Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8502.06.20213

3906-2021 (12 01 03)

Vastaus Riikka Oksasen ja Aki Haapasen selvityspyyntöön koskien yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten oppilashuollon tilannetta ja resursseja koronapandemian aikana

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 85

Toimialajohtaja Timo Jalonen 26.5.2021:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Riikka Oksanen ym. tekivät kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 24.3.2021 § 54 seuraavan selvityspyynnön:

 

”Pyydämme selvitystä Turun kaupungin yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten koronapandemian aikaisen oppilashuollon tilanteesta ja resursseista.

 

Haluamme erityisesti saada koulukohtaista tietoa pitkittyneen erityistilanteen järjestelyistä ja mahdollisista ongelmista, kuten terveydenhoitajien siirrot koronajäljitykseen yms.

 

Ovatko oppilashuoltoon ohjatut resurssit riittävät tilanteen purkuun, oppilaiden tavoittamiseksi ja koulupudokkaiden saamiseksi takaisin opetuksen pariin?”

 

Turun kaupunki on käynnistänyt monia eri toimenpideohjelmia koronan lapsille ja nuorille aiheuttamisen haittavaikutusten torjumiseksi. Liitteessä olevasta esityksestä, joka on koostettu kolmesta eri diasarjasta, käy ilmi, että moniin toimenpiteisiin on ryhdytty sivistystoimialan ja hyvinvointitoimialan toimesta. Kaikkiin kysymyksessä esitettyihin tavoitteisiin ei ole päästy, koska terveydenhoitohenkilöstön ja koulupsykologien rekrytoinnissa (saatavuudessa) on ollut aivan ylipääsemättömiä vaikeuksia. Tästä on ollut seurauksena, että aika ajoin kouluissa ei ole ollut saatavissa oppilaishuollon palveluja kuin aivan kiireellisimmissä tapauksissa, vaikka esimerkiksi koulujen terveydenhoitohenkilöstö ei enää kuluvana keväänä ole osallistunut omalla työajalla jäljitystyöhön. Myöhässä olevia oppilaiden terveystarkastuksia yritetään kuroa umpeen kesäkuun aikana.

 

Oppilaat on kuitenkin tavoitettu varsin hyvin, koska peruskoululaiset ovat olleet koulussa viiden viikon ns. sulkutilaa lukuun ottamatta. Sen sijaan toisella asteella ja erityisesti ammatillisessa koulutuksessa on tavoittamattomia opiskelijoita ollut tavallista enemmän.

 

Liite 1                                  Esitysmateriaali

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 85
Liite 1:Esitysmateriaali