen koronajäljitystyöhön. Lisäksi kouluterveydenhuolto määrättiin auttamaan koronalle altistuneiden lasten ja nuorten kontaktoinnissa. Koulualtistumisia oli useissa kouluissa. Kouluterveydenhoitajat hoitivat myös koulun henkilökunnan ja esimerkiksi iltapäiväkerhojen altistuneiden kontaktoinnit. Tartuntaketjujen jäljitykseen irrotettiin tällöin 6 terveydenhoitajaa ja altistuneiden tavoittamiseen 11 terveydenhoitajaa. Loput kouluterveydenhoitajista huolehtivat oman työnsä ohessa koronaneuvontapuhelimen toiminnasta.

 

Kouluterveydenhuolto ei ole kevään 2020 jälkeen kyennyt suoriutumaan kaikista sille kuuluvista lakisääteisistä tehtävistä, eikä tilannetta ole saatu korjattua lukuvuoden 2020-2021 aikana. Pandemiatyön ohella kouluterveydenhuolto aloitti syksyllä 2020 kansallisen rokotusohjelman mukaiset poikien HPV-rokotukset 5.-9. luokkien pojille, johon ei myönnetty tilapäisiä rokotushoitajien vakansseja rokotustyön helpottamiseksi. Lukuvuodelta 2020-2021 tekemättä jääneitä laajoja terveystarkastuksia (lääkäri ja terveydenhoitaja) tullaan jatkamaan kesällä 2021 ja terveydenhoitajien tekemiä määräaikaistarkastuksia on siirrettävä syksyyn 2021.

 

Kouluterveydenhuollolla on myös huoli tilanteen vaikutuksista lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Kouluterveydenhuollon tavoitteena on vuosittaisilla, kaikki ikäluokat kattavilla, terveystarkastuksilla seuloa, havaita ja hoitaa fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia. Nyt oppilaiden terveystarkastusten välit venyvät pahimmillaan pariin vuoteen. Lisäksi kouluterveydenhuolto tekee kansanterveydellisesti tärkeää työtä mm. terveyskasvatustuntien avulla, jotka eivät ole toteutuneet pandemian aikana. Terveydenhoitajat ovat oppilashuollon toimijoista ehkä eniten läsnä ja tavoitettavissa kouluilla. Nyt kun terveydenhoitajat ovat olleet siirrettynä muihin työtehtäviin, oppilaat eivät ole päässeet vastaanotoille, eikä terveystarkastuksista ole ohjautunut lapsia ja nuoria eteenpäin kuten aiemmin. Lasten ja nuorten pahoinvointi on selvästi lisääntynyt koronapandemian aikana.

 

Kouluterveydenhuollossa odotetaan paljon kaupungin tekemältä satsaukselta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden edistämiseksi. Henkilöstön lisäresurssilla saamme toivottavasti lukuvuoden 2021 - 2022 aikana kurottua kiinni tarkastusvelan ja koulukoutsi-toiminnan käynnistymisen myötä lisättyä varhaisen tuen määrää. On kuitenkin valitettava tosiasia, että koronan vaikutukset näkynevät lasten ja nuorten hyvinvoinnissa usean vuoden ajan.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKallio Hannele
tiedKulma Minna
tiedSuvivuo Pia